• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Predpoveď z roku 1972: V 21. storočí dôjde ku globálnemu kolapsu. Predpoveď sa už napĺňa

  • 19:05 22.07.2021
  • Massachusetts
Predpoveď z roku 1972: V 21. storočí dôjde ku globálnemu kolapsu. Predpoveď sa už napĺňa

Ak nedôjde k výraznej zmene globálnych priorít, spoločnosť bude v nasledovných desaťročiach čeliť kolapsu, hovoria slová v štúdii zo sedemdesiatych rokov.

Skupina vedcov z Massachusettského technologického inštitútu v knihe Limits to Growth z roku 1972 zverejnila výskum, podľa ktorého nepretržitý ekonomický rast neberúci ohľad na následky privedie industrializovanú spoločnosť ku kolapsu. Vedci pritom načrtli 12 možných scenárov do budúcnosti. Väčšina z nich počíta s vyčerpaním prírodných zdrojov do takej miery, že dôjde k zastaveniu ekonomického rastu a klesaniu kvality života.

Podľa najznámejšieho z 12 scenárov by sme sa mali dočkať svetového ekonomického vrcholu okolo roku 2040. Po ňom bude nasledovať obrovský prevrat, najmä v oblasti dostupnosti jedla, prírodných zdrojov a celkového počtu obyvateľov Zeme.

„Kolaps“ by podľa odborníkov nemal viesť k úplnému zániku civilizácie, no kvalita života klesne tak, že sa ju nepodarí obnoviť ani počas nasledujúcich dekád.

Dva možné scenáre

Ubehlo takmer pol storočia, odkedy bol výskum s nepriaznivými prognózami prvýkrát zverejnený, takže už vieme lepšie povedať, či sa podobných vyhliadok naozaj treba báť, alebo šlo len o najpesimistickejší odhad vizionárov z minulosti.

Pravdivosť predpovede si ako prvá chcela overiť analytička udržateľnosti a dynamických systémov poradenskej spoločnosti KPMG Gaya Herringtonová. V článku z roku 2020 porovnala predpoveď z knihy Limits to Growth so súčasnými celosvetovými databázami.

Herringtonová zistila, že súčasný stav, v akom sa svet nachádza (po zohľadnení faktorov, ako populácia, miera plodnosti, úroveň znečistenia, produkcia jedla a výkon priemyslu), takmer presne zodpovedá dvom scenárom spred 50 rokov.

Prvý zo scenárov, ktorý zodpovedá stavu dneška, je ten, ktorý hovorí o dosiahnutí ekonomického vrcholu približne v roku 2040. Tento scenár dostal pomenovanie „Všetko po starom“ (BAU). Druhý scenár sa nazýva „Komplexná technológia“ (CT) a predpokladá, že technologický pokrok pomôže zvýšiť zásoby jedla aj v prípade, že sa vyčerpajú prírodné zdroje.

Scenár CT podľa tvorcov nebude pre ľudstvo taký šokujúci ako BAU, ale nedostatok prírodných zdrojov aj tak povedie k rýchlemu poklesu ekonomického rastu, a teda kolapsu priemyslu.

„Scenáre BAU a CT ukazujú zastavenie rastu v priebehu nasledovných desiatich rokov,“ komentuje Herringtonová v štúdii. „V oboch prípadoch je zrejmé, že nechať všetko po starom, a teda naďalej sa hnať za rastom, nie je možné.“

Nádej na záchranu je stále pred nami

Napriek hrozivo vyzerajúcej budúcnosti ešte nie je nič stratené. Záchrana by mohla mať podobu tretieho z 12 scenárov s názvom „Stabilizovaný svet“ (SW). Začína, podobne ako BAU a CT, rastom populácie, znečistenia a ekonomiky a vyčerpávaním zdrojov. Počíta však s tým, že ľudia z vlastnej vôle obmedzia rast ekonomiky ešte predtým ako dôjde k celkovému vyčerpaniu zdrojov.

„Podľa scenáru SW sa okrem technologických riešení implementuje aj zmena spoločenských priorít,“ píše Herringtonová. „Zmena hodnôt a politiky okrem iného znamená menejpočetné rodiny, dostupnosť antikoncepcie a snaha o zníženie priemyselnej výroby a uprednostnenie zdravia a vzdelania.“

Hoci scenár, ktorý sa spolieha na zmenu ľudstva ako spolku, môže znieť príliš fantasticky, Herringtonová ho nevníma celkom nereálne. Ako uviedla v rozhovore pre magazín Vice, vývin a použitie vakcín proti ochoreniu COVID-19 sú aktuálnym príkladom ľudskej vynaliezavosti, ktorú môžeme využiť napríklad aj pri klimatickej kríze.

„Ešte nie je príliš neskoro na to, aby ľudstvo zámerne zmenilo svoje smerovanie a trajektóriu budúcnosti,“ uzatvára Herringtonová. „Ľudia si buď stanovia vlastný limit alebo raz dosiahnu už stanovený limit. V takom prípade bude pokles kvality života nevyhnutný.“

Zdroj: Info.sk, DP, kpmg.us, vice.com, livescience.com, iflscience.com, wiley.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mikro-podvádzanie: 11 znakov toho, že vás partner nepriamo podvádza

Mikro-podvádzanie: 11 znakov toho, že vás partner nepriamo podvádza

DNES - 12:12Zaujímavosti

Mikro-podvádzanie sa u každého páru prejavuje odlišne. Niektorí partneri ho dokonca tolerujú, iní ho neznesú.

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

DNES - 7:22Zaujímavosti

Každý let lietadlom zanecháva nezmazateľné stopy na tele. Tie dlhšie sú však po všetkých stránkach o čosi náročnejšie. Ako si poradiť s následkami?

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

VČERA - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

VČERA - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.