• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Táto chutná príloha funguje lepšie ako doplnky na znižovanie krvného tlaku

  • 17:56 25.07.2021
  • Svet
Táto chutná príloha funguje lepšie ako doplnky na znižovanie krvného tlaku

Vedci dospeli k prekvapivým záverom.

Pre ľudí, ktorí držia diétu a obmedzujú sacharidy, sú zemiaky a hranolky úhlavným nepriateľom. Najmä hranolky spadajú do kategórie nezdravých jedál, keď sa kombinujú so soľou a kečupom.

Nová štúdia publikovaná v akademickom žurnále Nutrients však zistila, že táto obľúbená zelenina vám môže prospievať. Vedci z Purdue University tvrdia, že konzumácia väčšieho množstva zemiakov môže skutočne pomôcť udržať krvný tlak pod kontrolou lepšie ako užívanie určitých doplnkov.

Kľúčovou zložkou v zemiakoch je totiž draslík. Autori štúdie vysvetľujú, že zvýšenie príjmu draslíka v potravinách, ako sú pečené a varené zemiaky, pomáha znižovať zadržiavanie sodíka. Konzumácia väčšieho množstva zemiakov má podľa štúdie za následok aj väčší pokles systolického tlaku ako užívanie doplnkov draslíka.

V experimente, ktorý zahŕňal 30 mužov a žien s hypertenziou, vedci tiež zistili, že hranolky nie sú nevyhnutne zlé pre srdce. Ich štúdia v skutočnosti ukazuje, že porcia hranoliek s 330 kalóriami spolu s normálnou stravou nemala žiadny vplyv na krvný tlak účastníkov.

Aj keď sa často kladie značný dôraz na zníženie príjmu sodíka v potrave, draslík hrá rovnako dôležitú úlohu. Ako vysvetlila autorka štúdie Connie Weaver, pomer draslíka k sodíku je najdôležitejší, pretože príjem zemiakov viedol k väčšiemu zníženiu zadržiavania sodíka ako samotný doplnok draslíka.

Hranolky nemusia byť zlé, ak sú upečené

Autori štúdie poznamenávajú, že doteraz bolo vykonaných málo výskumov vplyvu draslíka na krvný tlak. Vedci tvrdia, že konzumácia iba jedného stredne veľkého zemiaka predstavuje asi 10 percent dennej potreby draslíka.

V tejto štúdii vedci rozdelili 30 dobrovoľníkov do 4 intervenčných skupín s draslíkom po dobu 16 dní. Jedna skupina jedla kontrolnú stravu obsahujúcu 2 300 mg draslíka každý deň, čo vedci považujú za nízky príjem draslíka.

Ostatné skupiny mali rovnakú stravu, ale prijímali buď 1 000 mg draslíka z pečených, varených alebo na panvici ohriatych zemiakov, 1 000 mg draslíka z pečených hranolčekov alebo 1 000 mg doplnku draslíka.

Výsledky odhalili priaznivý vplyv konzumácie zemiakov na systolický krvný tlak. „Celkovo sme dospeli k záveru, že varené alebo pečené zemiaky môžu pomôcť znížiť systolický krvný tlak - a pečené hranolky nemajú žiadne nepriaznivé účinky na krvný tlak a možno ich zahrnúť do celkovej zdravej výživy,“ dodala na záver Weaver.

Zdroj: Info.sk, TM, mdpi.com, eurekalert.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.