• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
11°Bratislava

Reportérky vo filmoch a seriáloch: Takýto vplyv majú stereotypy na spoločnosť

  • 8:24 24.07.2021
  • Svet
Reportérky vo filmoch a seriáloch: Takýto vplyv majú stereotypy na spoločnosť

V médiách sa zvykne často zobrazovať stereotyp žien novinárok, ktorý má vplyv na to, ako sú vnímané v spoločnosti.

Podľa vedcov z University of Florida zobrazovanie novinárok vo filmoch a televízii podporuje začarovaný kruh sexizmu. Keď sa na obrazovke objaví novinárka, zvyčajne netrvá príliš dlho, kým sa vyspí s jedným zo svojich zdrojov.

Stalo sa tak v prípade postáv v nedávnych filmoch Ďakujeme, že fajčíte, Vykoľajená či Päť najlepších. Rovnako sa tento stereotyp objavil aj v seriáloch ako Ostré predmety, Ženy z rodu Gilmorovcov či Dom z kariet.

Pod štúdie publikovanej v akademickom žurnále Journalism Studies sexualizované vyobrazenia reportérok v beletristických dielach môžu narušiť prácu skutočných žien, ktoré svoj život zasvätili žurnalistike. Podľa autora štúdie Franka Waddella Hollywood neuveriteľne konzistentne podporuje tento stereotyp posledných 20 až 30 rokov.

Čo je ešte horšie, novinárky sa v poslednej dobe stávajú čoraz častejšie terčom útokov. Jeden prieskum organizácie UNESCO u 901 novinárok zo 125 krajín zistil, že 73 percent z nich zažilo online obťažovanie. Iný prieskum medzi novinárkami v Spojených štátoch a Kanade ukázal, že 70 z nich percent dostalo vyhrážky a 85 percent uviedlo, že sa za posledných päť rokov cítia menej bezpečne.

Predpojatosť voči novinárom je rozsiahly problém

Profesor Waddell sa rozhodol zistiť, ktorí diváci alebo demografické skupiny sú s najväčšou pravdepodobnosťou skutočne presvedčení o tom, že takéto neobvyklé, hypersexualizované zobrazenia novinárok sú realistické. Prekvapivo neodhalil žiadne rozdiely medzi mužmi a ženami, ani medzi liberálmi a konzervatívcami, čo naznačuje nízku úroveň dôvery v mainstreamové médiá.

Ľudia, ktorí už voči ženám zastávali stereotypné alebo sexistické názory, však s najväčšou pravdepodobnosťou verili, že takéto sexualizované zobrazenia ženských novinárok sú presné. Autori štúdie tvrdia, že keď títo jedinci vidia čoraz viac filmov so sexualizovaným vyobrazením žien, posilňuje to ich presvedčenie a vytvára sa začarovaný kruh sexizmu.

Vedci veria, že prvým krokom k odstráneniu tohto stereotypu z popkultúry bude identifikácia tých, ktorí stereotypu veria. „Je to v kontexte rozsiahlejšej konverzácie o celkovo klesajúcej dôvere v médiá,“ poznamenáva Waddell.

Hollywood ovplyvňuje vnímanie žurnalistov

Vedci pôvodne chceli porovnávať pozitívne aj negatívne zobrazenia novinárok v médiách. Bol tu však jeden problém: Waddell nemohol nájsť žiadne filmy alebo televízne programy s pozitívnym zobrazením novinárok.

Drvivá väčšina ľudí sa v živote nestretne s reportérom, takže vyobrazenia novinárov v Hollywoode zvyknú mať väčšiu váhu ako vyobrazenia iných povolaní. Vedci preto odporúčajú, aby sa komunity a organizácie snažili viac spájať skutočných reportérov so skutočnými ľuďmi. To je možné prostredníctvom prednášok, sociálnych médií a snahy odhaliť zákulisie toho, čo sa deje v redakciách po celej krajine.

„Dúfam tiež, že Hollywood dokáže nájsť lepšie spôsoby, ako zdramatizovať novinársku prax,“ uzatvára Waddell. "Ľudia zaobchádzajú so ženami v redakcii inak, pretože si neuvedomujú, čo to, čo vidia, nemá nič spoločné so skutočným životom."

Zdroj: Info.sk, TM, news.ufl.edu, tandfonline.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

DNES - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

7:01 23.04.2024Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.