• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Holý: Slovensko si nemôže dovoliť hazard, ku ktorému vyzýva Via Iuris

  • 13:34 20.07.2021
  • Bratislava
Holý: Slovensko si nemôže dovoliť hazard, ku ktorému vyzýva Via Iuris

Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) odmietol tvrdenia občianskeho združenia Via Iuris, že návrhy nových zákonov sú mimoriadne nevyvážené, uprednostňujú záujmy developerov pred záujmami verejnosti a verejnými záujmami v území, vrátane ochrany prírody.

Združenie v piatok (16.7.) vicepremiéra vyzvalo, aby znova stiahol z pripomienkového konania legislatívy týkajúce sa stavebníctva a kompletne ich prepracoval.

„Návrhy zákonov nevylučujú verejnosť chrániacu životné prostredie z prípravy územnoplánovacej dokumentácie ani z konaní o posúdení vplyvov povoľovaného stavebného zámeru na životné prostredie,“ uviedol v utorok Holý. Via Iuris návrhom na stiahnutie stavebného zákona presadzuje podľa Holého viac vlastné záujmy a popularitu a uchyľuje sa až k populizmu. „Všetkým na Slovensku je dnes už jasné, že potrebujeme novú právnu úpravu a zmenu systému,“ uviedol vicepremiér. Slovensko si podľa neho preto nemôže dovoliť hazard, na ktorý vyzýva Via Iuris. Podľa združenia je však hazardom to, že „navrhované stavebné zákony neberú ohľad na zdravie obyvateľstva a na stav životného prostredia“.

Via Iuris zároveň reagovalo s tým, že povoľovacie konania podľa súčasného stavebného zákona má na základe nového návrhu zákona o výstavbe nahradiť jediné konanie. „V ňom sa s verejnosťou absolútne nepočíta,“ podotklo združenie.

Holý pripomenul, že Slovensko nelichotivo hodnotí v medzinárodnom porovnaní Svetová banka. Tá v roku 2019 v rebríčku Doing Business zaradila našu krajinu na 146. miesto, a to aj z dôvodu neúmerne zdĺhavých stavebných konaní, ktoré priemerne niekedy trvajú až 300 dní. To má potom vplyv aj na prilákanie významných investícií či výstavbu bytov.

„Je absurdné, aby sme navrhovali a presadzovali to isté, čo dnes nefunguje! Stavebné predpisy sú o veľkých kompromisoch a nemôžeme do bodky vyhovieť všetkým,“ dodal Holý, podľa ktorého je v právnom štáte normálne, že ak nejaká oblasť nefunguje, tak sa musí zlepšiť aj jej právne prostredie. „Neznamená to ale, že sú nevyvážene uprednostňovaní developeri, ktorí nedodržiavajú pravidlá, nespĺňajú podmienky záväzných stanovísk, vrátane podmienok z územného plánovania,“ dodal Holý.

Ten tak podľa Via Iuris tvrdí, že ak developer splní požiadavky zo záväzných stanovísk, bude uprednostnený pred záujmami tých, ktorí v území už žijú. „Nesmieme zabúdať, že to, či tie podmienky zo záväzných stanovísk splnil, bude posudzovať projektant, ktorého platí samotný stavebník - developer,“ upozornilo združenie.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.