• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Opozícia sa obrátila pre vyhlášku v súvislosti s hranicami na Ústavný súd

  • 17:15 19.07.2021
  • Bratislava
Opozícia sa obrátila pre vyhlášku v súvislosti s hranicami na Ústavný súd

Opozícia sa v pondelok opätovne obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR, pretože považuje vyhlášku, ktorá posiela každú nezaočkovanú osobu po návrate do Slovenska do povinnej 14-dňovej karantény, za protiústavnú. Informoval o tom mimoparlamentný Hlas-SD na sociálnej sieti aj predseda Smeru-SD Robert Fico vo videu.

Fico uviedol, že už raz tento súboj na ÚS SR minulý týždeň vyhrali. Poukázal na to, že vláda ignoruje Ústavu SR a opätovne prijala takú istú vyhlášku. Podľa neho vyhláška, ktorá je účinná od pondelka, kopíruje to, čo ÚS SR pozastavil. „Takže opäť platí, že každý, kto nie je zaočkovaný a vracia sa zo zahraničia na Slovensko, musí ísť do 14-dňovej karantény, z ktorej môže odísť len vtedy, keď si zaplatí PCR test, a tento PCR test na piaty deň aj preukáže,“ povedal Fico.

Poznamenal, že spracovali právny návrh, ktorý bol podpísaný potrebným počtom poslancov počas pondelka, a následne ho doručili na ÚS SR. Fico verí, že ÚS SR pozastaví účinnosť vyhlášky. Podľa predsedu Smeru-SD nemožno nikoho nútiť k tomu, aby sa očkoval. „Nie je možné vytvárať dve kategórie ľudí - zaočkovaných a nezaočkovaných s tým, že zaočkovaní budú mať nejaké výhody, s ktorými sa potom obmedzujú tí, ktorí zaočkovaní nie sú,“ povedal.

SMER-SD sa dnes opätovne obrátil na Ustavný súd SR , pretože považuje vyhlášku, ktorá posiela každú nezaočkovanú osobu po návrate do SR do povinnej 14 dňovej karantény, za protiústavnú. Už raz sme tento súboj na ÚS SR minulý týždeň vyhrali, ale vláda ignoruje Ústavu SR a arogantne opätovne prijala takú istú vyhlášku. Končí nám trpezlivosť a 1. septembra na Deň Ústavy SR organizujeme celoslovenský protivládny protest. Miesto a čas sa včas dozviete. Pekný deň.

Uverejnil používateľ Robert Fico Pondelok 19. júla 2021

Hlas-SD na sociálnej sieti uviedol, že v opozícii sa spojili a napadli vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorá „ešte viac sprísnila šikanu na hraniciach“. Naďalej odmietajú delenie ľudí na dve kategórie. „Zaočkovaní, testovaní i tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, musia mať rovnaké podmienky na návrat do vlasti,“ informuje Hlas-SD na sociálnej sieti.

V pondelok od 6.00 h začali platiť nové pravidlá vstupu osôb na Slovensko, ktoré boli zaočkované zatiaľ len jednou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Už v prvý deň po návrate sa môžu dať otestovať PCR testom a pri negatívnom výsledku ukončiť karanténu. Prechodné ustanovenia sa týkajú len tých, ktorí sa zaočkovali pred 9. júlom, a budú platiť dva týždne. Vyplýva to z piatkovej (16. 7.) vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorá reaguje na rozhodnutie ÚS SR.

Zdroj: Info.sk, TASR, Video: facebook.com/robertficosk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.