Ako zúžiť pás a znížiť tlak a hladinu cukru naraz? Tri porcie tohto jedla robia zázraky
Ochráňte sa pred srdcovými ochoreniami, obezitou, vysokým tlakom a vysokou hladinou cukru v krvi. Stačia tri porcie tohto jedla denne.
Zbavte sa naraz vysokého tlaku, vysokej hladiny cukru v krvi aj širokého obvodu pása bez toho, aby ste čokoľvek vynechávali zo svojho bežného jedálnička. Ak chcete nadobro zabudnúť na všetky tieto problémy, musíte doň naopak niečo začleniť: celozrnné potraviny.
Podľa výskumu z Tuftsovej univerzity v štáte Massachusetts tri porcie celozrnných potravín denne zaručujú zníženie obvodu pása aj krvného tlaku a hladiny krvného cukru. Sledovanie dospelých v strednom až vyššom veku tiež ukázalo, že jedlá, ako celozrnný chlieb, ovsené vločky alebo hnedá ryža, tiež chránia pred ochoreniami srdca.
Vedci počas osemnástich rokov sledovali vývoj piatich základných rizikových faktorov srdcových ochorení: obvod pásu, krvný tlak, krvný cukor, triglyceridy a HDL (dobrý) cholesterol. Využili pritom údaje o 3100 dospelých s priemerným vekom okolo 50 rokov.
Vedci rozdelili denný príjem celozrnných potravín na štyri kategórie, od menej ako polovičnej porcie po tri porcie denne. V štvorročných intervaloch potom sledovali zmeny v piatich rizikových faktoroch, ktoré sme spomenuli.
Výsledky ukázali, že po štyroch rokoch sa obvod pása ľudí, ktorí jedli najmenej celozrnných potravín, zvyšoval o dva a pol centimetra, zatiaľ čo u ľudí s najvyšším príjmom takejto stravy sa zvyšoval len o 1,2 centimetra. Podobné rozdiely boli badateľné aj pri porovnaní krvného tlaku a hladiny cukru v krvi.
„Naša štúdia dokazuje, že konzumácia celozrnných potravín na pravidelnej báze prináša oveľa viac zdravotných benefitov ako len chudnutie alebo udržiavanie zdravej váhy,“ hovorí jedna z autoriek Nicola McKeownová.
Caleigh Sawickiová z Tuftsovej univerzity hovorí o niekoľkých dôvodoch, ktoré môžu byť zodpovedné za tieto schopnosti celozrnných potravín: „Vláknina v celozrnných potravinách dodáva pocit sýtosti a horčík, draslík a antioxidanty prispievajú k zníženiu krvného tlaku. Rozpustná vláknina má naviac schopnosť zabrániť výkyvom hladiny cukru v krvi po jedle.“
Najobľúbenejšími celozrnnými potravinami účastníkov štúdie bol celozrnný chlieb a cereálie. Rafinované obilniny prijímali najmä vo forme cestovín a bieleho chleba.
Keďže celozrnné potraviny sú menej spracované ako tie rafinované, obsahujú viac vlákniny, vitamínov a antioxidantov.
„Priemerný Američan zje denne päť porcií rafinovaných obilnín, čo je oveľa viac ako odporúčaná dávka, takže je namieste hľadať spôsoby, ako tieto potraviny nahradiť celozrnnými alternatívami,“ hovorí McKeownová, ktorá radí napríklad nahradiť rožok miskou celozrnných cereálií. „Menšie postupné zmeny stravovania sa po čase ukážu aj na zdraví.“
Tri porcie celozrnných potravín denne sú ekvivalent:
- troch plátkov celozrnného chleba
- šiestich ovsených koláčikov
- šiestich plátkov ražného suchého chleba (knäckebrot)
- jednej a pol veľkej celozrnnej tortily
- troch misiek müsli alebo ovsenej kaše
- dvoch kopcových polievkových lyžíc hnedej ryže
- troch kopcových polievkových lyžíc uvarených celozrnných cestovín
Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky
Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie
Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.
Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie
Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.
Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať
Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.
V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka
Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.