• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

10 chýb, ktoré ráno robíte aj vy

  • 7:21 16.07.2021
  • Bratislava
10 chýb, ktoré ráno robíte aj vy

Na to, aby ste z raňajších hodín vyťažili maximum, nemusíte vstávať o piatej. Zistite, akým chybám sa namiesto toho treba naozaj vyhnúť.

Ráno určuje smer celého nadchádzajúceho dňa, takže ak sa nám hneď po vstaní z postele nedarí, máločo to dokáže zachrániť. Na zlepšenie nálady nepotrebujete vstávať spolu s kohútom alebo okamžite cvičiť, ale niektorým veciam sa predsa len treba vyhnúť.

1. Odkladáme povinnosti na ráno

Žiadne ráno sa nezaobíde bez množstva povinností. Musíme si vyčistiť zuby, vybrať, čo na seba a pripraviť raňajky. Mnohí z nás si odkladajú povinnosti, ktoré sa dajú vykonať o deň skôr, na ráno. Doprajte si po odpočinku viac času pre seba a pripravte si obed dopredu. Rovnako môžete postupovať s oblečením.

2. Hneď siahame po mobile

Čo je prvá vec, ktorej sa ráno dotknete? Okrem posteľnej prikrývky či vankúša je to pravdepodobne mobil. Ak si na mobile hneď zrána prezeráte zoznam povinností, správy alebo udalosti, ktoré ste počas noci premeškali, pripravujete sa tak o dobrú náladu. Odložte ho preto nabok aspoň na hodinu po prebudení.

3. Vynechávame raňajky

Raňajky sú dôležitým štartom dňa. Okrem fyzického zdravia nám dodávajú aj psychickú pohodu. Raňajky totiž dokážu nakopnúť metabolizmus a regulujú hladinu cukru v krvi. Ak ich vynecháte, počas dňa budete pociťovať väčší hlad, čo sa prejaví aj jedením nezdravých sladkých jedál.

4. Obávame sa

Ráno mnohých ľudí začína myšlienkami na nadchádzajúce povinnosti. Tento myšlienkový vzorec posilňuje a predlžuje negatívnu náladu počas dňa. Každá z obáv spadá do jednej z troch kategórií: nedôležité, nepravdepodobné alebo nezmeniteľné. Strachovanie nepomáha ani v jednom prípade.

Ľudia sú od prírody predurčení na negativizmus, ktorý sa zintenzívňuje aj vďaka ranným obavám. Vyhnite sa preto správam aj myšlienkam na nepríjemnosti.

5. Presúvame si budík

Presúvanie budíka o ďalších päť alebo desať minút má opačný efekt ako si želáme – v skutočnosti sa kvôli nemu po prebudení cítime viac ospalo a vyčerpane. Opakované ranné prebúdzanie narúša prirodzený biorytmus a pohráva sa so spánkovým režimom. Výsledkom je menej energie a nezdravý spánkový vzorec.

6. Priskoré vstávanie

Všetci sme už počuli o milionároch, ktorí sú podľa vlastných slov úspešní len vďaka tomu, že svoj deň začínajú o piatej ráno. Ak vám tento čas vyhovuje, všetko je v absolútnom poriadku. Ak sa ale do takéhoto vstávania musíte nútiť, zabudnite naň a radšej si pospite. Každý organizmus má iné nároky a v prvom rade sa treba prispôsobiť im.

7. Kofeín a cukor

Ľudia, ktorí majú skúsenosť s úzkosťou, iste vedia, že ich psychika sa má najhoršie ráno. Môže za to stresový hormón kortizol, ktorého hladina po prebudení prirodzene stúpa. Vystresovaný človek často robí chybu a siaha po káve s dávkou cukru, čo však úzkosť len podporuje. Namiesto kávy sa odporúčajú potraviny bohaté na zinok, magnézium, vitamín B a omega-3 mastné kyseliny, ako sú vajcia a avokádo.

8. Plánujeme

Podľa niektorých je spísanie zoznamu úloh ten najlepší štart do dňa. Takáto rutina ale nefunguje u každého. Psychológovia si dokonca myslia, že plánovaniu dňa by sme sa mali venovať večer pred spaním, vďaka čomu sa pokojnejšie vyspíme a ráno sa zobudíme s lepším pocitom.

9. Nepijeme

Počas spánku, ktorý bežne trvá šesť až deväť hodín, nič nepijeme. Po prebudení sme preto pochopiteľne dehydrovaní. V žiadnom prípade neriešte túto skutočnosť pomocou kávy, ktorá pôsobí močopudne! Namiesto toho sa najprv napite aspoň pohára čistej vody. Mali by ste tiež vedieť, že dehydratácia prispieva k tvorbe kortizolu.

10. Nechávame vonkajšie okolnosti ovplyvniť náš deň

Počúvate viac hlasy zvonku ako vlastné vnútorné našepkávanie? Potom je samozrejmé, že váš deň nemusí byť šťastný. Nemali by sme zabúdať ani na partnera a rodinu, ktorých ráno často ukracujeme o pozornosť kvôli sledovaniu sociálnych sietí.

Zdroj: Info.sk, DP, huffingtonpost.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

VČERA - 22:09Zaujímavosti

Počas pristávania lietadla sa pasažieri na palube môžu stretnúť s celým radom nepríjemných zvukov, ktoré stupňujú strach z lietania. Často sa ich však vôbec netreba báť.

Pred 130 rokmi sa narodil Nikita Chruščov, ktorý odhalil zverstvá Stalina

Pred 130 rokmi sa narodil Nikita Chruščov, ktorý odhalil zverstvá Stalina

VČERA - 6:31Zaujímavosti

Zanechal značne rozporuplné politické dedičstvo, ktoré charakterizujú mnohé neúspechy a sklamania. Na čele Sovietskeho zväzu stál v rokoch 1953 až 1964.

Zádušník brečtanovitý nie je len burina. Takto vám pomôže pri liečbe ochorení aj v kuchyni

Zádušník brečtanovitý nie je len burina. Takto vám pomôže pri liečbe ochorení aj v kuchyni

20:28 14.04.2024Zaujímavosti

Zistite, aké využitia má táto liečivá bylinka a ako ju môžete pestovať.

Takto dokážete pestovať sladké figy aj v našich podmienkach

Takto dokážete pestovať sladké figy aj v našich podmienkach

20:05 14.04.2024Zaujímavosti

Exotické figy sa mnohým spájajú s letnými dovolenkami, ale dopestovať si ich dokážete aj doma.

Odporúčanie zubárky pre všetkých, čo pijú kávu: Takto vám zostanú zuby biele a žiarivé

Odporúčanie zubárky pre všetkých, čo pijú kávu: Takto vám zostanú zuby biele a žiarivé

19:27 14.04.2024Zaujímavosti

Káva a čaj sú známe tým, že sfarbujú zuby. Ako sa vyhnúť tomuto nepríjemnému následku? Nechajte si poradiť od zubárky.