• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Ako dlho budete žiť? Zistite to podľa nášho kvízu

  • 21:02 16.07.2021
  • Bratislava
Ako dlho budete žiť? Zistite to podľa nášho kvízu

Každý z nás pozná aspoň jedného človeka, ktorý sa dožil vysokého veku aj napriek nezdravým návykom. Čo teda definuje dlhovekosť?

Všetci vieme, že zdravie a mentálna pohoda sú dva najhlavnejšie predpoklady dlhodobého života. Napriek tomu niektorí nemajú šťastie, a iní sa naopak dožívajú vysokého veku, hoci celý život fajčili a pili alkohol. Ako je to možné?

Hovoriť o dlhovekosti len s ohľadom na aktuálne fyzické a psychické zdravie je veľká chyba. O veku, v ktorom zomrieme, totiž rozhoduje oveľa viac faktorov bežného života. Zistite spolu s nami, koľko rokov každý z nich uberá alebo pridáva.

Zdravie a pohyb

Foto: GP PIXSTOCK/Shutterstock.com

  • Pravidelné cvičenie

Pravidelný pohyb slúži ako prevencia pred množstvom ochorení, od cukrovky až po osteoporózu. Čím viac cvičíte, tým pomalšie vám starnú bunky v tele.

Výskum z Univerzity Brighama Younga v americkom štáte Utah dokazuje, že ľudia, ktorí pravidelne cvičia aspoň tri hodiny týždenne, sú na bunkovej úrovni približne o deväť rokov mladší ako rovesníci, ktorí vedú sedavý život.

Zdravotníci odporúčajú venovať aspoň 150 minút týždenne mierne namáhavému cvičeniu. Začať môžete napríklad každodennou 20-minútovou prechádzkou. Počíta sa aj záhradkárčenie a iné aktivity okolo domu.

3 hodiny pohybu denne...+ 9 rokov.

  • BMI

Váha väčšiny ľudí počas života kolíše. Ak ale váš index telesnej hmotnosti (BMI) ukazuje na nadváhu či obezitu, je načase zmeniť životosprávu.

BMI je číslo, ktoré získate po vydelení výšky v metroch štvorcových váhou v kilogramoch. Za nadváhu sa považuje BMI s hodnotou 25-29,9, o obezite možno hovoriť pri BMI 25-35. Takéto hodnoty môžu skrátiť život asi o tri roky.

BMI nad 25...- 3 roky.

  • Fajčenie

Fajčenie zvyšuje riziko vzniku rakoviny, chronických pľúcnych ochorení, ochorení srdca, porážky a astmy. Nie je preto prekvapivé, že skracuje život.

Americké Centrá pre kontrolu a prevenciu ochorení odhadujú, že muži, ktorí nefajčia, sa dožívajú o 13 rokov viac ako fajčiari. U žien je rozdiel až 14,5-ročný. Dobrou správou je, že ak sa vzdáte fajčenia, váš život sa predĺži asi o desiatku rokov.

Fajčenie...-13 rokov. Skoncovanie s fajčením...+10 rokov.

  • Riziko cukrovky

Cukrovka je vážne ochorenie, pri ktorom je hladina cukru v krvi privysoká. Existujú dva typy cukrovky – pri prvom type si telo vôbec nedokáže vytvárať inzulín, zatiaľ čo pri druhom type ho produkuje len malé množstvo. Následkom toho glukóza nepreniká do buniek a hromadí sa v krvi.

Cukrovka môže po dlhšej dobe viesť k poškodeniu srdca, očí, nôh a obličiek. Podľa neziskovej organizácie Diabetes UK môže cukrovka prvého typu skrátiť predpokladanú dĺžku života o 20 rokov. Cukrovka druhého typu skracuje život asi o 10 rokov.

Cukrovka 1. typu...-20 rokov. Cukrovka 2. typu...-10 rokov.

Strava

Foto: Diana Taliun/Shutterstock.com

  • 5 porcií ovocia a zeleniny denne

Výskum publikovaný v prestížnom časopise American Journal of Clinical Nutrition poukazuje na to, že ľudia, ktorí denne zjedia aspoň 5 porcií ovocia alebo zeleniny, sa v priemere dožívajú o tri roky viac ako ostatní.

5 porcií ovocia a zeleniny denne...+3 roky.

  • Konzumácia alkoholu

Častá konzumácia alkoholu zvyšuje riziko porážky, zástavy srdca a fatálnej aneuryzmy. Ak vypijete 10-18 pollitrákov piva alebo pohárov vína za týždeň, podľa vedcov si tým skracujete život o jeden až dva roky. Tí, ktorí pijú viac, sa dokonca pripravujú o 4-5 rokov života.

Občasná konzumácia alkoholu...-6 mesiacov. Mierna konzumácia alkoholu...-2 roky. Častá konzumácia alkoholu...-5 rokov.

  • Orechy

Vedci z univerzity v Loma Linda (Kalifornia) porovnávali životosprávy 34-tisíc ľudí. Vďaka ich rozsiahlemu výskumu dnes vieme, že tí, ktorí jedia orechy aspoň päťkrát do týždňa, žijú v priemere o 2,9 roka dlhšie. Na druhu orechov pritom nezáleží.

Orechy päťkrát týždenne...+3 roky.

  • Ryby

Ľudia, ktorých organizmus obsahuje viac omega-3 mastných kyselín (jedným z ich najlepších zdrojov sú mastné ryby, ako losos, makrela alebo tuniak), sa dožívajú zhruba o dva roky viac ako tí s nižším obsahom týchto prospešných látok.

Pre optimálnu hladinu omega-3 mastných kyselín by sme týždenne mali zjesť aspoň 2 porcie rýb, pričom aspoň jedna by mala byť mastná.

Dve porcie rýb za týždeň...+2 roky.

Životný štýl

Foto: NPstock/Shutterstock.com

  • Život bez stresu

Neustály stres vás môže pripraviť až o 16 rokov života. Podľa Cambridgeskej univerzity úzkostné poruchy a depresia okrem toho zvyšujú riziko predčasného úmrtia.

Výskum z Yaleovej univerzity zas ukazuje, že optimisti „prežívajú“ svojich pesimistických rovesníkov zhruba o sedem rokov.

Stres...-16 rokov. Optimizmus...+7 rokov.

  • Svadba

Mnohí ju považujú za najkrajší deň v živote, no najmä pre ženy nie je taká ideálna. Život po svadbe ich totiž môže ukrátiť o 1,4 roka, zatiaľ čo mužom manželský zväzok prosperuje a dožívajú sa v ňom dlhšie.

Podľa vedcov za to môže fakt, že vydaté ženy preberajú nezdravé návyky od svojich partnerov. Ide najmä o fajčenie a pitie alkoholu, ktoré sa častejšie týka mužov.

Ženatý muž...+1,7 roka. Vydatá žena...-1,4 roka.

  • Deti

Aj ak vám občas lezú na nervy, môžete sa im poďakovať za dlhší život. Z porovnaní v rôznych výskumoch vyplýva, že rodičia detí sa dožívajú vyššieho veku ako bezdetné páry. Pravdepodobne za to môže spoločenský kontakt s inými rodičmi, zdravšie návyky v domácnosti a vyššia miera aktivity.

Rodičovstvo...+2 roky.

  • Stres z práce

Chronický stres, ktorému je väčšina z nás vystavená v každý pracovný deň, sa odzrkadľuje aj na počte prežitých rokov. Stres uvoľňuje do krvi zápalové hormóny a zrýchľuje ukladanie tuku v okolí pása.

Stres je neraz zodpovedný za srdcové ochorenia, cukrovku 2. typu a niektoré druhy rakoviny. Nemôžeme sa preto čudovať, že štúdia v British Medical Journal odhaduje, že chronický stres z práce ukracuje človeka o 2,8 roka života.

Stres a vyhorenie...-2,8 roka.

Spoločenský život

Foto: LOGVINYUK YULIIA/Shutterstock.com

  • Priatelia

Spoločenský život a častý kontakt s priateľmi podporuje dĺžku života. Austrálska štúdia z roku 2002 hovorí, že ľuďom s veľkým počtom priateľov hrozí o 22 percent nižšie riziko úmrtia v priebehu nasledujúcich desiatich rokov ako ľuďom s menším počtom známych.

Dôvod treba zrejme hľadať ešte u našich predkov, ktorí žili v početných skupinách, aby dokázali nahromadiť viac jedla.

Pravidelný kontakt s priateľmi...+7 rokov.

  • Intímny život

Pohlavný styk nie je dobrý len pre myseľ, ale aj pre telo. Intímny kontakt s partnerom totiž znižuje tlak, zlepšuje krvný obeh a znižuje cholesterol. Pravidelný pohlavný styk tak môže predĺžiť život až o osem rokov.

Zdravý intímny život...+8 rokov.

  • Sledovanie televízie

Trávenie času pred televízorom nie je prospešné pre zdravie. Podľa výskumov ľudia, ktorí denne trávia touto aktivitou šesť a viac hodín, umierajú asi o 4,8 roka skôr ako tí, ktorí sa televízoru vyhýbajú.

Po dosiahnutí veku 25 rokov sa následky pozerania televízie zhoršujú. Každá hodina strávená na gauči sa od tohto veku rovná 22-minútovému skráteniu života.

Pozeranie televízora 6 hodín denne...-4,8 roka.

  • Čítanie

Čítaním si neprecvičujete len myseľ, ale aj celkové zdravie. Podľa výskumov čítanie kníh aspoň tri a polhodiny týždenne predlžuje život takmer o 2 roky.

Čítanie 3 hodiny týždenne...+2 roky.

Výsledok

Spočítajte plusové alebo mínusové výsledky v každej kategórii a odrátajte ich od priemernej dĺžky života, ktorá je pre ženy 82 rokov a pre mužov 78 rokov. Výsledné číslo je predpokladaná dĺžka vášho života.

Zdroj: Info.sk, DP, thesun.co.uk, sciencedirect.com, diabetes.co.uk, nih.gov, bluezones
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

DNES - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.