• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Preventívna liečba migrény: Stačí urobiť dve zmeny v jedálničku

  • 20:09 18.07.2021
  • Svet
Preventívna liečba migrény: Stačí urobiť dve zmeny v jedálničku

Na zmiernenie migrény môžu stačiť aj dve zmeny v stravovaní.

Migréna je oveľa viac ako obyčajná bolesť hlavy. Je to intenzívna pulzujúca bolesť na jednej alebo oboch stranách hlavy, ktorú niekedy môžu sprevádzať ďalšie príznaky, ako sú poruchy videnia, citlivosť na svetlo, dotyk, pachy alebo zvuk, necitlivosť v tvári alebo na končatinách, nevoľnosť, závraty alebo zvracanie.

Migrény sa radia k najbežnejším príčinám chronických bolestí, ktoré výrazne znižujú kvalitu života. Mnoho ľudí s migrénami si jednoducho musí ľahnúť a bolesť prečkať, alebo si pomôcť liekmi. Podľa vedcov je však možné migrénam predísť aj jednoduchými zmenami jedálnička.

Štúdia publikovaná v akademickom žurnále BMJ ukázala, že na zmiernenie frekvencie aj intenzity migrén je potrebné jesť viac tučných rýb a menej rastlinných tukov a olejov.

Vedci sledovali 182 dospelých s častými migrénami počas 16 týždňov. Účastníci boli náhodne zaradení do jedného z troch plánov zdravej výživy. Všetky stravovacie plány obsahovali ryby, zeleninu, hummus a šaláty. Účastníci dodržiavali jeden z troch jedálničkov:

  1. Vysoký obsah tučných rýb alebo olejov z tučných rýb a nízky obsah kyseliny linolovej
  2. Vysoký obsah tučných rýb a vysoký obsah kyseliny linolovej
  3. Vysoká hladina kyseliny linolovej a nízke hladiny tučných rýb

Vedci sa inšpirovali predchádzajúcim výskumom, ktorý naznačoval rozdielne úrovne chronického zápalu na základe zmien v príjme kyseliny linolovej a omega-3 mastných kyselín. Kyselina linolová sa nachádza v kukuričnom, slnečnicovom, sójovom a repkovom oleji, ako aj v niektorých orechoch a semenách. Omega-3 môžete nájsť v rybách, ako je losos, makrela, ustrice a sleď.

Jednotlivci sledovali počet migrén, ich dĺžku a intenzitu. Uvádzali, či potrebovali užívať lieky a či migrény ovplyvňovali ich schopnosť zúčastňovať sa na bežných každodenných úlohách v práci, škole alebo v spoločnosti. Pred štúdiou mali účastníci každý mesiac približne 16 dní s bolesťami hlavy, 5 hodín migrénovej bolesti a zaznamenali závažný vplyv na kvalitu života a potrebu viacerých liekov na potlačenie bolesti.

Po analýze údajov štvormesačnej štúdie vedci zistili, že u tých, ktorí konzumovali menej rastlinných olejov a viac tučných rýb, sa vyskytlo o 30 až 40% menej celkových hodín bolesti hlavy denne, menej hodín silnej bolesti hlavy denne a celkových dní bolesti hlavy mesačne. Vzorky krvi tiež dokázali, že táto skupina s vysokým obsahom rýb a nízkym obsahom rastlinného oleja mala nižšiu hladinu lipidov súvisiacich s bolesťou.

Autori štúdie tiež poznamenávajú, že príjem rýb má lepšie účinky ako užívanie kapsúl s rybím olejom. Vedci chcú teraz skúmať, ako tieto zmeny v strave môžu ovplyvniť ďalšie druhy chronickej bolesti.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, bmj.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.