• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Dovolenka vždy ubehne extrémne rýchlo. Tento mentálny trik vám ju ale predĺži

  • 12:24 10.07.2021
  • Bratislava
Dovolenka vždy ubehne extrémne rýchlo. Tento mentálny trik vám ju ale predĺži

Ak sa vám zdá, že dni na dovolenke utekajú akosi prirýchlo, nie ste sami. Našťastie sa toto vnímanie času dá oklamať.

Väčšina ľudí sa na plánovaný oddych na dovolenke pripravuje niekoľko dní či dokonca týždňov dopredu. Keď sa však stanovený termín začne približovať, človeku sa zdá, že dovolenka pomaly končí rýchlejšie ako začala.

Tento efekt nemá vplyv len na psychickú pohodu. V značnej miere môže ovplyvniť aj to, koľko aktivít si naplánujeme na voľné dni, alebo koľko peňazí minieme na večeru v reštaurácii, keďže sa čas kráti.

Kde sa berie takéto vnímanie voľného času? Dá sa mu vôbec vyhnúť?

Nie všetky zážitky sú rovnaké

Keď sa ľudia tešia na udalosť, ku ktorej má dôjsť v budúcnosti, väčšinou si želajú, aby nastala čím skôr a aby trvala čo najdlhšie.

Jedným z najznámejších amerických sviatkov, ktorý detailne ilustruje rozličné vnímanie času na základe osobného postoja, je Deň vďakyvzdania. Vedci preto tri dni pred Dňom vďakyvzdania v roku 2019 vyspovedali 510 Američanov, ktorých sa pýtali, či sa tešia na deň voľna.

Medzi otázkami zaznelo aj to, ako dlho sa im zdá, že musia na sviatok ešte čakať, a ako dlho bude podľa nich trvať jeho oslava.

Výsledky prieskumu naplnili očakávania – čím viac sa ľudia tešili na nadchádzajúci Deň vďakyvzdania, tým dlhšie sa im zdalo, že naň musia čakať, a tým kratšie im pripadalo jeho trvanie.

Ako nás klame čas

Viacero ďalších psychologických výskumov svedčí o tom, že keď sa ľuďom zdá, že čas ubehol rýchlo, znamená to, že sa museli venovať niečomu príjemnému. Ľudia si teda už dopredu reflexívne namýšľajú, že dovolenka bude trvať krátko. Keďže ju dopredu s nadšením očakávajú, čas do jej začiatku sa môže naopak vliecť.

V ďalšom výskume vedci účastníkom kázali, aby si predstavili víkendový výlet, ktorý by mal byť buď zábavný alebo nepríjemný. Ľudia potom opäť hodnotili, ako dlho sa im zdá, že musia na tento výlet čakať, a ako dlho bude podľa ich zdania trvať. 46 percentám z nich pozitívny víkend pripadal tak, akoby trval veľmi krátko.

Záverečný výskum si dal za cieľ overiť predpoklad, že keď ľuďom položíme priamu otázku, ako dlho bude nejaká udalosť trvať, menšie množstvo z nich bude tvrdiť, že táto udalosť ubehne extrémne rýchlo.

Úlohou účastníkov bolo sledovať dve 5-minútové videá, pričom o tom druhom vedeli, že bude buď humorné alebo nudné. Každý z nich mal potom povedať, ako dlho bude podľa neho trvať každé video. Napriek pochybnostiam sa potvrdilo to, čo už preukázal predošlý výskum – vtipnejšie video podľa účastníkov malo byť kratšie a do jeho spustenia malo ubehnúť viac času ako je to vnímané pri nudnom videu.

Ako využiť vnímanie času vo svoj prospech

Konečne sa dostávame k záveru, ktorý pri plánovaní dovolenky môže pomôcť aj vám. Keďže sme už prišli na to, že vedomosť o tom, že plánovaná aktivita bude príjemná alebo zábavná, nám vo vedomí skracuje jej trvanie a predlžuje čas do začiatku, existuje len jeden spôsob, ako sa vyhnúť takémuto vnímaniu – zamerať sa na skutočný čas trvania dovolenky.

Znie to síce všedne a samozrejme, ale spomeňte si, že keď ste sa naposledy chystali na dovolenku, vnímali ste skôr vlastné dojmy z nej a jej trvania ako to, čo hovorí kalendár. Ešte predtým, ako vyrazíte na cestu, si preto opakujte, koľko dní v skutočnosti strávite prežívaním voľného času.

Zdroj: Info.sk, DP, sciencealert.com, theconversation.com, sagepub.com, wiley.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

DNES - 7:22Zaujímavosti

Každý let lietadlom zanecháva nezmazateľné stopy na tele. Tie dlhšie sú však po všetkých stránkach o čosi náročnejšie. Ako si poradiť s následkami?

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

VČERA - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

VČERA - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

20:40 18.04.2024Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.