• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Ako rozoznať COVID-19 u zaočkovaných: Všímajte si tieto príznaky

  • 19:50 09.07.2021
  • Svet
Ako rozoznať COVID-19 u zaočkovaných: Všímajte si tieto príznaky

Príznaky nákazy novým koronavírusom sa líšia u ľudí po jednej a dvoch dávkach vakcíny proti COVID-19.

Vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sa postupne dostávajú k čoraz väčšiemu počtu obyvateľov. Odborníci sa medzitým podelili o povzbudivé zistenia, ktoré ukazujú, že očkovanie chráni pred vážnym priebehom COVID-19 a smrťou.

Aj keď dve dávky vakcíny poskytujú vysokú úroveň imunity proti infekcii, malý počet ľudí sa stále môže novým koronavírusom nakaziť.

Podľa najnovších zistení štúdie ZOE Covid Symptom Study sa u tých, ktorí dostali dve dávky vakcíny prejavili po infekcii odlišné príznaky ako u tých, ktorí neboli úplne zaočkovaní.

Vo väčšine prípadov je pravdepodobné, že infekcia bude menej závažná u tých, ktorí dostali dve dávky vakcíny.

Medzi najbežnejšie príznaky COVID-19 u tých, ktorí vakcínu nedostali, patrí vysoká teplota, nepretržitý kašeľ a strata alebo zmena vnímania čuchu alebo chuti.

Vedci zistili, že u tých, ktorí dostali dve dávky vakcíny proti COVID-19 sa pri infekcii najčastejšie prejavili 4 príznaky:

  1. Bolesť hlavy
  2. Nádcha
  3. Kýchanie
  4. Bolesť hrdla

Vedci v štúdii uviedli: „Menej príznakov hlásili počas kratšieho obdobia tí, ktorí už mali očkovanie, čo naznačuje, že menej vážne ochoreli a rýchlejšie sa zotavili. Je zaujímavé, že sme si všimli, že u ľudí, ktorí boli zaočkovaní a potom mali pozitívny test na COVID-19, bola vyššia pravdepodobnosť hlásenia kýchania ako symptómu v porovnaní s tými, ktorí nedostali injekciu.“

U tých, ktorí dostali jednu dávku a následne sa nakazili vírusom, sa rebríček najbežnejších príznakov mierne líši. Ľudia, ktorí sa nakazili po jednej dávke vakcíny zaznamenali:

  1. Bolesť hlavy
  2. Nádcha
  3. Bolesť hrdla
  4. Kýchanie
  5. Pretrvávajúci kašeľ

U ľudí po prvej dávke vakcíny sa tak navyše objavil pretrvávajúci kašeľ, ktorý patrí medzi pôvodné príznaky COVID-19. V rebríčku sa však umiestnil pod nádchou aj kýchaním, ktoré sa doteraz nespájalo s COVID-19.

Vedci vyzvali každého, kto má tieto príznaky aby sa podrobil testu, aby sa ubezpečil, že vírus nechytil. Imunita voči COVID-19 sa zvyčajne buduje asi dva týždne po podaní druhej dávky vakcíny. Preto je možné sa nakaziť krátko pred alebo po druhej dávke.

Najnovšie údaje naznačujú, že tí, ktorí dostali jednu dávku vakcín Pfizer alebo AstraZeneca, budú mať asi 50% ochranu pred symptomatickým priebehom alfa variantu koronavírusu, ktorý bol predtým nazývaný ako britský.

U variantu Delta, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný v Indii, však tento údaj klesá na 30% po jednej dávke vakcíny AstraZeneca a 36% pri Pfizer. Dve dávky však poskytujú úplnú ochranu, zatiaľ čo dve dávky Pfizeru poskytujú 96% ochranu pred hospitalizáciou pre variant delta. U vakcíny AstraZeneca je to 92%.

Napriek tomu, že vakcíny poskytujú vysokú úroveň ochrany, hygienici pripomínajú verejnosti, že podobne ako lieky, ani žiadna vakcína nefunguje na 100%. Vyzývajú preto ľudí, aby pokračovali v dodržiavaní správnej hygieny a sociálneho dištancovania.

Zdroj: Info.sk, TM, mirror.co.uk, covid.joinzoe.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.