• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Tento druh hmyzu nás bude trápiť aj v zime, varujú vedci

  • 21:55 07.07.2021
  • Gainesville
Tento druh hmyzu nás bude trápiť aj v zime, varujú vedci

Vedci tvrdia, že škodcovia budú vďaka klimatickým zmenám celoročným problémom.

Na komáre sme si už zvykli ako na jednu z mála nepríjemných súčastí leta. Keď teplota začne stúpať, hojne sa objavujú najmä v okolí stojatej vody. Našťastie, na jeseň ich už stretávame omnoho menej a v zime si od nich oddýchneme. Podľa vedcov si však na tento kolobeh nemáme zvykať, pretože v budúcnosti budú komáre pravdepodobne aktívne aj v chladnejších mesiacoch roka.

Tím z Floridskej univerzity dodáva, že na miestach, ktoré zaznamenávajú najväčšie účinky klimatických zmien, by sa aktivita komárov mohla čoskoro stať celoročným problémom. K týmto záverom dospeli v štúdii publikovanej v akademickom žurnále Ecology.

Mimo trópov komáre v zimných mesiacov prechádzajú do akejsi hibernácie, ktorá sa nazýva diapauza. Aktivita komárov je s nižšími teplotami obmedzená. S klimatickými zmenami sa však letá budú predlžovať a zimy budú čoraz kratšie a teplejšie. To môže spôsobiť problémy aj v súvislosti s komármi.

Komáre sa prispôsobujú teplote

Vedci v Gainesville na Floride skúmali komáre aby zistili, ako v priebehu roka adaptujú na meniace sa teploty. Zistili, že u komárov sa rozsah tolerovaných teplôt naťahuje a sťahuje v závislosti od ročných období.

Na jar, keď je v noci chladno, ale cez deň sa oteplí, sa zdá, že komáre tolerujú veľmi veľký rozsah teplôt. Do leta sa tento rozsah skutočne zmenšuje, pretože teploty zvyčajne zostávajú vysoké. Keď sa však na jeseň počasie ochladí, u komárov sa opäť natiahne ich tolerancia.

"To nám hovorí, že keď klimatické zmeny spôsobia, že sú naše jesene a zimy teplejšie, komáre v miernejších oblastiach sú dobre pripravené na to, aby boli v tých časoch aktívne," vysvetľuje spoluautor štúdie Brett Scheffers.

„Naše výsledky naznačujú, že aby sme lepšie pochopili, ako dobre môžu populácie a druhy tolerovať prebiehajúce zmeny podnebia, musíme merať teplotné reakcie druhov v rôznych ročných obdobiach,“ dodáva prvý autor štúdie Brunno Oliveira. "Tieto informácie by nám pomohli poskytnúť presnejšie znázornenie teplotného rozsahu, ktorý druh dokáže tolerovať."

Komáre milujú horúčavu a lovia zvieratá, ktoré dýchajú

Autori štúdie počas experimentu zachytili viac ako 28 000 komárov z 18 rôznych druhov. Vedci nalákali škodcov na pasce, ktoré vylučujú plynný oxid uhličitý. Komáre vyhľadávajú tento plyn, ktorý vydychujú ľudia aj zvieratá. U týchto škodcov plyn signalizuje, že v blízkosti je chutná potrava.

Každý hmyz umiestnili do skúmavky a vložili do vody. Potom vedci pokračovali v zmene teploty, z chladnej na horúcu. Tím zároveň sledoval, kedy bol každý komár neaktívny - označil si horný alebo dolný teplotný prah.

„Bolo prekvapujúce vidieť, ako dobre tieto malé stvorenia znášajú počas experimentov vysoké teploty, často vysoko nad priemernými teplotami okolia nameranými meteorologickými stanicami,“ hovorí spoluautorka štúdie Gécica Yogo.

Čo komárom umožňuje takú rýchlu adaptáciu však zostáva záhadou. Vedci sa domnievajú, že evolúcia môže u drobnejších tvorov fungovať oveľa rýchlejšie. Autori štúdie sa domnievajú, že ich zistenia pomôžu komunitám lepšie sa pripraviť na sezónu hmyzu, pretože klimatické zmeny naďalej predlžujú leto.

Vedci odporúčajú zbaviť sa akejkoľvek stojatej vody a zakryť predmety, ktoré by mohli zadržiavať vodu, ako sú fľaše, plechovky, odpadky, vonkajšie vodné plochy a jazierka. Tak môžeme zabrániť premnoženiu komárov a šíreniu ochorení.

Zdroj: Info.sk, TM, esajournals.onlinelibrary.wiley.com, blogs.ifas.ufl.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.