• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Zabudnite na počítanie kalórií. Z tohto chutného jedla sa chudne najlepšie

  • 19:37 11.07.2021
  • Svet
Zabudnite na počítanie kalórií. Z tohto chutného jedla sa chudne najlepšie

Expert radí, ako efektívne schudnúť bez počítania kalórií.

Po celé desaťročia dietológovia upozorňovali, že na chudnutie je potrebné obmedziť príjem kalórií. Ukázalo sa však, že teória o kalóriách má svoje chyby a v skutočností vám pri chudnutí môže pomôcť aj dobrý steak. Záleží totiž hlavne na príprave jedla. Giles Yeo, genetik z Cambridgeskej univerzity, uviedol, že správny spôsob varenia pokrmov je kľúčom k odbúravaniu tukov.

Yeo, ktorý sa venuje výskumu obezity už viac ako 20 rokov, pre denník The Times uviedol:

„Aj keď sú kalórie užitočným meradlom, majú obmedzené použitie v oblasti zdravia a chudnutia. Hodnoty kalórií sú založené na 120 rokov starej vede a neberú do úvahy, čo sa stane s jedlom, keď ho jeme a varíme.“

Telo nemusí absorbovať všetky kalórie

Yeo tvrdí, že nie je dôležité to, koľko kalórií má jedlo, ale jeho „kalorická dostupnosť“. To je množstvo potravy, ktoré sa reálne absorbuje a uloží do tela. Záleží to od spôsobu, akým sa jedlo pripravuje a neskôr trávi. Čím ďalej je jedlo od prírodného surového stavu, tým je „kalorickejšie“, vysvetlil Yeo:

„Ak chcete schudnúť a zostať zdraví, nemali by ste sa pozerať na to, koľko kalórií obsahuje potravina, ale na kvalitu produktu. Ak je nejako upravený alebo zmenený, telo absorbuje viac kalórií, ktoré obsahuje."

Skvelým príkladom je hovädzie mäso. Podľa experta má viac kalórií, ak je pomleté a uvarené v bolonských špagetách alebo chilli con carne. „Mletie mäsa a potom proces jeho varenia zmení obsah kolagénového proteínu, ktorý obsahuje, a uľahčí tak jeho žuvanie a trávenie,“ hovorí Yeo. Pretože je ľahšie stráviteľné, telo si ho dokáže ľahšie uložiť ako tuk.

Steak tepelne upravíte len pár minút. Mleté mäso sa dlho varí a je možné, že ho viackrát prihrievate, ak je mrazené alebo z chladničky. Yeo však odporúča jesť steaky maximálne dvakrát týždenne. Na chudnutie odporúča jesť okolo 64 g čistého proteínu denne. To nie je surová hmotnosť jedla, ale koľko bielkovín obsahuje. Napríklad 150 g varených kuracích pŕs obsahuje okolo 35 g bielkovín.

Bielkoviny nielen že zasýtia, ale trávite ich dlhšie ako tuky a sacharidy. To platí pre mäso a strukoviny, ako je šošovica a cícer. "Na každých 100 kalórií bielkovín, ktoré zjeme, naše telo použije iba 70 z týchto kalórií a zvyšných 30 sa vydá ako teplo," uviedol Yeo. "Je to neuveriteľne dôležité z hľadiska kalorickej dostupnosti a chudnutia, ale iba do istej miery."

Sacharidy nemusia byť vašim nepriateľom. Vyberajte si však celozrnné možnosti, ako je hnedá ryža, ovos a celozrnný chlieb a cestoviny. Vyhýbajte sa však bielemu pečivu, zákuskom a cereáliám.

Výskum tvrdí, že celozrnné sacharidy majú pri konzumácii dvojnásobne vyšší termický efekt v porovnaní so spracovanými verziami rovnakého jedla. Termický efekt je to, koľko energie potrebuje vaše telo na žuvanie a trávenie potravy. Čím je vyššia, tým menej je potravina schopná dodávať telu kalórie a cukor.

Surové jedlo je najlepšie

Namiesto sledovania množstva kalórií vo vašich potravinách je lepšie sa sústrediť na potraviny v ich prirodzenom stave, povedal Yeo. Napríklad hoci zelené smoothie je považované za „stelesnenie zdravia“, ovocný tanier je lepší. Keď jete pomaranč, musia ho žuť vaše ústa a čeľusť, vaše telo ho strávi a potom vylúči.

Na porovnanie, pri pití pomarančového džúsu nie je takmer nijaké úsilie, preto sa nápoj „takmer okamžite dostane do krvi, poskytne viac kalórií a zvýši hladinu cukru v krvi“, uviedol Yeo.

Zelenina s vysokým obsahom vlákniny je tiež najlepšou voľbou pri chudnutí - nielen preto, že je zdravá, ale preto, že je tak ťažko stráviteľná. „Ak zjete cukor v hodnote 100 kalórií, vaše telo pravdepodobne absorbuje 100 kalórií. Ale ak skonzumujete sladkú kukuricu v hodnote 100 kalórií, stačí nahliadnuť do záchodovej misy,“ uviedol Yeo s tým, že 100 kalórií z kukurice pravdepodobne nevstrebete, pretože prejde telom celá.

Zdroj: Info.sk, TM, thetimes.co.uk, thesun.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.