• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

6 mýtov o bielení zubov, ktoré vás pripravujú o žiarivý úsmev

  • 20:55 09.07.2021
  • Bratislava
6 mýtov o bielení zubov, ktoré vás pripravujú o žiarivý úsmev

Od dentálnych prípravkov, ktoré sľubujú bielejší odtieň zubov, až po údajne neprirodzený vzhľad. Čomu všetkému by sme pri bielení zubov mali prestať veriť?

Jednoduchý prístup k prostriedkom na bielenie zubov prostredníctvom internetu či čoraz lacnejšie služby u zubárov spôsobujú každoročný nárast záujmu o bielenie zubov aj na Slovensku. Stále sa však medzi nami nájdu takí, ktorí buď uveria prípravkom sľubujúcim zázraky, alebo na druhej strane spochybňujú efektívnosť bielenia.

Za rastúci záujem o bielenie chrupu môžu aj televízne relácie a sociálne siete, z ktorých sa v posledných rokoch stali prostriedky na hľadanie dokonalosti.

Záujemcom o bielenie zubov sa vždy odporúča návšteva dentálnej ambulancie, kde možno očakávať profesionálny prístup šitý na mieru podľa požiadaviek a vlastností klienta. Ak ale túžite po rýchlejšom a hlavne lacnejšom riešení v podobe domácej starostlivosti, rozhodne sa vyhnite niekoľkým poverám, ktoré sa šíria o bielení zubov.

1. Zuby vie vybieliť aj zubná pasta a ústna voda

Jedno z najväčších klamstiev v oblasti ústnej hygieny je to, že ústna voda v kombinácii so zubnou pastou dokáže zosvetliť zuby. Pasta aj voda naozaj môžu obsahovať látky, ktoré sa pridávajú do prostriedkov primárne určených na bielenie zubov, ale tie sa vyskytujú v príliš nízkej koncentrácii na to, aby ste po vyčistení spoznali rozdiel.

2. Bielenie ničí zuby

Pri používaní bezpečných prostriedkov bez obsahu peroxidu by ste si zuby bielením nemali nijako poškodiť.

3. Zuby po bielení pôsobia neprirodzene

Všetci sme už videli influencerov či celebrity, ktoré to s bielením zubov prehnali až tak, že sme si kládli otázku, či im chrup žiari aj v tme. Takýto výsledok je ale bežne veľmi zriedkavý.

Bielenie zubov je postupný proces, ktorý sa neodohráva v jednom kroku. Pri domácich pomôckach je užívateľ schopný plne kontrolovať intenzitu bielenia na základe návodu a prípadného opakovania postupu.

4. Vybielené zuby sú citlivejšie

Vo všeobecnosti platí, že bielenie zubov nemá byť bolestivé. Ak pri ňom pociťujete bolesť, je nutné hneď prestať. V prípade, že máte po bielení citlivé zuby, je dosť možné, že boli citlivé už aj predtým, s čím vám pomôže správne zvolená zubná pasta a ústna voda.

V ojedinelých prípadoch sa môže stať, že zuby sú po bielení háklivejšie napríklad na chladné potraviny a nápoje. Tento efekt ale do niekoľkých dní odznie.

5. Zuby sa dajú vybieliť pomocou ovocia

Možno ste sa aj vy už stali obeťou mýtu o tom, že trením kyslých plodov ovocia o zuby dosiahnete ich vybielenie. Opak je pravdou – takéto zaobchádzanie môže viesť až k poškodeniu skloviny, ktorá sa už nedá prirodzene nahradiť. Podobný výsledok môže nastať aj pri čistení zubov pomocou sódy bikarbóny.

6. Jedno bielenie vydrží navždy

Tak, ako pri iných veciach, aj pri zuboch platí, že správna starostlivosť im vie zabezpečiť žiarivý vzhľad na dlhý čas. To však neznamená, že sety na domáce bielenie sú navrhnuté tak, aby účinné zložky v nich odolali všetkým vonkajším vplyvom.

Pri profesionálnom bielení sa dá čakať, že jeho účinok vydrží po dobu troch rokov. Trvanlivosť domácich prostriedkov sa ale líši, pričom treba brať ohľad aj na rozličný životný štýl jednotlivcov, ktorý v mnohom ovplyvňuje mieru znečistenia zubov.

Zdroj: Info.sk, DP, dailystar.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

DNES - 7:22Zaujímavosti

Každý let lietadlom zanecháva nezmazateľné stopy na tele. Tie dlhšie sú však po všetkých stránkach o čosi náročnejšie. Ako si poradiť s následkami?

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

VČERA - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

VČERA - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

20:40 18.04.2024Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.