• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Od smrti legendárneho džezmena Louisa Armstronga uplynulo 50 rokov

  • 8:51 06.07.2021
  • New York/Bratislava
Od smrti legendárneho džezmena Louisa Armstronga uplynulo 50 rokov

Pre neopakovateľný štýl hry na trúbku si americký džezový hudobník, skladateľ a spevák Louis Armstrong vyslúžil prezývku The King (Kráľ).

Podľa Guinessovej knihy rekordov sa stal najstarším interpretom na svete, ktorý vo veku 63 rokov viedol hitparádu, keď skladbou Hello Dolly v roku 1964 predbehol The Beatles. Ďalším hitom sa v jeho podaní stala aj pieseň What A Wonderful World, ktorá v roku 1968 viedla britskú hitparádu. Svojou tvorbou ovplyvnil mnohých legendárnych trubkárov ako Fats Navarro, Dizzy Gillespie, Miles Davis či Wynton Marsalis.

Od úmrtia Louisa Armstronga, prezývaného pre svojej ústa „Satchmo“, uplynie dnes (6. júla) 50 rokov.

Louis Daniel Armstrong sa narodil 4. augusta 1901 v New Orleans. S týmto dátumom narodenia prišiel v roku 1980 hudobný historik Tad Jones, ktorý objavil v kostole Sacred Heart of Jesus v New Orleans záznam o krste slávneho hudobníka. Na zázname sa uvádza tento dátum, ale Armstrong po celý život tvrdil, že sa narodil 4. júla 1900, pričom 4. júl sa v Spojených štátoch amerických (USA) pripomína ako Deň nezávislosti.

Narodil v chudobných pomeroch, otec rodinu opustil ešte pred jeho narodením a matka pracovala ako slúžka, ale údajne si privyrábala aj prostitúciou. Výchovu budúceho kráľa džezu a jeho sestry často nechávala na pleciach svojej svokry. Armstrong vyrastal na uliciach New Orleans, kde sa od malička stretával s hudbou. Túžil hrať na nejaký hudobný nástroj, ale finančná situácia rodiny to nedovoľovala. Paradoxne mu pomohol pobyt v ústave pre mladistvých, kde sa ako 12-ročný ocitol pre streľbu z pištole počas silvestrovskej noci.

V polepšovni sa naučil hrať na kornete a trúbke a po prepustení si privyrábal hraním na pohreboch, rodinných oslavách či v miestnych lokáloch. Prvý nástroj - kornet – si kúpil za peniaze, ktoré mu dala rodina litovských židovských prisťahovalcov. Na znak vďaky nosil do konca života prívesok s Dávidovou hviezdou. Jeho veľkým vzorom bol Joe King Oliver, vďaka ktorému si rozširoval vlastný repertoár.

Ako 18-ročný sa stal členom orchestra Kid Ory's Brown Skinned Babies, odkiaľ prešiel do formácie Tuxedo Brass Band. V roku 1922 začal pôsobiť v Chicagu v orchestri svojho vzoru King Oliver's Creole Jaz Band. Prvé sólo na trúbke nahral práve s týmto orchestrom 31. marca 1923 v skladbe Chimes Blues.

V roku 1924 odišiel do New Yorku, kde prijal angažmán v orchestri Fletchera Hendersona, v ktorom začal už viac hrávať na trúbku. O rok neskôr sa vrátil do Chicaga, kde založil vlastnú kapelu Hot Five, ktorá sa po rozšírení o ďalších členov premenovala Hot Seven. S kapelou nahral viacero štúdiových albumov, z ktorých skladby ako Heebie Jeebies, West End Blues, Weather Bird, Cornet Chop Suey či Sweet Papa sa stali džezové klasiky. V roku 1926 definitívne prešiel od kornetu k trúbke.

Od roku 1930 žil v New Yorku, kde pôsobil ako sólový hráč v orchestroch, ktoré viedli Carroll Dickerson, Zilmer Randolph, alebo Luis Carl Russell. V roku 1932 sa prvýkrát objavil v Európe, keď vystúpil v Londýne. Odvtedy absolvoval niekoľko európskych turné a v roku 1965 potešil fanúšikov v Československu koncertom v pražskej Lucerne.

Okrem hraniu na trúbke sa venoval tiež spevu a jeho originálny spevácky prejav neunikol pozornosti divadiel a a hollywoodskych ateliérov. Zahral si v muzikáloch na Broadwayi, ale aj vo viacerých filmoch, medzi nimi i v slávnej snímke Hello Dolly s Barbrou Streisandovou z roku 1969, ktorú režíroval Gene Kelly.

Medzi najúspešnejšie piesne v jeho podaní patrili Mack The Knife, Skokiaan, Blueberry Hill, Down By The Riverside, samozrejme Hello Dolly a asi najväčší hit What A Wonderful World. Režisér Barry Levinson použil túto skladbu v Armstrongovom podaní vo filme Good Morning Vietnam (Dobré ráno, Vietnam, 1987).

Počas 50-ročného pôsobenia si Armstrong udržiaval výnimočnú pozornosť publika aj odborníkov. Jeho diskografia je veľmi obsiahla, počet albumov a kompilácií sa blíži k trom stovkám. Venovaných mu bolo mnoho filmových a televíznych dokumentov.

Louis Armstrong, legendárny džezový hudobník, spevák a skladateľ, ktorý bol štyrikrát ženatý, zomrel 6. júla 1971 v New Yorku.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

8:05 26.03.2024Kultúra

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslávi dnes (26. marca) 80. narodeniny.

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

6:18 20.03.2024Kultúra

Slovenská herecká legenda by dnes slávila sté narodeniny.

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

18:14 13.03.2024Kultúra

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth.

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

6:14 13.03.2024Kultúra

Americký herec Al Pacino vysvetlil, prečo na nedeľňajšom odovzdávaní filmových cien Oscar neprečítal názvy všetkých desiatich filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

15:47 12.03.2024Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Eric Carmen známy vďaka piesni All By Myself či skladbe Hungry Eyes, ktorá bola použitá vo filme Hriešny tanec.