• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Rozprávanie je pri COVID-19 oveľa nebezpečnejšie ako kašeľ alebo kýchanie

  • 6:25 03.07.2021
  • Bethesda
Rozprávanie je pri COVID-19 oveľa nebezpečnejšie ako kašeľ alebo kýchanie

Vedci tvrdia, že rozprávanie je „dominujúcou“ formou prenosu, zatiaľ čo nosenie masiek môže znížiť riziko infekcie až osemnásobne.

Nový výskum tvrdí, že rozprávanie má väčšiu pravdepodobnosť šíriť nový vírus ako kašeľ alebo kýchanie. Vedci tvrdia, že najväčšie nebezpečenstvo predstavuje konverzácia s priateľmi, rodinou, kolegami alebo inými členmi komunity. Zdôrazňujú potrebu nosiť rúška v kanceláriách, obchodoch, vozidlách a iných obmedzených priestoroch.

Rúška môžu znížiť riziko infekcie viac ako osemnásobne, ak ich majú na tvári všetky osoby v miestnosti. Drobné aerosóly vírusu, ktoré sa šíria pri hovorení, sa držia vo vzduchu dlhšie ako väčšie kvapôčky pri kašli alebo kýchnutí. Vedci tvrdia, že majú „spoľahlivé dôkazy“ o tom, že rozhovory sú „dominantným“ zdrojom prenosu.

Všetci sme už niekedy videli kvapky odlietavajúce od úst pri rozprávaní, no existujú ďalšie tisíce, príliš malé na to, aby ich bolo možné vidieť voľným okom. "Keď sa odparí voda vytváraná pri reči, potenciálne vírusové kvapôčky sa vznášajú vo vzduchu niekoľko minút ako dym, čím ohrozujú ostatných," uviedol hlavný autor štúdie Adriaan Bax.

Záleží na veľkosti kvapôčok

Výskum publikovaný v časopise Journal of Internal Medicine ukazuje, že pokiaľ ide o šírenie COVID-19, na veľkosti skutočne záleží. Veľké kvapôčky padajú na zem na krátke vzdialenosti, pretože sú ťažšie. Hrajú „relatívne malú úlohu pri prenose“. Medzitým menšie kvapôčky známe ako aerosóly môžu prenášať vírus na vzdialenosť viac ako 2 metre a držať sa vo vzduchu.

Najzávažnejšia je veľká časť aerosólu z reči, ktorá má strednú veľkosť, pretože zostáva niekoľko minút vo vzduchu a môže byť transportovaná na značné vzdialenosti bežným prúdením vzduchu. „Množstvo tohto aerosólu generovaného rečou v kombinácii s jeho vysokou vírusovou záťažou u pred- a asymptomatických jedincov silne implikuje vzdušný prenos SARS-CoV-2 prostredníctvom reči ako hlavný prispievateľ k jeho rýchlemu šíreniu,“ uviedol Bax.

Problémom sú asymptomatickí prenášači

Infekcia sa zvyčajne začína v nose a hrdle alebo v horných dýchacích cestách. Môže migrovať do pľúc, dolných dýchacích ciest a ďalších orgánov, často s vážnymi následkami. Infekcia v pľúcach môže viesť k vylučovaniu vírusu dychom a kvapkami kašľa. Ale nos a hrdlo, kde sa koronavírus dostáva do tela inhaláciou, umožňuje jeho šírenie prostredníctvom kvapiek z reči. Okrem toho môže byť vírusová záťaž vysoká u prenášačov s miernymi alebo žiadnymi príznakmi, ako sú mladí ľudia a školáci.

„Reč bez masky v obmedzených priestoroch predstavuje pre ostatných najväčšie riziko,” uvádzajú autori štúdie. Pripomínajú, že stravovanie a pitie sa často koná v interiéroch a zvyčajne sa vyžaduje hlasný prejav, preto by nemalo byť prekvapením, že bary a reštaurácie sú najlepším miestom na šírenie koronavírusu. Okrem očkovania by sa mala zdôrazniť dôležitosť rúšok a malo by sa zabezpečiť dostatočné vetranie na odstránenie aerosólov s dlhou životnosťou, ktoré by sa inak mohli hromadiť v uzavretom prostredí.

Zdroj: Info.sk, TM, onlinelibrary.wiley.com, studyfinds.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.