• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Pupočníková krv môže pomôcť aj pri COVID-19

  • 19:35 27.06.2021
  • Jakarta
Pupočníková krv môže pomôcť aj pri COVID-19

Kmeňové bunky z pupočníkovej krvi zdvojnásobujú šance na prežitie u pacientov s COVID-19.

Aj keď je ich použitie niekedy kontroverzné, vedci kmeňové bunky často považujú za potenciálny zázračný liek na mnohé ochorenia. Nová klinická štúdia teraz zistila, že kmeňové bunky z pupočníkovej krvi dieťaťa môžu znížiť riziko úmrtia na COVID-19.

Vedci v Indonézii tvrdia, že liečba odvodená od nezmenených verzií týchto kmeňových buniek významne zlepšuje mieru prežitia u pacientov s koronavírusom, ktorí už sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu.

Štúdia publikovaná v akademickom žurnále STEM CELLS Translational Medicine odhalila, že liečba viac ako zdvojnásobila mieru prežitia u pacientov s COVID-19, ktorí potrebovali intubáciu. U osôb s chronickými stavmi, ako je cukrovka, hypertenzia alebo ochorenie obličiek, sa zvýšila šanca na prežitie závažnej infekcie COVID-19 viac ako štvornásobne.

V štúdii bolo 40 dospelých pacientov pripojených na umelú pľúcnu ventiláciu na jednotke intenzívnej starostlivosti. Boli im podané infúzie s kmeňovými bunkami pochádzajúcimi zo spojivového tkaniva ľudskej pupočnej šnúry. Polovica pacientov v kontrolnej skupine dostala infúzie, v ktorých neboli kmeňové bunky.

Výsledky ukazujú, že miera prežitia sa u pacientov liečených kmeňovými bunkami zvýšila 2,5-krát. U pacientov s už existujúcim zdravotným problémom, kvôli ktorým patrili medzi vysoko rizikové prípady, bola miera prežitia vyššia až 4,5-násobne. Vedci navyše tvrdia, že infúzie kmeňových buniek nespôsobovali žiadne život ohrozujúce komplikácie ani alergické reakcie.

Kmeňové bunky tlmia „cytokínovú búrku“

Autori štúdie poznamenávajú, že predchádzajúce štúdie zistili, že bunky z pupočníkovej krvi môžu pomôcť pacientom prežiť a rýchlejšie sa zotaviť z COVID-19. Nový výskum ich však ako prvý otestoval na pacientoch, ktorí už sú na umelej pľúcnej ventilácii v dôsledku pneumónie vyvolanej COVID-19. Štúdia taktiež nevyužíva žiadne geneticky manipulované kmeňové bunky, čo je podľa autorov štúdie zásadný rozdiel.

"Na rozdiel od iných štúdií naša štúdia používala kmeňové bunky získané prostredníctvom explantátov zo skutočného tkaniva pupočnej šnúry a nemanipulovali sme s nimi tak, aby sme vylúčili ACE2, bunkový proteín považovaný za vstupný bod pre COVID-19," uviedol Ismail Hadisoebroto Dilogo.

V priebehu pandémie vedci zistili, že jedným z hlavných faktorov akútnej respiračnej poruchy je takzvaná „cytokínová búrka“. Táto reakcia na COVID-19 spôsobuje, že ľudský imunitný systém zaplavuje telo zápalovými bielkovinami.

Nová nádej pre kriticky chorých pacientov s COVID-19

Veľa sa diskutovalo o tom, aká prospešná je intubácia pre pacientov s koronavírusmi. Niektoré štúdie dokonca tvrdili, že napojenie pacienta na ventiláciu počas pandémie je takmer rozsudok smrti. Stále však neexistuje žiadny liek na túto chorobu a autori štúdie tvrdia, že je dôležité nájsť liečbu, ktorá dokáže zachrániť najťažšie prípady.

„Aj keď sa naša štúdia zamerala na malý počet pacientov, myslíme si, že táto experimentálna liečba by mohla potenciálne viesť k účinnej liečbe pre pacientov na jednotke intenzívnej starostlivosti s COVID-19, ktorí nereagujú na konvenčnú podpornú liečbu,“ dodáva Dilogo.

Zdroj: Info.sk, TM, eurekalert.org, stemcellsjournals.onlinelibrary.wiley.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

VČERA - 20:47Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.