• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Lekári hovoria o novom príznaku variantu delta, postihuje ďalší zmysel

  • 19:37 16.06.2021
  • Londýn
Lekári hovoria o novom príznaku variantu delta, postihuje ďalší zmysel

Variant delta nového koronavírusu sa prvýkrát objavil v Indii. Podľa vedcov je asi o 60 percent nákazlivejší oproti iným verziám vírusu. Lekári už hovoria o ďalších príznakoch.

Variant delta nového koronavírusu, ktorý sa prvýkrát objavil v Indii, v súčasnosti zapríčiňuje vyše 90 percent nových prípadov ochorenia COVID-19 vo Veľkej Británii. Vedci pritom hovoria, že je asi o 60 percent nákazlivejší a odolnejší voči vakcínam oproti variantu alfa, ktorý bol predtým označovaný ako britská mutácia.

Prevalencia variantu delta v Spojenom kráľovstve už prinútila vládu k posunutiu plánovaného uvoľnenia opatrení o štyri týždne.

Zdravotníci dodnes označujú za hlavné príznaky ochorenia COVID-19 vysokú telesnú teplotu, neutíchajúci kašeľ a oslabenie chute a čuchu. Ide teda o príznaky podobné chrípke, pričom pacienti sa môžu v ojedinelých prípadoch stretnúť aj s bolesťou brucha a tráviacimi ťažkosťami, bolesťou hlavy, vyrážkou a slabosťou.

Keďže vírus SARS-CoV-2 stále mutuje, vo svete vznikajú stále nové varianty, ktoré so sebou v niektorých prípadoch prinášajú aj zmeny v príznakoch ochorenia COVID-19. Platí to aj pre variant delta, ktorý je podľa vedcov príznačný tým, že mnohí nakazení pacienti pociťujú problémy so sluchom.

Na nové príznaky variantu delta sa pozrela texaská profesorka Colleen Le Prellová. Tá v štúdii vysvetľuje, že u pacientov postihnutých týmto variantom sa neraz vyskytujú poruchy sluchu a rovnováhy a v niektorých prípadoch aj pretrvávajúci tinitus.

Pod pojmom tinitus sa vo svete medicíny skrýva počutie zvukov, ktoré nepochádzajú z okolia. Pacienti sa najčastejšie stretávajú s pískaním alebo hučaním v ušiach. Tento príznak sa v prípade delta variantu podľa Le Prellovej najčastejšie vyskytuje u pacientov, ktorí už pred nakazením trpeli poruchami sluchu.

Vírus podľa výskumu spôsobuje zápal, ktorý poškodzuje dráhy centrálnej nervovej sústavy, ktoré ovplyvňujú našu schopnosť počuť a udržiavať rovnováhu. Vznik týchto príznakov môže byť častejší aj u tých, ktorí sú v dôsledku pandémie a karantény vystavení vyššej miere stresu.

„So zvýšeným výskytom tinitu súvisí osamelosť, poruchy spánku, úzkosť, depresia, podráždenosť a finančné ťažkosti spôsobené pandémiou,“ hovorí Le Prellová. „Inak povedané, pacienti, ktorí prežívajú vyššiu mieru stresu, sa stretávajú s vážnejšími následkami tinitu ako pred pandémiou.“

Jednou z príčin vzniku tinitu u nakazených pacientov môžu byť aj liečivá na zmiernenie príznakov koronavírusu, a to zvlášť chlorochín a hydrochlorochín. Užívanie týchto liekov by mali zvážiť predovšetkým pacienti s poškodenými obličkami.

„Ak obličky nefungujú správne, telo nedokáže metabolizovať a odstrániť liečivo dostatočne rýchlo, a tak sa zvyšuje koncentrácia preparátu v tele a zároveň narastá riziko vedľajších účinkov,“ hovorí Le Prellová, podľa ktorej sa oslabená funkcia obličiek často prejavuje u starších pacientov. Môže ju spôsobiť aj samotné ochorenie COVID-19.

Variant delta nového koronavírusu sa vo všeobecnosti prejavuje inými príznakmi ako sú tie, ktoré sa tradične pripisujú ochoreniu COVID-19. Napríklad k výskytu horúčky a kašľa u nakazených dochádza len málokedy. Pri variante delta sa častejšie vyskytuje bolesť hlavy, zápal prinosových dutín a bolesť hrdla.

Zdroj: Info.sk, DP, eurekalert.org, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.