• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Putin opäť poprel účasť Ruska na počítačových útokoch v USA

  • 16:09 14.06.2021
  • Washington
Putin opäť poprel účasť Ruska na počítačových útokoch v USA

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok pred svojou nadchádzajúcou schôdzkou s prezidentom USA Joeom Bidenom odmietol obvinenia, že Rusko stojí za nedávnymi počítačovými útokmi proti USA. V rozhovore pre televíziu NBC tiež upozornil, že druhá strana nepredložila žiadne dôkazy, ktoré by dokazovali tieto podozrenia.

Ruské vedenie podľa Putina zároveň očakáva, že Moskva a Washington budú schopné spolupracovať v boji proti počítačovej kriminalite. „Je našou veľkou nádejou, že budeme môcť začať tento proces s našimi partnermi v Spojených štátoch,“ citovala NBC slová ruského prezidenta.

Podľa médií v USA americká administratíva neverí, že téma hekerského útoku na SolarWinds stratila na aktuálnosti, preto chce Biden o nej rokovať so svojím ruským náprotivkom.

Putin v rozhovore oznámil, že otvorený rokovaniam o výmene väzňov s USA, informovala agentúra AFP, podľa ktorej bude osud amerických a ruských občanov väznených v druhej krajiny jednou z tém rokovania prezidentov Ruska a USA na ich schôdzke v Ženeve.

Podľa AFP by sa rozhovor o zadržiavaných osobám mal zamerať napríklad na bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Paula Whelana, ktorého v Rusku odsúdili na 16 rokov za špionáž. Whelan vyzval Bidena, aby zabezpečil výmenu zajatcov, a v nedávnom rozhovore uviedol, že sa stal obeťou „rukojemníckej diplomacie“.

Ďalší občan USA, Trevor Reed, bol v roku 2020 odsúdený na deväť rokov väzenia na základe obvinenia z útoku na ruských policajtov, ktorého sa dopustil v stave opitosti.

Moskva by zase mohla žiadať vydanie známeho ruského obchodníka so zbraňami, väzneného v USA, Viktora Buta a zmluvného pilota a údajného pašeráka drog Konstantina Jarošenka.

V súvislosti so zadržiavanými osobami Putin ubezpečil, že s odsúdeným a väzneným kritikom Kremľa Alexejom Navaľným sa vo väzení nebude „zaobchádzať horšie ako s kýmkoľvek iným“. Putin týmito slovami reagoval na poznámku novinára, podľa ktorého Navaľnyj „nie je iba obyčajným ďalším väzňom“.

Putin tiež poprel tvrdenie, že si údajne mohol objednať atentát na Navaľného. „U nás nemáme vo zvyku niekoho zabíjať,“ uviedol ruský prezident.

Podľa agentúry Interfax hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price predtým na brífingu uviedol, že Biden sa venuje téme ochrany ľudských práv a bude o nej rokovať aj počas summitu s ruským prezidentom. Spresnil, že pri dikusii na túto tému pôjde o občanov USA, ako aj vodcu opozície Navaľného.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov však v rozhovore pre CNN vyhlásil, že Putin počas summitu s Bidenom nemá v pláne diskutovať o Navaľnom.

Navaľnyj je od polovice marca v nápravnovýchovnej kolónii č. 2, ktorá sa nachádza neďaleko mesta Pokrov vo Vladimirskej oblasti, kde si odpykáva trest vynesený v kauze Yves Rocher.

Začiatkom mája súd v Ruskej federácii odmietol odvolanie Navaľného a uznal za zákonné rozhodnutie súdu nižšieho stupňa, ktorý odmietol konať vo veci vyšetrovania Navaľného možnej otravy z augusta minulého roku.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

DNES - 9:31Zahraničné

Polícia znížila počet obetí nehody autobusu pri Lipsku na štyri.

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol na 143

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol na 143

DNES - 8:44Zahraničné

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.

Letecká spoločnosť Lufthansa a odbory sa po sérii štrajkov dohodli

Letecká spoločnosť Lufthansa a odbory sa po sérii štrajkov dohodli

DNES - 6:47Zahraničné

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa a odbory zastupujúce pozemný personál sa dohodli na nových mzdových a pracovných podmienkach.

V lotérii padol rekordný jackpot 1,13 miliardy dolárov

V lotérii padol rekordný jackpot 1,13 miliardy dolárov

DNES - 6:39Zahraničné

V štáte New Jersey padol v lotérii Mega Millions jackpot 1,13 miliardy USD.

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

DNES - 6:10Zahraničné

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. TASR informuje podľa správ agentúr AP a DPA.