• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 19.3.2024Meniny má Jozef
Bratislava

Stoltenberg: Členovia NATO potrebujú dôraznejšiu politiku voči Číne

  • 6:14 14.06.2021
  • Montreal
Stoltenberg: Členovia NATO potrebujú dôraznejšiu politiku voči Číne

Lídri krajín Severoatlantickej aliancie by sa mali dohodnúť na dôraznejšom spoločnom postoji voči čoraz dominantnejšej Číne, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v nedeľu pred summitom Aliancie v Bruseli.

V rozhovore pre kanadskú verejnoprávnu stanicu CBC Stoltenberg zdôraznil, že Čína má druhý najvyšší rozpočet rezortu obrany na svete, najväčšie námorné sily, pričom rozsiahle investuje do nového vojenského vybavenia, čo „ovplyvňuje našu bezpečnosť“.

Čína nevyznáva naše hodnoty. Vidíme to na tom, ako zasahujú proti demokratickým protestom v Hongkongu, ako utláčajú menšiny, akými sú Ujguri“, i pri používaní moderných technológií na monitorovania svojho obyvateľstva „spôsobom, aký sme nikdy predtým nevideli“, uviedol Stoltenberg.

Z dôvodu tohto všetkého je dôležité, aby NATO... posilnilo našu politiku, pokiaľ ide o Čínu,“ dodal.

Jeho vyjadrenia prišli krátko po tom, ako skupina G7 v závere svojho summitu vyjadrila svoj dosiaľ najdôraznejší kolektívny postoj voči Číne, keď vyzvala Peking, aby „dodržiaval ľudské práva a základné slobody“ a umožnil slobodnú plavbu v Juhočínskom mori.

Stoltenberg v interview uznal, že je dôležité, aby iné krajiny riešili spoločne s Čínou problémy ako klimatická zmena a kontrola zbrojenia. Odsúdil však, že Čína naďalej zadržiava dvoch kanadských občanov pre obvinenia zo špionáže, i celkové „agresívne reakcie“ Pekingu na to, keď „niektorá krajina urobí niečo, čo sa im nepáči“.

Šéf NATO okrem toho priznal, že počas predošlej americkej vlády prezidenta Donalda Trumpa prebiehali medzi spojencami v Aliancii aj „náročné diskusie“. Zopakoval však, že NATO zostáva „mimoriadne pevné a silné“.

Trump sa často sťažoval, že ďalší členovia NATO neprispievajú do rozpočtu Aliancie spravodlivým podielom, a dokonca údajne hovoril o odchode z tejto organizácie.

Stoltenberg však povedal, že teraz „máme prezidenta USA, prezidenta (Joea) Bidena, ktorý je silne oddaný NATO, európskej bezpečnosti a je pripravený investovať viac do NATO“.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Netanjahu súhlasil s vyslaním delegácie do Washingtonu na rokovania o Rafahu

Netanjahu súhlasil s vyslaním delegácie do Washingtonu na rokovania o Rafahu

VČERA - 21:58Zahraničné

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena.

Erdogan sa opäť ponúkol za sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou

Erdogan sa opäť ponúkol za sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou

VČERA - 21:53Zahraničné

Turecký prezident zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

Zomrel astronaut Thomas Stafford, veliteľ misie Apollo 10

Zomrel astronaut Thomas Stafford, veliteľ misie Apollo 10

VČERA - 20:21Zahraničné

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford.

USA: Ruské prezidentské voľby boli

USA: Ruské prezidentské voľby boli "neuveriteľne nedemokratické"

VČERA - 19:25Zahraničné

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako "nedemokratické.

V ČR zaznamenali prvé tohtoročné úmrtie na čierny kašeľ

V ČR zaznamenali prvé tohtoročné úmrtie na čierny kašeľ

VČERA - 16:37Zahraničné

Bakteriálne nákazlivé ochorenie dýchacích ciest čierny kašeľ má v Česku tento rok prvú obeť. Na chorobu zomrel človek, ktorý mal vyše 55 rokov.