• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Milan Krajniak: MPSVR vyplatilo na pandemickú pomoc už dve miliardy eur

  • 14:21 13.06.2021
  • Bratislava
Milan Krajniak: MPSVR vyplatilo na pandemickú pomoc už dve miliardy eur

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vyplácalo od februára tohto roku v rámci Prvej pomoci ++ zamestnávateľom na zamestnanca v priemere 646 eur.

Spolu rezort vyplatil na pandemickú pomoc približne dve miliardy eur. Povedal to v nedeľu v diskusnej relácii televízie TA3 V politike minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

To sa mi zdá ako dostatočná pomoc, pretože sme od februára vyplácali 100 % nákladov spojených so zamestnancom každému zamestnávateľovi, ktorý povedal, že si chce zamestnanca udržať,“ povedal Krajniak. Minister považuje vyplácanie pomoci za dobre zvládnuté a spätne by zmenil iba niektoré techniky vyplácania príspevkov zo začiatku pandémie.

Nezaradený poslanec Richard Raši s ministrom nesúhlasil a upozornil na údaje Medzinárodného menového fondu, podľa ktorých je Slovensko, čo sa týka výšky pomoci, na chvoste EÚ. Krajniakovi vyčítal, že vláda nepodporila opozičné návrhy na pomoc rodinám a zrušila niektoré benefity odsúhlasené predchádzajúcimi vládami. Krajniak oponoval, že napríklad v prípade obedov zadarmo si budú môcť rodičia vybrať, či budú mať obedy zadarmo pre deti alebo finančný príspevok. Odmietol aj obvinenie o zrušení 13. dôchodkov s tým, že dôchodcovia dostali doteraz historicky najvyšší príspevok.

Minister pripomenul, že pomoc firmám a zamestnancom sa ešte nekončí, iba bude do konca roka naviazaná na celoštátny stupeň COVID automatu. V čiernej a bordovej farbe bude vyplácaná Prvá pomoc ++, v ružovej a červenej farbe bude vyplácaná Prvá pomoc + a v oranžovej a žltej farbe COVID automatu bude aktívna základná Prvá pomoc. Od začiatku budúceho roka bude potom platiť dlhodobý kurzarbeit.

Krajniak sa vyjadril aj k pripravovanej výstavbe nájomných bytov, ktorú presadzuje hnutie Sme rodina. Návrh príslušnej legislatívy už je podľa ministra pripravený a v nasledujúcich dňoch k nemu budú diskusie napríklad na hospodárskom výbore Národnej rady SR. „Na každom poslaneckom klube vládnej koalície a expertov bude oponentúra, ale tá na výbore bude verejná,“ uviedol Krajniak. Zákon by mal podľa neho platiť od jesene.

Raši si myslí, že legislatíva k výstavbe nájomných bytov mohla byť už dávno schválená. „Za rok aj štvrť nemáme ani jeden nájomný byt,“ pripomenul poslanec, podľa ktorého nie je zatiaľ na príslušnom zákone dohodnutá ani vládna koalícia. Strana Hlas-SD, ktorej je Raši členom, by podľa neho mala prísť v najbližších týždňoch s vlastným návrhom riešenia výstavby nájomných bytov. Podľa Krajniaka vláda zohľadní aj všetky dobré opozičné návrhy.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.