• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Koaliční poslanci chcú odstrániť nerovnosti pri zdaňovaní gastrolístkov

  • 14:03 11.06.2021
  • Bratislava
Koaliční poslanci chcú odstrániť nerovnosti pri zdaňovaní gastrolístkov

Nerovnosti pri zdaňovaní rôznych foriem stravovania, konkrétne stravovacích poukážok, by sa mali odstrániť. Zároveň sa má zjednodušiť administratíva pre zamestnávateľov. Navrhujú to koaliční poslanci v novele Zákonníka práce, ktorú predložili na júnovú schôdzu Národnej rady (NR) SR.

Od 1. marca tohto roka si u zamestnávateľa, ktorý dovtedy zabezpečoval stravovanie formou tzv. gastrolístkov, zamestnanci môžu vybrať medzi stravovacími poukážkami a finančným príspevkom na stravovanie. Ak zamestnávateľ prispieva v týchto prípadoch na stravovanie v rozsahu upravenom v Zákonníku práce, z hľadiska daní a odvodov podľa predkladateľov neexistuje rozdiel medzi stravovacími poukážkami a finančným príspevkom na stravovanie.

Poslanci však poukázali na to, že ak zamestnávateľ prispieva na stravovanie zamestnancov formou finančného príspevku na stravovanie nad rámec Zákonníka práce z vlastných zdrojov, táto „nadrámcová“ suma je pre zamestnávateľa daňovo neuznaným nákladom a u zamestnanca sa zdaňuje daňou z príjmov zo závislej činnosti. Na rozdiel od toho, ak zamestnávateľ prispieva na stravovanie svojich zamestnancov nad rámec Zákonníka práce z vlastných zdrojov, pri stravovacích poukážkach je táto suma pre zamestnávateľa daňovo uznaným nákladom, no u zamestnanca sa nezdaňuje.

Navrhovaná zmena Zákonníka práce umožňuje zamestnávateľom prispievať na stravovanie zamestnancov až do výšky 100 % sumy stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín bez toho, aby bol tento príspevok považovaný za daňovo neuznaný výdavok pre zamestnávateľa a aby bol zároveň zdanený daňou z príjmov zo závislej činnosti na strane zamestnancov,“ priblížili predkladatelia v dôvodovej správe.

Zároveň, keďže zamestnávatelia zabezpečujúci stravovanie zamestnancov formou stravovacích poukážok alebo finančným príspevkom na stravovanie poskytujú tieto formy stravovania na začiatku kalendárneho mesiaca, vzniká im dodatočná administratívna záťaž v prípade vzniku prekážok v práci na strane zamestnancov alebo čerpania dovolenky počas kalendárneho mesiaca. Preto sa má umožniť zamestnávateľom poskytovať stravovacie poukážky a finančný príspevok obdobne ako pri mzde dodatočne, najneskôr však posledný deň nasledujúceho kalendárneho mesiaca. „Zamestnávateľom bude i naďalej zachovaná možnosť poskytovať stravovacie poukážky alebo finančný príspevok na stravovanie preddavkovo, ak to bude dohodnuté v kolektívnej zmluve alebo so zamestnancom v pracovnej zmluve,“ konštatuje sa v materiáli.

Obdobne sa majú upraviť aj ustanovenia o zabezpečení stravovania v osobitných právnych predpisoch týkajúcich sa štátnych zamestnancov, policajtov, vojakov a Hasičského a záchranného zboru. Účinnosť novely Zákonníka práce navrhujú poslanci k 1. januáru 2022.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Premiér: Vláda plánuje mobilizáciu finančných zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii

Premiér: Vláda plánuje mobilizáciu finančných zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii

DNES - 13:41Ekonomické

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii.

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu

DNES - 10:11Ekonomické

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne.

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

VČERA - 19:28Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok dobrovoľne pozastaví program odmeňovania za sledovanie videí v rámci svojej novej aplikácie TikTok Lite.

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

VČERA - 18:39Ekonomické

Ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 % a v budúcom roku o 2,5 %.

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

VČERA - 14:48Ekonomické

Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.