• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Pred 100 rokmi sa narodil známy slovenský herec Ján Klimo

  • 6:20 08.06.2021
  • Zvolen/Bratislava
Pred 100 rokmi sa narodil známy slovenský herec Ján Klimo

Herec a režisér Ján Klimo patrí k neprehliadnuteľným osobnostiam slovenského divadla, filmu i televíznej tvorby.

Vďaka kultivovanému hlasovému prejavu tiež často spolupracoval s rozhlasom a s dabingom, takisto sa prihovára divákom v množstve dokumentárnych snímok. Jeho vnukom je populárny herec a moderátor Maroš Kramár.

Dnes (8. júna) uplynie 100 rokov od narodenia jedného z priekopníkov slovenského herectva Jána Klima.

Ján Klimo sa narodil 8. júna 1921 vo Zvolene. Pôvodne sa pripravoval na povolanie lekára. V rokoch 1940 až 1945 študoval medicínu na Lekárskej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave medicínu. Už počas štúdia ho však zlákali divadelné dosky. V roku 1942 inicioval vznik hudobného a neskôr kabaretného súboru Združenia vysokoškolského študentstva. V lete roku 1943 sa stal členom frontového divadla, s ktorým odohral asi 20 predstavení na východnom fronte.

Od roku 1945 sa začal venovať divadelnému umeniu. Stal sa hercom novozaloženého súboru činohry Národného divadla v Košiciach (dnes Štátne divadlo Košice).

Stvárňoval tu najmä charakterové a komediálne postavy napríklad Miška v Ženskom zákone (Jozef Gregor Tajovský), Barnabáša v Tanci nad plačom (Peter Zvon), Lucenzia v hre Skrotenie zlej ženy (William Shakespeare) či Kozáka v Najdúchovi (Jonáš Záborský). Výrazne sa uplatnil v postavách hrdinských mužov zanietených za nadosobnú myšlienku, napríklad v hre Miguela de Cervantesa Don Quijote prichádza.

Od roku 1949 sa venoval aj réžii. V roku 1951 sa vrátil do Bratislavy, kde pôsobil najprv ako asistent réžie v Slovenskom národnom divadle (SND). V rokoch 1953-1960 bol režisérom a umeleckým šéfom bratislavskej Novej scény, od roku 1960 pôsobil v tom istom divadle ako režisér činohry. Režijne tu naštudoval 25 inscenácií, mnohé z nich boli určené pre deti a mládež ako napríklad hra Jána Kákoša Chlapec z Gori, adaptácia poviedky Martina Kukučína Mladé letá (Klimo bol tiež režisérom televízneho spracovania z roku 1962).

Z tvorby pre dospelých možno spomenúť Goldoniho Škriepky v Chiozze, Mussetovu hru S láskou sa neradno zahrávať, inscenácia Taká láska od Pavla Kohouta, alebo známa hra Williama Shakespeara Mnoho kriku pre nič.

Od divadelnej sezóny 1965/66 sa Ján Klimo venoval práci v rozhlase, televízii, dabingu a vo filme ako umelec v slobodnom povolaní. Začiatkom 70. rokov 20. storočia tiež pôsobil ako asistent Karola L. Zachara na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Filmovým debutom Jána Klima bola snímka Čertova stena, ktorú v roku 1948 nakrútil český režisér Václav Wasserman. Významnejšiu roku mu o desať rokov neskôr ponúkla slovensko-maďarská dvojica režisérov Vladislav Pavlovič a Frigyes Bán v dnes už legendárnom filme Dáždnik svätého Petra. V ňom si Klimo zahral postavu dedinského učiteľa. Objavil sa vo vojnovej snímke Kapitán Dabač režiséra Paľa Bielika (1959), či v komédii Skalní v ofsajde, ktorú nakrútil Ján Lacko (1960).

Od polovice 60. rokov 20. storočia sa venoval predovšetkým práci pre televíziu. Z množstva televíznych filmov a inscenácií možno spomenúť napríklad trojdielnu dramatizáciu známeho románu Thomasa Manna Buddenbrookovci, ktorú nakrútil Vido Horňák v roku 1974. Ako herec sa podpísal pod viac než stovku filmov, inscenácií a ako rozprávač vystupuje v niekoľkých desiatkach filmových a televíznych dokumentov.

Z práce pre rozhlas a z množstva rozhlasových hier možno spomenúť spracovanie známeho románu Vynález skazy francúzskeho autora Julesa Verna.

Herec a režisér Ján Klimo zomrel 15. októbra 2001 v Bratislave.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

8:05 26.03.2024Kultúra

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslávi dnes (26. marca) 80. narodeniny.

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

6:18 20.03.2024Kultúra

Slovenská herecká legenda by dnes slávila sté narodeniny.

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

18:14 13.03.2024Kultúra

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth.

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

6:14 13.03.2024Kultúra

Americký herec Al Pacino vysvetlil, prečo na nedeľňajšom odovzdávaní filmových cien Oscar neprečítal názvy všetkých desiatich filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

15:47 12.03.2024Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Eric Carmen známy vďaka piesni All By Myself či skladbe Hungry Eyes, ktorá bola použitá vo filme Hriešny tanec.