• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Pre zdravé srdce nepotrebujete doplnky stravy, stačí šálka tejto zeleniny

  • 8:18 09.06.2021
  • Bratislava
Pre zdravé srdce nepotrebujete doplnky stravy, stačí šálka tejto zeleniny

Táto zelenina obsahuje aktívnu zložku, ktorá zmierňuje srdcové choroby.

Denná konzumácia jednej šálky zeleniny bohatej na dusičnany zlepšuje kardiovaskulárne zdravie a svalovú silu. Štúdia publikovaná vo vedeckom časopise European Journal of Epidemiology potvrdila, že 60 mg zeleniny denne znižuje riziko srdcových chorôb najmenej o 15 percent.

Ukázalo sa, že vysoký príjem dusičnanov z rastlinných zdrojov (141 mg denne) znižuje systolický tlak o 2,5 mmHg a diastolický tlak o 1,4 mmHg.

Štúdia s 53 150 dospelými vo veku nad 23 rokov zistila, že ľudia, ktorí jedli veľké množstvo zeleniny bohatej na dusičnany, ako je červená repa a zelená listová zelenina, mali výrazne nižší krvný tlak a mali menšie riziko rozvoja kardiovaskulárnych ochorení (KVO).

KVO sú najčastejšou príčinou úmrtia svete, pričom sú každý rok zodpovedné za jednu tretinu úmrtí. Zdravá výživa, pohyb a životný štýl s nízkou úrovňou stresu pomáhajú znížiť riziko KVO.

Niekoľko štúdií naznačuje, že potravinové zdroje dusičnanov môžu významne znížiť krvný tlak a riziko výskytu KVO. Catherine Bondonno, prvá autorka štúdie, uviedla:

„Naše výsledky ukázali, že jednoduchou konzumáciou jednej šálky surovej (alebo pol šálky varenej) zeleniny bohatej na dusičnany každý deň dokážu ľudia výrazne znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Najväčšie zníženie rizika predstavovalo ochorenie periférnych artérií (26 percent), čo je typ srdcového ochorenia charakterizovaný zúžením krvných ciev nôh. Zistili sme však tiež, že ľudia mali nižšie riziko srdcových infarktov, mozgových príhod a srdcového zlyhania.“

Nepotrebujete doplnky stravy

Jedna šálka zelenej listovej zeleniny obsahuje takmer 60 mg dusičnanov. Výsledky ukazujú, že konzumácia jednej šálky listovej zeleniny znížila riziko ischemickej choroby srdca o 12 percent, srdcového zlyhania o 15 percent, ischemickej cievnej mozgovej príhody o 17 percent a ochorenia periférnych artérií o 26 percent.

Konzumácia viac ako jednej šálky zeleniny bohatej na dusičnany alebo užívanie doplnkov s dusičnanmi neprináša žiadne ďalšie výhody. Bondonno uviedla:

„Ľudia nemusia užívať doplnky stravy na zvýšenie hladiny dusičnanov, pretože štúdia ukázala, že každý deň stačí jedna šálka zelenej listovej zeleniny. U ľudí, ktorí jedli vyššiu hladinu zeleniny bohatej na dusičnany sme ďalšie výhody nevideli. “

Bondonno odporúča pridať šálku tmavej listovej zeleniny, ako je špenát, do smoothe s bobuľovým ovocím či banánom. Nemali by ste ho však odšťavovať. "Miešanie listovej zeleniny je v poriadku, ale neodšťavujte ju. Odšťavovanie zeleniny odstráni dužinu a vlákninu," dodala Bondonno

Zdroj: Info.sk, TM, eurekalert.org, springer.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.