• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Tento faktor znásobuje negatívne účinky alkoholu na pečeň

  • 19:31 06.06.2021
  • Sydney
Tento faktor znásobuje negatívne účinky alkoholu na pečeň

Nadmerná konzumácia alkoholu môže časom viesť k nezvrátiteľnému poškodeniu životne dôležitej pečene. Ak sa k tomu pridá tento faktor, konzumentom hrozia až smrteľné následky.

Pečeň je väčší orgán, ktorý sa nachádza v pravej hornej časti brušnej dutiny. Medzi jej hlavné funkcie patrí tvorba bielkovín a faktorov na zrážanie krvi, produkcia triglyceridov a cholesterolu, syntéza glykogénu a tvorba žlče.

Ak je pečeň chorá, s veľkou pravdepodobnosťou za to môže nadmerné užívanie alkoholu, ktoré spôsobuje odumieranie jej buniek. Z pečeňového tkaniva sa vtedy stáva väzivo, pečeň postupne prestáva plniť svoje funkcie a dochádza k cirhóze.

Alkohol ale nie je jediným škodcom, ktorý sa podpisuje na zdraví pečene. V kombinácii s nadváhou môže podľa štúdie publikovanej vo vestníku European Journal of Clinical Nutrition dokonca spôsobovať smrteľné nebezpečenstvo.

Bádatelia z Univerzity v Sydney a Univerzity v Novom Južnom Walese pozorovali spojitosť medzi nadváhou a obezitou a ochoreniami pečene, ktoré vznikajú vplyvom alkoholu. Na analýzu použili údaje z najväčšieho dlhodobého výskumu biobaniek Veľkej Británie, známeho pod názvom UK Biobank.

Autori zovšeobecnili podrobné biologické, behavioristické a medicínske informácie o takmer pol milióne účastníkov vo veku od 40 do 69 rokov. Z hľadiska rozsahu ide o vôbec prvú štúdiu tohto druhu na svete.

Podľa vedcov konzumenti alkoholu s nadváhou alebo obezitou sú vystavení vyššiemu riziku vzniku ochorení pečene ako ľudia, ktorí pijú porovnateľné množstvo alkoholu, no ich váhu možno považovať za zdravú.

Podľa profesora medicíny na Univerzite v Sydney Emmanuela Stamatakisa dokonca aj ľudia, ktorí pijú len odporúčané množstvo alkoholu, no zároveň trpia obezitou, sú až o 50 percent náchylnejší na vznik ochorení pečene.

S ohľadom na ukazovatele, ako je BMI a obvod pása, vedci rozdelili účastníkov štúdie do troch kategórií: tí s normálnou váhou, nadváhou a obezitou.

Úroveň konzumácie alkoholu vedci posudzovali na základe informácií, ktoré o svojich návykoch poskytli samotní účastníci. Tie následne porovnali s odporúčaním austrálskej Národnej výskumnej rady pre zdravie a medicínu, podľa ktorej by priemerný zdravý dospelý mal vypiť najviac 10 štandardných jednotiek alkoholu za týždeň a nie viac ako 4 za deň.

U tých, ktorí pravidelne konzumujú alkohol nad stanovenú normu, hrozí šesťnásobné riziko vzniku alkoholovej choroby pečene a sedemnásobné riziko úmrtia v dôsledku tohto ochorenia. Obidve hrozby rastú o ďalších 50 percent v prípade, že človek trpí nadváhou alebo obezitou.

Keďže dve tretiny obyvateľov západných krajín čelia boju s nadváhou a obezitou a počet týchto ľudí z roka na rok rastie, autori odporúčajú prehodnotiť súčasné odporúčania konzumácie alkoholu.

„Vzhľadom na výsledky nášho výskumu sa domnievame, že ľudia s nadváhou by mali k alkoholu pristupovať veľmi ostražito a piť menšie množstvo ako sa uvádza v odporúčaniach,“ hovorí vo vyhlásení Stamatakis.

Zdroj: Info.sk, DP, nature.com, ria.ru, medicinenet.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.