• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Poslankyne Smeru leteli vládnym špeciálom na výlet do Ruska

  • 18:30 24.09.2013
  • BRATISLAVA
Poslankyne Smeru leteli vládnym špeciálom na výlet do Ruska

Výlet štyroch poslankýň za Smer-SD do ruského Petrohradu vládnym špeciálom považuje líder SaS Richard Sulík za jedno z ďalších významných zlyhaní predsedu parlamentu Pavla Pašku.

Pašku Sulík vyzval zverejniť presný zoznam ľudí, ktorí sa na lete zúčastnili, zároveň očakáva, že vládny Smer-SD preplatí náklady letu.

"Tu sa rozhodli ísť paničky zo Smeru-SD na výlet vládnym špeciálom za 44-tisíc eur. To je čistá nehoráznosť, zatiaľ čo sa musia škrtať výdavky na školstvo a zdravotníctvo," argumentoval Sulík.

Podľa informácií z prostredia ministerstva vnútra stojí letová hodina na tomto lietadle asi 1200 eur. Celé náklady na spiatočný let s poslankyňami teda podľa prepočtu boli do osem tisíc eur aj s letiskovými poplatkami. Lietadlo Jak-40 neraz lieta aj bez pasažierov. Tento rok bolo takto vo vzduchu len s posádkou už 46 krát.

Výlet "smeráčiek" do Ruska

Podpredsedníčka parlamentu a poslankyňa za Smer-SD Jana Laššáková spolu so straníckymi kolegyňami Darinou Gabániovou, Annou Vittekovou a Ľubicou Roškovou v dňoch 21. až 23. septembra pracovne navštívili Petrohrad.

Leteli vládnym špeciálom. Pôvodne mala cestovať aj poslankyňa za KDH Monika Gibalová, ktorá však zostala na Slovensku a v Košiciach sa zúčastnila na Pochode za život

Arogancia moci

Podľa Sulíka ide o ďalšiu z ukážok arogancie moci a straty súdnosti vládnej strany. Zdôraznil, že podobnú cestu by nikdy v živote nepodpísal, podobne mal konať aj Paška.

Sulík podľa vlastných slov ako predseda parlamentu nepodpísal poslancom viacero služobných ciest, či už pre vysoké náklady, smiešny dôvod alebo let vládnym špeciálom.

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec za využitím vládneho špeciálu vidí aroganciu moci, pretože nikto doteraz nevie, čo poslankyne v Petrohrade riešili. „O žiadnej pracovnej ceste nevedeli ani na našom konzuláte v Petrohrade,“ povedal.

Podľa neho vládne poslankyne zneužili vládny špeciál a preto ich vyzýva, aby vrátili náklady na túto cestu, pretože inak by sa museli na ňu poskladať občania. „Je zarážajúce, kam až siaha arogancia vlády jednej strany, keď sa spätne dozvedáme o takomto zneužívaní verejných zdrojov,“ povedal Štefanec.

Kaliňák o ceste nič nevie

O ceste poslankýň minister vnútra Robert Kaliňák nič nevie. On rozhoduje o cestách vládnych špeciálov počas mimoriadnych udalostí. NR SR má podľa neho svoje pravidlá protokolu.

„My sme len servisná organizácia. Ak je to služobná cesta na medzinárodné stretnutie, je to štandard. Otázka je, či je to dostatočne efektívne. Náš malý špeciál je veľmi lacný, relatívne to býva efektívne,“ uviedol s tým, že niekedy je výhodnejšie ísť špeciálom ako komerčným letom.

Lietadlá vládnej letky však podľa ministra Kaliňáka lietajú málo. Ako povedal v utorok novinárom, ministerstvo vnútra niekedy víta, aby lietadlá leteli, lebo inak lietajú naprázdno. „Je výhoda, ak letia za mesiac aspoň raz. Rozlietanosť malých lietadiel Jak je veľmi malá. Niekedy aj požiadam, či ministri nevyužijú šancu, ale niekedy nevyužijú. My vítame, keď objednajú lietadlá, lebo lietajú málo a musia lietať,“ povedal s tým, že špeciály musia ísť do vzduchu. „Ak to môžeme využiť na normálny let, len sa potešíme,“ dodal.

Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

VČERA - 18:53Domáce

Vo voľbách do EP by uspeli najviac PS, Smer a Hlas.

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

VČERA - 17:31Domáce

Pellegrini v predvolebnej debate priznal užívanie Náhlikovej vily.

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

VČERA - 17:28Domáce

Podľa vlastných slov prezidentka Zuzana Čaputová zažila množstvo stretnutí, ktoré jej utkveli v pamäti.

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

VČERA - 16:52Domáce

Pre výskyt medveďa zasadal vo Svite pod Tatrami krízový štáb. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

VČERA - 16:49Domáce

Rodičia detí od nula do šesť rokov môžu prostredníctvom mobilnej aplikácie Bebbo sledovať a podporovať vývin svojho dieťaťa, monitorovať jeho rast či zaznamenávať preventívne prehliadky a očkovania.