• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Skutočne ste imúnni? U týchto ľudí je bežná opakovaná infekcia COVID-19

  • 20:41 27.05.2021
  • Svet
Skutočne ste imúnni? U týchto ľudí je bežná opakovaná infekcia COVID-19

Podľa štúdie je u týchto ľudí bežná opakovaná infekcia novým koronavírusom.

Po infekcii vírusom SARS-CoV-2 mnohí ľudia predpokladajú, že sú voči ochoreniu COVID-19 imúnni a platia pre nich výnimky z rôznych protiepidemických opatrení. Nová štúdia však ukázala, že ochrana pred vírusom sa nevzťahuje na všetkých infikovaných.

Výskum publikovaný v akademickom časopise The Lancet Respiratory Medicine po prvýkrát hodnotil riziko opakovanej infekcie u mladých dospelých. Autori štúdie dospeli k záveru, že protilátky tvorené po prirodzenej nákaze nemusia všeobecne chrániť pred ďalšou infekciou koronavírusom.

Hlavný autor štúdie Stuart Sealfon uviedol, že opakovaná infekcia SARS-CoV-2 je bežná aj u zdravých mladých dospelých. Zdôrazňuje dôležitosť očkovania u mladých zdravých ľudí, pretože vakcinácia skutočne posilňuje imunitné reakcie a znižuje riziko prenosu koronavírusu.

Štúdia skúmala viac ako 3 000 mladých a zdravých amerických vojakov v priebehu šiestich týždňov. Účastníci štúdie boli prevažne muži (92%) vo veku od 18 do 20 rokov.

Po dvojtýždňovej domácej karanténe bez dozoru odchádzali regrúti s rúškami do kontrolovaného karanténneho zariadenia, kde im bola ponúknutá možnosť prihlásiť sa do výskumu. Po registrácii každému z účastníkov štúdie urobili PCR testy a z ich vzoriek krvi hodnotili základné protilátky proti SARS-CoV-2.

Z týchto účastníkov pokračovalo v dvojtýždňovom karanténnom období pod dohľadom 3 168, ktorí mali negatívny PCR test a potvrdenú prítomnosť protilátok v krvi. Počas tejto doby regrúti absolvovali PCR testy ešte dvakrát. Účastníkov, ktorí mali na konci druhého karanténneho obdobia tri negatívne testy, sledovali ďalších šesť týždňov počas základného výcviku.

Séropozitívni a séronegatívni

Účastníci štúdie boli na základe testov na protilátky klasifikovaní ako séropozitívni alebo séronegatívni. Séropozitívni jedinci mali pozitívny test na protilátky, čo naznačuje predchádzajúcu infekciu. Seronegatívne osoby mali negatívny test na prítomnosť protilátok.

Vedci tvrdia, že séropozitívni mladí dospelí majú v porovnaní so séronegatívnymi jedincami zhruba pätinové riziko opakovanej infekcie. Zo 189 účastníkov, ktorí boli na začiatku študijného obdobia séropozitívni, malo 19 aspoň jeden pozitívny PCR test(10%). 1 079 (48%) z 2 247 séronegatívnych účastníkov malo pozitívny test.

V rámci séropozitívnej skupiny hľadajú vedci súvislosť medzi základnými hladinami protilátok a rizikom infekcie. Zistili, že účastníci, ktorí sa znovu infikovali, majú nižšie hladiny protilátok. Ak sa pozrieme konkrétne na hladiny neutralizujúcich protilátok, čo sú protilátky schopné blokovať infekciu, výsledky ukazujú nižšie hladiny u tých, ktorí sú opakovane infikovaní. Iba 32% reinfikovaných séropozitívnych osôb malo detekovateľné hladiny neutralizujúcich protilátok v porovnaní s 83% neinfikovaných séropozitívnych osôb.

Vedci tiež hodnotili rozdiely vo vírusovej záťaži medzi séropozitívnymi a séronegatívnymi účastníkmi. Uvádzajú, že opätovne infikovaní séropozitívni jedinci majú vírusovú záťaž priemerne iba 10-krát nižšiu ako infikovaní séronegatívni jedinci. Autori poznamenávajú, že toto zistenie naznačuje, že niektorí opakovane infikovaní jedinci môžu prenášať infekciu na ďalšie osoby podobnou rýchlosťou ako tí, ktorí sú infikovaní prvýkrát.

Lekári vyzývajú na prijatie všetkých preventívnych opatrení, aby sa zabránilo opakovanej infekcii a prenosu. Spoluautor štúdie Stuart Sealfon uviedol:

„Napriek predchádzajúcej infekcii vírusom COVID-19 môžu mladí ľudia vírus znovu chytiť a môžu ho prenášať na ostatných.Toto je dôležitý bod, ktorý treba vedieť a mať na pamäti, keď bude pokračovať zavádzanie vakcín."

Autori uvádzajú, že klinické výsledky v obidvoch skupinách sú podobné, pričom väčšina (84% v séropozitívnej skupine a 68% v séronegatívnej skupine) je bez príznakov. Žiadny z účastníkov štúdie nebol hospitalizovaný a nikto nezomrel.

Zdroj: Info.sk, TM, thelancet.com, mountsinai.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.