• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Projekt Predstaničné námestie sa možno zruší

  • 22:11 27.02.2013
  • BRATISLAVA
Projekt Predstaničné námestie sa možno zruší

Predstaničné námestie a Hlavná stanica Bratislava možno nebudú vyzerať tak, ako to plánuje investor, spoločnosť Transprojekt, mesto zvažuje aj možnosť od projektu odstúpiť.

Bratislavskí mestskí poslanci chcú totiž hľadať alternatívu k súčasnému projektu rekonštrukcie Predstaničného námestia. Poznať tiež chcú následky možného ukončenia alebo zániku súčasnej zmluvy s investorom.

Poslanci preto na návrh Jozefa Uhlera (SDKÚ-DS) dnes požiadali primátora Milana Ftáčnika, aby dal do konca apríla vypracovať právnu analýzu ukončenia alebo zániku Zmluvy o budúcej kúpnej zmluve s investorom, spoločnosťou Transprojekt.

Poslanci tiež požiadali primátora, aby začal rokovať s ministerstvom dopravy o možnostiach zaradenia projektu hlavnej stanice do Operačného programu Doprava na obdobie 2014 – 2020. Primátor s hlavnou architektkou Ingrid Konrád majú zatiaľ vytipovať dočasné opatrenia, ako priestor pred hlavnou stanicou zveľadiť.

„ Niečo bude trvať, kým sa to sprocesuje a spraví sa projektová dokumentácia, zatiaľ by námestie malo nejak vyzerať. Preto by mala architektka vytipovať lokálne opatrenia, na ktoré máme peniaze, a ktoré dokážeme spraviť tak, aby predstaničný priestor nebol hanbou mesta,“ vysvetlil Uhler svoj návrh.
Transprojekt má po jedenástich rokoch povolenie

Mať alternatívu k existujúcemu projektu sa pozdáva aj poslancovi Jánovi Hrčkovi.

Podľa neho skôr než poslanci odsúhlasia dodatok, mali by mať o ňom viac informácií.

„Pred ôsmimi mesiacmi sme chceli dať projektu čas. Len poslanci majú pocit, že aj napriek ďalšiemu času sa projekt nehýbe, sú skeptickí,“ uviedol Hrčka. Oliver Kríž (NEKA) nazval súčasný vzťah s investorom „vzťahovou agóniou“ a podľa neho by ju nemali predlžovať ďalšími dodatkami.

Projekt prišiel pred poslancami obhájiť investor. Konateľ spoločnosti Transprojekt Igor Ballo uviedol, že majú predstavu, ako projekt budú robiť a po takmer jedenástich rokoch i povolenie. Spomínal tiež štúdie z oblasti geológie či dopravy, ktoré dal investor vypracovať. Námestie F. Liszta a okolie stanice podľa Balla preskúmali aj archeológovia, ktorí zhodnotili možnosti výskytu nálezov v lokalite. Podľa Balla ich vyjadrenia boli pozitívne.
Projekt rekonštrukcie trvá už vyše 10 rokov

Ftáčnik pôvodne poslancom predložil návrh na uzavretie dodatku k platnej Zmluve o budúcej kúpnej zmluve, ktorú ma mesto s Transprojektom uzavretú.

Tá mala byť doplnená o práva a záväzky pre investora, presný harmonogram prác i garancie pre mesto. Dodatok bol výsledkom rokovania primátora s konateľom spoločnosti Transprojekt Igorom Ballom.

Projekt rekonštrukcie Predstaničného námestia a Hlavnej stanice Bratislava trvá už vyše desať rokov. Investor projektu, spoločnosť Transprojekt, má do roku 2016 vybudovať pri stanici infraštruktúru, cesty a križovatky. Postaviť má tiež novú železničnú stanicu, tá pritom musí byť v plnej prevádzke a opäť má získať svoj pôvodný historický ráz.

Vybudovať má tiež novú električkovú trať, ktorá by mala zachádzať pod novú staničnú halu. Pribudnúť by mal podchod pre peších na Šancovej a Pražskej ulici, investor má vybudovať prístupovú halu k nástupištiam, zrekonštruovať Múzeum dopravy či upraviť terén v okolí stanice. Obchodné centrum, ktoré tam investor plánuje vybudovať, môže začať stavať až po tom, ako budú naplnené vyvolané investície pre mesto a Železnice SR.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH nevylučuje podporu Rašiho ako predsedu parlamentu

KDH nevylučuje podporu Rašiho ako predsedu parlamentu

DNES - 13:51Domáce

Koaličná zmluva sa otvárať nebude, Richard Raši počíta so svojou nomináciou na post predsedu parlamentu.

Po zrážke nákladného auta a dodávky uzavreli cestu

Po zrážke nákladného auta a dodávky uzavreli cestu

DNES - 13:47Domáce

Z automobilov vytekajú prevádzkové kvapaliny, viezlo sa v nich 5 osôb.

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.