• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Zvukové, chuťové a vizuálne znaky, ktoré hovoria o oslabenom zdraví čriev

  • 20:06 16.05.2021
  • Bratislava
Zvukové, chuťové a vizuálne znaky, ktoré hovoria o oslabenom zdraví čriev

Oslabené zdravie čriev má vplyv aj na výkon ďalších orgánov. O poruchách nás neraz informujú aj zvukové či chuťové signály. Spoznajte ich ešte dnes.

Zdravie čriev by malo byť našou prioritou, pretože má vplyv na mnohé ďalšie oblasti zdravého života. Choré črevá sa vedia prejaviť napríklad aj na psychike, váhe či dokonca celkovej imunite. Črevá sú pritom špeciálny orgán, pretože ak ich niečo trápi, dávajú to celkom zreteľne najavo pomocou všetkých piatich zmyslov.

Ak chcete zistiť, v akom zdravotnom stave sa nachádzajú vaše črevá, začnite ich najprv počúvať. Zvuky z nich vychádzajú pri prechádzaní plynov a tekutín. Plyny do čriev často preniknú pri prehĺtaní potravy a tekutiny zas pozostávajú zo zmesi jedla, nápojov a tráviacich štiav.

Zvuky sa ozývajú z tráviaceho traktu najviac vtedy, keď sme hladní alebo nervózni. V oboch prípadoch totiž dochádza k stimulovaniu blúdivého nervu (ten prenáša signály z tráviacej sústavy a orgánov do mozgu a naopak), kvôli čomu črevá pracujú rýchlejšie ako inokedy, a teda sa v nich aj rýchlejšie pohybujú plyny.

Pri pozorovaní fyzických znakov zdravia čriev sa treba v prvom rade zamerať na stolicu. Mieru zdravia prezrádza jej farba, konzistencia aj tvar.

O podlomenom zdraví čriev samozrejme vypovedá aj bolesť. K tej najčastejšie dochádza pri kontakte svalov a čriev, ale v niektorých prípadoch môže svedčiť aj o obštrukcii čriev.

Ostrá bodavá bolesť pod najspodnejšou hrudnou kosťou, ktorá prechádza pri jedení, signalizuje peptický vred. Ide o opuch vnútri sliznice žalúdka alebo vo vrchnej časti tenkého čreva.

Bolesť v pravej hornej časti brucha, ktorá prechádza do chrbta až pod lopatku, môže naznačovať žlčníkové kamene.

Nafukovanie často vzniká pri kombinácii stresu a trávenia ovocia a zeleniny, sladkých alebo mastných jedál. V prípade, že je bolestivé a dlhodobé, môže byť známkou vážnejšieho ochorenia.

Čo mnohých prekvapí je, že aj chuťové poháriky vedia mnohé prezradiť o zdraví čriev. Najznámejším znamením o poruche trávenia je kyslá pachuť, ktorá sprevádza pálenie záhy. Medzi jeho ďalšie príznaky patrí pocit pálenia v pažeráku a nafukovanie.

Reflux zhoršuje konzumácia niektorých jedál a nápojov, ako napríklad kávy, paradajok, alkoholu, čokolády a mastných a pikantných jedál. Škodí aj fajčenie, tehotenstvo, stres, úzkosť a obezita.

Ak sa chcete zbaviť pálenia záhy, jedzte častejšie menšie porcie jedla, pri obezite sa pokúste schudnúť a stres zmierňujte relaxačnými technikami. Neliečený reflux môže časom prispieť k vzniku rakoviny pažeráka.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.