• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

Na veľkú schému pomoci pre cestovný ruch pôjde 37,25 mil. eur

  • 16:18 12.05.2021
  • Bratislava
Na veľkú schému pomoci pre cestovný ruch pôjde 37,25 mil. eur

Návrh na zabezpečenie finančných prostriedkov, ktorý predložil minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina), v stredu schválila vláda.

Na veľkú schému pomoci pre cestovný ruch v súvislosti so zmierňovaním dosahov pandémie nového koronavírusu bude vyčlenených 37,25 milióna eur.

Na pomoc podnikov v odvetví cestovného ruchu už funguje schéma minimálnej pomoci, na jej financovanie sú určené prostriedky vo výške takmer 222 miliónov eur. Okrem schémy minimálnej pomoci pripravilo Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR v spolupráci s Protimonopolným úradom SR aj schému štátnej pomoci, ktorá umožní podnikom v odvetví cestovného ruchu, ktoré presiahli hranicu 200.000 eur, čerpať finančný príspevok na pokrytie nekrytých fixných nákladov.

Rezort dopravy vypracoval prepočet výšky finančných prostriedkov, ktoré sú potrebné na pokrytie nárokov podnikov v odvetví cestovného ruchu v zmysle podmienok stanovených v schéme štátnej pomoci. „Vychádzajúc z aktuálne dostupných údajov o tržbách podnikov v odvetví a o počte subjektov, ktoré prekročili limit 200.000 eur, MDV SR predpokladá, že na financovanie oprávnených žiadostí, predložených v rámci schémy štátnej pomoci, bude potrebná suma 37.250.000 eur,“ konštatuje sa v materiáli s tým, že je preto nevyhnutné navýšiť limit výdavkov MDV v tomto roku o 37,25 milióna eur.

Cieľom schémy štátnej pomoci, ktorú už schválila aj Európska komisia (EK), je poskytnutie finančného príspevku pre pokrytie časti nekrytých fixných nákladov v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Schéma štátnej pomoci vytvára rámec pre poskytnutie finančného príspevku pre podniky v odvetví cestovného ruchu, ktoré vykázali v období od 1. apríla 2020 do 31. decembra 2021 pokles čistého obratu o viac ako 40 % v porovnaní s referenčným obdobím. Výška finančného príspevku je 10 % z vykázaného poklesu, ohraničená výškou 90 % nekrytých fixných nákladov u malých a stredných podnikov a výškou 70 % nekrytých fixných nákladov u veľkých podnikov.

Aj v tejto schéme budú oprávnenými prijímateľmi prevádzky stravovacích a ubytovacích zariadení, cestovných kancelárií a agentúr, akvaparkov, kúpalísk, sprievodcovia v cestovnom ruchu, organizácie kongresov a podnikových výstav, botanické a zoologické záhrady a prírodné rezervácie, zábavné parky a lunaparky, prevádzka lanoviek a lyžiarskych vlekov, múzeá s prehliadkami pre verejnosť, historické pamiatky a turistické zaujímavosti.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahuje necelých 6 mld. CHF

DNES - 13:58Ekonomické

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov.

Remišová: Vláda zmenami vo verejnom obstarávaní ohrozuje eurofondy

Remišová: Vláda zmenami vo verejnom obstarávaní ohrozuje eurofondy

DNES - 13:38Ekonomické

Zmeny, ktoré prináša vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, zásadným spôsobom znižujú transparentnosť a férovú súťaž.

Podnikatelia sú povinní pri neplatení faktúry opraviť odpočítanú DPH

Podnikatelia sú povinní pri neplatení faktúry opraviť odpočítanú DPH

DNES - 8:26Ekonomické

Na všetky faktúry, ktoré sú neuhradené 100 dní od ich pôvodnej splatnosti, sa vzťahuje povinnosť robiť opravu odpočítanej DPH a túto daň doplatiť.

Mladí ľudia môžu dostať príspevok na vodičský preukaz

Mladí ľudia môžu dostať príspevok na vodičský preukaz

VČERA - 16:12Ekonomické

Projekt MPSVR prispeje mladým dospelým na vodičské preukazy.

PS: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky

PS: V novelách zákonov o investíciách, EIA a obstarávaní sú zásadné nedostatky

VČERA - 12:41Ekonomické

Opozičné PS poukázalo na zásadné nedostatky v novelách zákonov o strategických investíciách, o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a verejnom obstarávaní.