• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Mars môže byť stále vulkanicky aktívny, naznačujú najnovšie dôkazy

  • 15:02 12.05.2021
  • Washington
Mars môže byť stále vulkanicky aktívny, naznačujú najnovšie dôkazy

Odborníci našli na červenej planéte dôkaz o sopečnej erupcii, ku ktorej došlo zhruba pred 50.000 rokmi.

Najnovšie dôkazy vedcov o pravdepodobne najmladšej sopečnej erupcii na Marse naznačujú, že červená planéta môže byť stále vulkanicky aktívna. Tieto nové zistenia navyše zvyšujú pravdepodobnosť, že teplo z nedávnej sopečnej činnosti mohlo pomerne nedávno vytvoriť priaznivé podmienky pre mikrobiálny život, informoval v utorok vedecký portál Space.com.

Väčšina sopečnej činnosti sa na Marse vyskytovala pred troma až štyrmi miliardami rokov, následkom čoho bol vznik obrovských masívov, ako je napríklad Olympus Mons - najvyššia hora slnečnej sústavy. Odborníci sa domnievali, že Mars bol niekoľko miliónov rokov vulkanicky neaktívny. Teraz však na červenej planéte našli dôkaz o sopečnej erupcii, ku ktorej došlo zhruba pred 50.000 rokmi.

Toto je najmladšia zdokumentovaná sopečná erupcia na Marse. Možnosť, že Mars by v súčasnosti mohol byť potenciálne vulkanicky aktívny, je vzrušujúca,“ uviedol hlavný autor štúdie David Horvath z Planetary Science Institute (PSI) v meste Tuscon v americkom štáte Arizona.

S využitím údajov zo satelitov obiehajúcich okolo Marsu vedci objavili predtým neznáme sopečné usadeniny v marťanskej oblasti známej ako Elysium Planitia. Toto miesto pokryté magmatickými horninami je široké približne 13 kilometrov a pokrýva oblasť o niečo väčšiu ako je Washington, D.C., píše Space.com. Podľa vedcov ide o nález, ktorý na Marse nemá obdobu a podobá sa skôr na útvary vytvorené staršími sopečnými výbuchmi na Mesiaci a Merkúre.

Stúpajúca magma okrem toho mohla roztopiť ľad v blízkosti povrchu a poskytnúť tak priaznivé podmienky pre vznik jednoduchších mikrorganizmov. „To síce samo osebe nie je dôkazom o minulom živote na Marse, ale naznačuje to existenciu obývateľného prostredia,“ dodal Horvath.

V súvislosti s týmto objavom je zaujímavá tiež skutočnosť, že známky po tejto novoobjavenej sopečnej erupcii sa našli iba desať kilometrov od najmladšieho z veľkých impaktných kráterov na Marse, ktorý vznikol po dopade meteoritu. Vzhľadom na to, že vek krátera a novoobjavenej sopečnej erupcie je približne rovnaký, vedci nemôžu vylúčiť ani možnosť, že najmladšiu sopečnú erupciu spustil práve dopad cudzieho telesa na marťanský povrch.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko tvrdí, že pri útoku Kyjeva v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena

Rusko tvrdí, že pri útoku Kyjeva v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena

DNES - 13:19Zahraničné

Pri ukrajinskom sobotnom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

DNES - 11:27Zahraničné

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

DNES - 10:37Zahraničné

Zomrel muž, ktorý sa v piatok zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

DNES - 6:14Zahraničné

Severná Kórea uskutočnila test "superveľkej hlavice" určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely.

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

DNES - 6:10Zahraničné

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.