• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Česká opozícia vyvolá hlasovanie o nedôvere vláde, Babiš nechápe prečo

  • 14:03 12.05.2021
  • Praha
Česká opozícia vyvolá hlasovanie o nedôvere vláde, Babiš nechápe prečo

Babiš nechápe, prečo by k hlasovaniu malo dôjsť len päť mesiacov pred voľbami do Poslaneckej snemovne.

Lídri piatich demokratických strán českej opozície - ODS, Pirátov, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutia STAN - v stredu oznámili, že sa spoločne pokúsia vysloviť nedôveru vláde Andreja Babiša. "Vláda sa musí opierať o väčšinu v parlamente a mať dôveru väčšiny Snemovne," zdôvodnil tento krok šéf ODS Petr Fiala, ktorého citoval portál iDNES.cz.

Premiér Babiš vo svojej reakcii uviedol, že nechápe prečo by k takémuto hlasovaniu malo dôjsť len päť mesiacov pred voľbami do Poslaneckej snemovne. Vláda podľa Babiša dobre zvláda boj s koronavírusom a uvoľňuje reštrikcie. To si však nemyslí Fiala, podľa ktorého vláda republike škodí a pandémiu nezvláda.

Hlasovanie o nedôvere vláde iniciovala tzv. koalícia Spolu, zložená z opozičných strán ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Tá v parlamente disponuje 40 poslaneckými mandátmi, pričom na zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze, na ktorej je možné hlasovať o vyslovení nedôvery vláde, je potrebných 50 hlasov. Túto podmienku sa koalícii Spolu podarilo bez problémov splniť po tom, ako ju podporili aj Piráti a hnutie STAN. Spoločne s nimi má opozícia 66 mandátov. Na samotné vyslovenie nedôvery je potom v 200-člennej Snemovni potrebných najmenej 101 hlasov, približuje iDNES.cz.

Hlasovanie o nedôvere vláde chce opozícia iniciovať okrem iného aj v dôsledku toho, že komunisti nedávno vypovedali dohodu o tolerancii vláde. Menšinová vláda ANO a ČSSD tak už nemá v parlamente zaručenú podporu ani pre kľúčové hlasovania.

Predseda Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) Vojtěch Filip už dávnejšie avizoval, že komunisti vyslovenie nedôvery vláde podporia, ak ho niekto iniciuje. Najnovšie uviedol, že KSČM sa k tejto otázke vyjadrí na najbližšom zasadnutí výkonného výboru svojho ústredného výboru. Nedôveru vláde chce vysloviť aj hnutie SPD Tomia Okamuru. Hlasy oboch týchto strán sú pre jej úspech iniciatívy opozície potrebné, približuje iDNES.cz.

Podľa šéfa hnutia STAN Víta Rakušana dá pätica opozičných strán spoločným postupom pri hlasovaní o nedôvere vláde Babiša jasne najavo, že je pripravená prevziať vládnu zodpovednosť. K hlasovaniu však môže podľa Rakušana dôjsť až potom, ako Česko opustia ruskí diplomati, ktorým na to dala vláda čas do konca mája. K opusteniu ČR ich vyzvala v dôsledku roztržky s Ruskom, do ktorej s dostala pre kauzu Vrbětice.

Český prezident Miloš Zeman už dávnejšie avizoval, že v prípade vyslovenia nedôvery by bol za to, aby do volieb vládol v demisii terajší menšinový kabinet. Niektorí pozorovatelia sa obávajú toho, že by Zeman mohol vymenovať aj novú, sebe blízku vládu bez podpory parlamentu, ako to už urobil v minulosti.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

DNES - 8:48Zahraničné

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom.

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

DNES - 6:42Zahraničné

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí.

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

DNES - 6:17Zahraničné

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident.

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

DNES - 5:56Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii.