• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Premiér: Na samite chcem upozorniť na riziko energetickej chudoby

  • 15:13 06.05.2021
  • Bratislava
Premiér: Na samite chcem upozorniť na riziko energetickej chudoby

Na blížiacom sa samite lídrov členských krajín Európskej únie (EÚ) v portugalskom Porte (7. a 8. 5.) chce predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) upozorniť na riziko energetickej chudoby v kontexte vysokých ambícií pri dosahovaní uhlíkovej neutrality. Môže sa totiž ešte viac prehĺbiť.

Je to jeden z rozmerov, na ktoré bude klásť Slovensko dôraz v spoločnej deklarácii. Druhý rozmer sa do nej už aj podarilo dostať, ide o podporu pre malé a stredné podniky a pre sociálne podniky. Premiér to uviedol vo štvrtok na schôdzi Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti, na ktorej predložil poslancom informáciu o rokovaní neformálneho zasadnutia Európskej rady. Lídri budú rokovať v piatok (7. 5.) a v sobotu (8. 5.).

Na spomínané témy chce premiér diskutovať v rámci sociálneho samitu, ktorý bude jednou z troch častí stretnutia lídrov v Portugalsku. Zvyšnými dvoma segmentmi rokovania sú konferencia na vysokej úrovni a samit EÚ - India.

V rámci konferencie na vysokej úrovni sa uskutočnia tri diskusie aj za účasti sociálnych partnerov. Lídri sa chcú baviť napríklad o zručnostiach a inováciách. Táto téma je podľa premiéra dôležitá i pre Slovensko, pretože zručnosti podnietia vznik inovácií, a tie zase budú viesť k ďalším zručnostiam, pričom je známe, že Slovensko je krajina, kde je priemysel silnou časťou ekonomiky. „Dlhé roky hovoríme o tom, že chceme rozšíriť štruktúru ekonomiky a mať tu prácu s vyššou pridanou hodnotou, a to je jednoznačne práve o zručnostiach a bez toho to nepôjde,“ odôvodnil premiér.

Premiér uviedol, že na samite vyzdvihne aj potrebu prepájania vzdelávania s trhom práce, či inkluzívneho prístupu k rozvoju zručností. „Vieme, že potrebujeme tieto zručnosti rozvíjať celý život,“ uviedol premiér na margo celoživotného vzdelávania, ktoré je aj jednou z priorít vlády.

Témami diskusií lídrov členských štátov budú aj megatrendy ako podpora budovania odolnej spoločnosti a budú sa rozprávať aj o digitálnej transformácii či reforme školstva.

Treťou časťou stretnutia lídrov bude samit EÚ – India, kde sa budú baviť o rozvoji strategického partnerstva s Indiou ako s podobne zmýšľajúcim partnerom. „Je tam taktiež podpora pre znovuzavedenie rokovaní o širokej a vyváženej obchodnej dohode,“ uzavrel premiér.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.