• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

Tento produkt v domácnosti znečisťuje prostredie viac ako celá premávka

  • 20:48 04.05.2021
  • York
Tento produkt v domácnosti znečisťuje prostredie viac ako celá premávka

Používame ho denne, hoci sa dá nahradiť inými šetrnejšími alternatívami. Tento produkt je pôvodcom masívneho znečistenia ovzdušia.

Prchavé organické zlúčeniny (VOC) sú chemikálie, ktoré sa v hojnom množstve nachádzajú najmä v produktoch využívaných na starostlivosť o domácnosť. Zaraďujeme sem napríklad benzén, etylénglykol, formaldehyd, toluén a ďalšie.

O VOC je dlho známe, že ich dlhodobé vdychovanie môže prispieť k vzniku rôznych ochorení, a to najmä ochorení dýchacích ciest. Niektoré zdravotnícke inštitúcie hovoria tiež o zvýšenom riziku rakoviny, poškodenia pečene a obličiek a zlyhania centrálnej nervovej sústavy.

Za prítomnosti slnečného žiarenia sa VOC viažu na oxid dusnatý, čo spôsobuje smog. Ten neškodí len ľudskému zdraviu, ale aj plodinám a iným rastlinám.

Podľa štúdie publikovanej vo vestníku Elementa: Science of the Anthropocene, ktorá zisťovala množstvo VOC uvoľnených do ovzdušia vo Veľkej Británii, došlo v roku 2017 k uvoľneniu asi 60 tisíc ton VOC do ovzdušia. Podľa vedcov ide o dvojnásobné množstvo v porovnaní s tým, čo za ten istý rok vyprodukovali britské autá.

Chemik Alastair Lewis z Yorkskej univerzity v Spojenom kráľovstve vyzval zákazníkov, výrobcov a vládu, aby zamedzili výrobe a predaju aerosólových výrobkov a zamerali sa na bezpečnejšie alternatívy.

„Všetky aerosólové produkty sa dajú vyrobiť aj v inej forme, ako napríklad suché deodoranty alebo čistiace obrúsky,“ argumentuje Lewis. „Aj malé zmeny pri nakupovaní môžu zlepšiť kvalitu vonkajšieho a domáceho ovzdušia, pričom len minimálne ovplyvnia náš život.“

Štúdia poskytuje odhad množstva uniknutých VOC z aerosólov na celom svete, pričom využíva viacero rozličných zdrojov. Najčastejšie ide o údaje od predajcu, vládne záznamy a medzinárodné environmentálne hodnotenia.

V roku 2017 dosahovalo znečistenie ľuďmi vytvorených VOC vo Veľkej Británii 6,1 percenta z celkových emisií, čo je o vyše 4 percentá viac v porovnaní s rokom 1990.

Vo vyspelých krajinách jedna osoba minie približne 10 aerosolových nádob za rok, z čoho väčšinu tvoria produkty osobnej hygieny. Celosvetový dopyt po takýchto výrobkoch pritom rastie zároveň s rastom ekonomiky v menej vyspelých krajinách.

Celkovo sa vo svete ročne minie viac ako 25 miliárd aerosólových výrobkov, čo vedie k vypúšťaniu viac ako 1,3 miliardy VOC do vzduchu. Experti pritom na príklade Británie ukazujú, že ešte pred 20 rokmi boli hlavným zdrojom týchto chemikálií benzínové autá. K zníženiu emisií áut v posledných rokoch prispeli prísnejšie regulácie.

Zdroj: Info.sk, DP, ucpress.edu, health.state.mn.us, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

DNES - 7:05Zaujímavosti

S nálepkami na ovocí a zelenine sa stretol už každý z nás, ale málokto pozná ich význam a aj využitie.

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

VČERA - 21:26Zaujímavosti

Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

VČERA - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

VČERA - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

21:49 27.03.2024Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.