• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Dve porcie húb týždenne dokážu ovplyvniť vaše pamäťové schopnosti

  • 19:45 06.05.2021
  • Svet
Dve porcie húb týždenne dokážu ovplyvniť vaše pamäťové schopnosti

Huby obsahujú látku zvanú ergotioneín, ktorá má vplyv na pamäť.

Dve porcie húb týždenne znižujú riziko straty pamäti na polovicu. Potvrdil to výskum publikovaný vo vedeckom časopise Journal of Alzheimer’s Disease.

Mierne kognitívne poruchy sú často predzvesťou demencie. Patrí medzi ne zábudlivosť, problémy s rečou a pozornosťou. Tieto problémy sú však spočiatku ťažko badateľné oproti demencii.

Starší ľudia, ktorí zjedli približne pol taniera húb týždenne, však mali polovičné riziko problémov s pamäťou. Podľa vedcov dokonca stačí aj jedna malá porcia húb týždenne, aby ste pocítili tento účinok.

Prvý autor štúdie Lei Feng uviedol: "Táto korelácia je prekvapujúca a povzbudzujúca. Zdá sa, že bežne dostupná surovina by mohla mať dramatický vplyv na kognitívny pokles.“

Štúdie sa zúčastnilo viac ako 600 ľudí vo veku nad 60 rokov v Singapure, ktorých vedci sledovali po dobu šiestich rokov. Účastníci podstúpili testy miernych kognitívnych porúch a pýtali sa ich, aké majú stravovacie návyky.

Feng dodal, že ľudia s miernymi kognitívnymi poruchami sú schopní vykonávať bežné denné činnosti. V ich štúdii však chceli zistiť, či títo seniori mali horší výkon v štandardných neuropsychologických testoch ako ostatní ľudia rovnakého veku a vzdelania.

Výskum ukázal, že účastníci, ktorí konzumovali niektoré zo šiestich bežných druhov húb, mali o 50 percent nižšie riziko poklesu kognitívnych schopností. Medzi ne patrili:

  • hliva ustricová
  • šampiňóny
  • shitake
  • enoki
  • sušené huby
  • konzervované huby

Akákoľvek odroda húb však môže mať priaznivý účinok, pretože všetky obsahujú antioxidant nazývaný ergotioneín. Irwin Cheah, spoluautor štúdie, vysvetlil:

"Veľmi nás zaujíma zlúčenina s názvom ergotioneín. Je to jedinečný antioxidant a má protizápalové účinky, ktoré si človek nedokáže sám syntetizovať. Dá sa však získať z potravín a jedným z hlavých zdrojov sú huby.“

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, iospress.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.