• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

10 spôsobov, ako maximalizovať účinky kávy

  • 9:35 04.05.2021
  • Bratislava
10 spôsobov, ako maximalizovať účinky kávy

Ak kávu nepijete len pre chuť, určite sa vám hodí pár trikov, vďaka ktorým využijete kofeín na maximum.

Ranná šálka kávy je povinnosť, bez ktorej sa mnohí poriadne nezobudíme. Ak ale patríte k pravidelným konzumentom kofeínových nápojov, možno ste si všimli, že vám už nedodávajú toľko energie ako predtým.

Problém nemusí byť v káve samotnej, ale v tom, ako ju pijete. Inšpirujte sa preto desiatimi návykmi, ktoré zakaždým posilnia účinky kávy.

1. Ako funguje kofeín

Predtým, ako si povieme o posilnení účinkov kofeínu, musíme najprv pochopiť, čo to vlastne je. V skratke preto zhrnieme, že kofeín je látka, ktorá nám dodáva mentálne povzbudenie, no jej účinky sú u každého iné. Veľkú rolu pri výslednom účinku kofeínu zohráva aj čas, keď ho prijímate.

2. Káva pred cvičením

Niet pochýb o tom, že kofeín zlepšuje výkon pri fyzickej aktivite. Šálka kávy alebo kofeínová tabletka pred cestou do fitka preto zastúpia iné drahé výživové doplnky, ktoré sľubujú to isté.

3. Káva pred „šlofíkom“

Aj keď to na prvý pohľad vyzerá paradoxne, pred krátkym poobedňajším zdriemnutím sa oplatí vypiť šálku kávy. Ako už iste viete, účinky kofeínu nenastupujú okamžite po dopití kávy. Odhaduje sa, že energetický vrchol dosahujeme asi 20 minút potom, takže ak si plánujete len krátky spánok, po prebudení sa nemusíte báť, že budete naďalej ospalí.

4. V noci ju nepite

Večerné posedenie na káve s priateľmi nahraďte radšej večerou. Konzumácia kofeínových nápojov popoludní totiž môže narušiť prirodzený biorytmus a mieru pozornosti, takže môže prekaziť váš spánkový harmonogram.

5. Zdrojom kofeínu nie je len káva

Ak sa pri dopĺňaní energie spoliehate len na kávu, robíte chybu. Iste viete, že kofeín sa dá nájsť aj v niektorých druhoch čaju či v energetických nápojoch, no pomerne lacným, a hlavne rýchlym spôsobom, ako si doplniť energiu, je aj užitie kofeínových tabliet. Zároveň netreba zabúdať, že aj tieto prostriedky sa neoplatí konzumovať v poobedňajších hodinách.

6. Ako premeniť čaj na zdroj energie

Ak chcete z čaju vyťažiť čo najviac kofeínu, dajte dobrý pozor na čas lúhovania. V zásade platí, že čím kratšie ho lúhujete, tým silnejší je účinok kofeínu.

Pri lúhovaní čaju sa totiž ako prvý do vody uvoľňuje kofeín. Ak vrecúško po chvíli nevyberiete, z čaju sa začnú uvoľňovať aj thearubigíny, ktoré sa viažu na kofeín. Po skonzumovaní tieto látky zabraňujú naväzovaniu kofeínu na mozgové receptory, a tak vám nedodajú dostatok energie.

7. Voľte správne zrná

Ak ste si mysleli, že chuť kávy dokáže prezradiť, aké množstvo kofeínu sa v nej ukrýva, mýlili ste sa. Všetko totiž závisí jedine od druhu kávových zŕn – napríklad pri porovnaní kávy druhu Arabica a Robusta prichádzame na to, že viac kofeínu obsahuje tá druhá. Nezáleží pritom na stupni praženia ani na horkosti alebo sladkosti kávy.

8. Správne načasovanie

Siahate po káve hneď ako vstanete? Ak nepracujete na zmeny a váš denný harmonogram je viac-menej pravidelný, ideálny čas na pitie kávy je medzi 9:30 až 11:30, keď pociťujeme prvý úbytok energie. Ráno po prebudení sa totiž väčšina z nás cíti sviežo.

9. Ako spoznať správnu mieru

O kofeíne môžeme hovoriť ako o droge – telo si naň totiž rýchlo zvykne, a ak mu ho nedodáme v pravidelných intervaloch, prejavia sa neželané účinky.

Je niekoľko spôsobov, ako sa zbaviť závislosti na káve, ale zároveň s ňou celkom neskoncovať. Niektoré šálky počas dňa napríklad zameňte za čaj alebo nápoj s menším obsahom kofeínu. Ak sa vám zdá, že vám už káva nedodáva toľko energie ako kedysi, skúste tvrdý „reštart“ a vzdajte sa jej aspoň na mesiac.

10. Malé a pravidelné dávky

Optimálnu mieru mentálnej stimulácie z kofeínu dosiahnete vtedy, keď budete kávu piť pravidelne a v malých množstvách. Neprekračujte množstvo jednej menšej šálky za hodinu.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

8:55 17.04.2024Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.