• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Enel bude nakupovať plyn z Azerbajdžanu

  • 12:24 22.09.2013
  • BRATISLAVA
Enel bude nakupovať plyn z Azerbajdžanu

Talianska energetická skupina Enel bude nakupovať zemný plyn aj z Azerbajdžanu.

Firma Enel Trade už podpísala s konzorciom Šach Deníz 25-ročnú dohodu o nákupe plynu.

“Dodávky plynu z Azerbajdžanu budeme využívať na nasýtenie svojho talianskeho trhu,“ informovala talianska spoločnosť Enel.

Plyn sa bude prepravovať do Talianska prostredníctvom Transjadranského plynovodu (TAP).

Dohoda medzi spoločnosťami nadobudne platnosť po prijatí konečného rozhodnutia Šach Deníz o investovaní do projektu druhej fázy, ktoré sa má uskutočniť do konca roku 2013. Dodávka plynu začne najskôr v roku 2019. Oblasť druhej fázy polí Šach Deníz leží asi 70 kilometrov od pobrežia v azerbajdžanskej časti Kaspického mora.

Druhá fáza Šach Deníz bude produkovať 16 miliárd kubických metrov plynu, ktorý sa pripočíta k 9 miliardám kubických metrov, ktoré sa produkujú už v prvej fáze polí. Nový plyn sa bude viesť cez viac ako 3 500 kilometrov dlhý plynovod idúci cez Azerbajdžan, Gruzínsko, Turecko, Grécko, Bulharsko, Albánsko a pod Jadranským morom do Talianska. Tento plynovod je súčasťou Transanatolského plynovodu, ktorý bude prepravovať plyn cez Turecko, ako aj TAP, ktorý bude prepravovať plyn z turecko-gréckej hranice do Talianska pod Jadranským morom.

O plyn z ložiska Šach Deníz, ktoré patrí medzi najväčšie na svete, malo záujem aj konzorcium Nabucoo West. Plynovod TAP má do Európy prepraviť ročne 10 mld. kubických metrov zemného plynu. Azerbajdžan potvrdil záujem dodávať plyn pre Európu napriek vystupňovanému diplomatickému úsiliu Moskvy, ktorá sa snaží obmedziť vplyv západných energetických skupín v krajine. Azerbajdžan minulý mesiac navštívil ruský prezident Vladimir Putin, jeho cesta však podľa agentúry Reuters nepriniesla významnejšie výsledky.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.