• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
10°Bratislava

7 bežných chýb, kvôli ktorým vám žltnú zuby

  • 13:58 01.05.2021
  • Bratislava
7 bežných chýb, kvôli ktorým vám žltnú zuby

Ak si myslíte, že k žltnutiu zubov prispieva len tabak alebo káva, ste na omyle. Aj taká bežná činnosť, ako je plávanie môže zapríčiniť zmenu sfarbenia.

Vedome to zrejme neregistrujete, ale je 94-percentná šanca, že si pri prvom stretnutí na druhej osobe ako prvé všimnete jej úsmev. Pre dobrý dojem je dôležité dbať o vzhľad a zdravie zubov, ale mnohí to robíme nesprávne.

Existuje oveľa viac činností a potravín ako len káva a čierny čaj, ktoré nám kazia belosť zubov. Pozrite si niektoré z nich:

1. Bobuľové ovocie

Foto: Alena Haurylik/Shutterstock.com

Čerstvé bobuľové ovocie, ako sú čučoriedky, maliny či ríbezle, prospieva zdraviu v mnohých ohľadoch, ale zároveň môže prispieť k zmene farby zubov, a to najmä pokiaľ ide o tmavšie druhy. Ovocie sa takto nespráva len v čerstvom stave, ale aj keď je súčasťou džemov, koláčov či želatíny. Jedinou výnimkou sú jahody, ktoré zuby naopak bielia.

2. Vyhýbate sa ľadovému čaju

Inštinkty vám zrejme napovedajú, že čaj nie je najvhodnejším prostriedkom na bielenie zubov, no pokiaľ ide o ľadový a svetlý variant, opak je pravdou. Zatiaľ čo malinovky a sladené nápoje rozkladajú zubnú sklovinu, ľadový čaj sa stará o bielosť zubov.

Väčšina čajov obsahuje organickú zlúčeninu kyselinu jablčnú, ktorá má bieliace účinky. Vyskytuje sa aj v jahodách a k jej ďalším schopnostiam patrí podpora tvorby slín, ktorá chráni pred poškodením zubov a zmenou ich farby.

3. Plávanie

Ak patríte k nadšeným alebo profesionálnym plavcom a v bazéne strávite aj 6 hodín za týždeň, aj vy ste vystavení vyššiemu riziku žltnutia zubov. Pri plávaní sa voda môže nechtiac dostať do úst a chemikálie, ktoré sa používajú na jej čistenie, tu robia neplechu. Z chlóru môžu zuby zožltnúť až zhnednúť a táto látka okrem toho oslabuje sklovinu, takže zuby sú po nej citlivejšie.

4. Ústna voda

Foto: goffkein.pro/Shutterstock.com

Vďaka ústnej vode máme svieži dych, ale predtým, ako si kúpite ďalšiu, skontrolujte etiketu. Niektoré látky pridávané do ústnej vody môžu reagovať so zložkami jedla, a namiesto bielenia zubov tak otupia ich lesk a belosť. Ak sa chcete vyhnúť tomuto efektu, hľadajte ústnu vodu bez obsahu chlórhexidínu a eukalyptolu a používajte ju len večer pred spaním.

5. Niektoré zubné kefky

Zubné kefky s tvrdými štetinami nám zvyknú dať pocit, že sme si zuby vyčistili lepšie ako s použitím mäkších štetín. Príliš agresívne čistenie zubov ale môže oslabiť ich sklovinu, kvôli čomu sú zuby náchylnejšie na vznik kazov a škvŕn. Kefku je tiež nutné meniť hneď ako štetiny na tej starej začnú meniť svoj tvar.

6. Niektoré koreniny

Korenie premení mdlé jedlo na kulinársky zážitok, ale pre zachovanie zdravia zubov by sme sa mali niektorým druhom radšej vyhnúť. Hovoríme napríklad o karí, z ktorého môžu zuby ostať žltkasté. Pri používaní korenia preto voľte menej pigmentované bylinné koreniny, ako je tymián alebo škorica.

7. Stres

Foto: Lolostock/Shutterstock.com

Samotný stres k žltnutiu zubov neprispieva, no podieľajú sa na tom príznaky, ktoré ho sprevádzajú. Ak ste sa neraz prichytili pri škrípaní zubami, nečudujte sa, že si ich tým ničíte.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.