• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Vyvlastniť pozemky bude možné iba v nevyhnutnej miere

  • 11:05 22.09.2013
  • BRATISLAVA
Vyvlastniť pozemky bude možné iba v nevyhnutnej miere

Cieľom návrhu nového zákona o vyvlastňovaní pozemkov a stavieb je vytvoriť jednotnú právnu úpravu vyvlastnenia.

Zámerom ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja je, aby vyvlastnenie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva bolo možné iba v nevyhnutnej miere a vo verejnom záujme.

A to na základe zákona a za primeranú náhradu, ak nie je možné cieľ vyvlastnenia dosiahnuť dohodou alebo inak.

Návrh zákona o vyvlastňovaní pozemkov a stavieb by mal po schválení nadobudnúť účinnosť 1. júla 2014. Po skončení takmer dvojmesačnej verejnej diskusie ministerstvo predloží návrh zákona do pripomienkového konania a potom na rokovanie vlády.

Ministerstvo dopravy zdôrazňuje, že verejný záujem je nevyhnutným predpokladom pre vydanie rozhodnutia o vyvlastnení a jeho oprávnenosť bude jasne vymedzená zákonom. "Dôležité je, aby náhrada zodpovedala hodnote vyvlastneného majetku. Výška náhrady bude určená znaleckým posudkom, pričom musí zodpovedať všeobecnej hodnote vyvlastňovanej nehnuteľnosti," informoval agentúru SITA rezortný hovorca Martin Kóňa. Vyvlastnenie alebo obmedzenie vlastníckeho práva musí mať zákonný základ, čiže uskutoční sa úradným rozhodnutím. Orgánom na prvostupňové konanie bude obvodný úrad v sídle kraja a odvolacím orgánom bude ministerstvo

"Ubezpečujeme, že prípadné vyvlastňovanie bude možné len v prípade, ak sa nedosiahne dohoda, len v nevyhnutnom rozsahu a za primeranú náhradu. Tá bude zahŕňať aj náklady, ktoré vzniknú vyvlastňovanému v dôsledku vyvlastňovacieho konania, napríklad presťahovanie hnuteľného majetku či zmena sídla alebo miesta podnikania," dodal Kóňa.

Vyvlastňovaciemu konaniu bude podľa rezortu predchádzať ponukové konanie. Bude to pokus o dohodu medzi navrhovateľom vyvlastnenia a vyvlastňovaným. Vyvlastňovacie konanie bude povinne v ústnej forme. Proti rozhodnutiu o vyvlastnení bude možné podať riadny aj mimoriadny opravný prostriedok podľa správneho poriadku. "Podľa účelu vyvlastnenia bude tento zákon odkazovať na osobitné právne predpisy, ktoré tento účel budú presne upravovať a špecifikovať," uviedol Kóňa. Pôjde o úpravu zákonov o pozemných komunikáciách (cestný zákon), o niektorých opatreniach na urýchlenie prípravy výstavby diaľnic a ciest pre motorové vozidlá a o jednorazových opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

VČERA - 19:28Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok dobrovoľne pozastaví program odmeňovania za sledovanie videí v rámci svojej novej aplikácie TikTok Lite.

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

VČERA - 18:39Ekonomické

Ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 % a v budúcom roku o 2,5 %.

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

VČERA - 14:48Ekonomické

Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

VČERA - 11:17Ekonomické

Slovenský hrubý domáci produkt na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %.

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

VČERA - 8:11Ekonomické

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb tovarov, práce, služieb a kapitálu.