• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Pre toto by ste z verejných toaliet mali odísť hneď po spláchnutí

  • 21:06 01.05.2021
  • Virginia Beach
Pre toto by ste z verejných toaliet mali odísť hneď po spláchnutí

Zdržiavanie sa na verejných toaletách aj po vykonaní potreby predstavuje riziko. Vedci sa pozreli na rýchlosť šírenia aerosólov vo vzduchu po spláchnutí.

Netvrdíme, že sú medzi nami takí, ktorí si radi predlžujú čas strávený na verejných toaletách, ale k hŕbe dôvodov sa pridal ďalší, ktorý nabáda opustiť ich priestory čím skôr po vykonaní potreby.

Štúdia publikovaná v žurnále Physics of Fluids vysvetľuje, že každé spláchnutie toalety produkuje obrovské množstvo aerosólových častíc, z ktorých mnohé obsahujú stopy moču, výkalov, či dokonca vírusov, ako je SARS-CoV-2.

Vzduchom prenášané kvapôčky sa dnes považujú za hlavný zdroj prenosu nového koronavírusu. Rizikom sú podľa autorov štúdie najmä verejné toalety, ktoré sú nedostatočne vetrané. Pri analýze vzoriek moču a stolice sa v nich totiž našlo menšie množstvo životaschopných vírusových častíc.

Vedci skúmali rýchlosť, akou splachovanie prispieva k tvorbe aerosólov, na hĺbkovo čistených verejných toaletách s „normálnymi podmienkami vetrania“. Na mužské aj ženské toalety umiestnili do rôznych výšok počítadlá častíc a päťkrát v priebehu piatich minút splachovali záchod aj pisoár.

„Po asi trojhodinovom testovaní, v rámci ktorého sme spláchli viac ako stokrát, sme zaznamenali zvýšenú úroveň aerosólov v okolitom prostredí, pričom celkové množstvo kvapôčok generovaných pri každom splachovacom teste hraničilo s niekoľkými desiatkami tisíc,“ uvádza v stanovisku k výskumu autor Siddharta Verma.

Verma dodáva, že pisoáre aj toalety pri splachovaní produkujú množstvo kvapôčok menších ako 3 mikrometre. Ak obsahujú infekčné mikroorganizmy, môžu predstavovať značné riziko nákazy. Keďže sú miniatúrne, vo vzduchu sa môžu držať dlhšiu dobu.

Prítomnosť mikročastíc zaznamenali aj vo výške 1,52 metra nad toaletou. V takejto výške sa podľa vedcov držia najmenej 20 sekúnd po spláchnutí. Na konci splachovacieho cyklu sa počet aerosólov vo veľkosti 0,3 až 0,5 mikrometrov vo vzduchu zvýšil o 69,5 percent. Aerosóly vo veľkosti 0,5 až jeden mikrometer boli o 209 percent početnejšie a tie s veľkosťou jeden až tri mikrometre boli početnejšie o 50 percent.

Nepomôže ani prikrytie doskou

Vedci predpokladajú, že infekčné aerosóly dokážu z toalety uniknúť cez škáru medzi doskou a sedadlom. Ich koncentrácia vo vzduchu totiž nebola oveľa nižšia ani po prikrytí toalety pred spláchnutím.

Ešte horšou správou je, že potešujúce účinky neprináša ani ventilácia. „Ventilačný systém nebol efektívny pri odstraňovaní aerosólov, hoci v toaletách sa optimálne vetralo,“ píšu vedci. Z toho podľa nich vyplýva, že „viacnásobné splachovanie môže po čase prispieť k nahromadeniu vysokého množstva potenciálne infekčných aerosólov na verejných toaletách.“

Zdroj: Info.sk, DP, scitation.org, iflscience.com, fau.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.