• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Ako znížiť riziko COVID-19 pomocou ústnej hygieny

  • 21:02 27.04.2021
  • Svet
Ako znížiť riziko COVID-19 pomocou ústnej hygieny

Podľa výskumu správne čistenie zubov a používanie ústnej vody znižuje riziko infekcie COVID-19.

Čistenie zubov a udržiavanie zdravých ďasien môže znížiť riziko infekcie COVID-19. K týmto výsledkom dospeli vedci v štúdii publikovanej v časopise Journal of Oral Medicine and Dental Research. Výskumníci predpokladajú, že koronavírus môže prechádzať do pľúc zo slín, pričom vírus vstupuje do krvi skôr infikovanými ďasnami, než dýchacími cestami. To by mohlo vysvetliť, prečo sú ľudia so zlou ústnou hygienou vystavení väčšiemu riziku ťažkého priebehu COVID-19.

Výsledky štúdie zdôrazňujú dôležitosť denného odstraňovania zubného povlaku. Opatrné čistenie zubov a používanie ústnych vôd vám tak môže zachrániť život. Medzinárodný tím vedcov z Veľkej Británie, Južnej Afriky a USA odporučil verejnosti prijať tieto kroky na udržanie ústnej hygieny a zníženie ochorenia ďasien. Zaznamenali tiež dôkazy, že konkrétne zložky v niektorých lacných a bežne dostupných ústnych vodách sú vysoko účinné v boji proti COVID-19.

Vírus môže vstupovať do krvi cez infikované ďasná

Podľa vedcov je možné, že vírus vstupuje do tela ústami a cestuje do krvi. Poukazujú na to štúdie, ktoré našli vírus v slinách a slinných žľazách, ako dôkaz, že je prítomný v ústach počas infekcie. Iné preukázali, že u ľudí s ochorením ďasien boli identifikované baktérie z úst cirkulujúce v krvi, čo naznačuje, že je tiež možné, aby sa vírus dostal do krvi touto cestou.

Ochorenie oslabuje bunky v ďasnách, čo podľa odborníkov umožňuje baktériám v ústach - ktoré sú oveľa väčšie ako vírusy - vstúpiť do obehového systému. Aby vysvetlili svoju teóriu, že vírus cestuje v krvi, poukázali na poškodenie Covidom v oblasti krvných ciev v pľúcach. Krvné zrazeniny v tomto orgáne jasne naznačujú, že táto oblasť bola napadnutá vírusom.

Odborníci tvrdia, že zrazeniny v pľúcach môžu naznačovať, že telo bojuje s chorobou, pretože zachytáva vírus v postihnutom tkanive a zastavuje jeho ďalšie šírenie. U ľudí zomierajúcich na COVID-19 dodali, že štúdie tiež pozorovali odumieranie častí pľúc po tom, čo došlo k prerušeniu životne dôležitého zásobovania krvou v dôsledku zrazenín.

Prevencia COVID-19 môže spočívať v ústnej hygiene

Profesor Iain Chapple z Univerzity v Birminghame uviedol, že teória by mohla vysvetliť, prečo u niektorých ľudí dochádza k infekcii novým koronavírusom a u iných nie. Preskúmanie lacnej alebo dokonca bezplatnej liečby zameranej na ústa môže nakoniec zachraňovať životy prevenciou COVID-19. Ako uviedol Chapple:

„Ochorenie ďasien spôsobuje, že ďasná sú priepustnejšie, čo umožňuje mikroorganizmom vstupovať do krvi. Jednoduché opatrenia, ako napríklad starostlivé čistenie zubov a čistenie medzizubných priestorov na zníženie tvorby zubného povlaku, spolu so špecifickými ústnymi vodami môžu pomôcť znížiť koncentráciu vírusu v slinách a pomôcť zmierniť rozvoj pľúcnych chorôb a znížiť riziko zhoršenia na ťažký COVID-19.“

Chapple dodal, že na preskúmanie nových teórií sú nevyhnutne potrebné ďalšie štúdie.

Zdroj: Info.sk, TM, dailymail.co.uk, genesispub.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.