• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Recepty z medvedieho cesnaku: Talianske rizoto a kuracie stehná s medvedím cesnakom

  • 7:32 02.05.2021
  • Bratislava
Recepty z medvedieho cesnaku: Talianske rizoto a kuracie stehná s medvedím cesnakom

Pozrite si dva skvelé recepty s medvedím cesnakom.

Medvedí cesnak je veľmi všestranná prísada. Podobne ako iné bylinky sa hodí do mnohých jedál. Perfektne dopĺňa jahňacie mäso, spolu s citrónom tvorí skvelú plnku do pstruha, hodí sa aj k údenej makrele, dokáže ozvláštniť majonézu či paštétu. Okrem toho sa dá aj nakrájať na tenké kúsky a môžete ním posypať pokrm. Prinášame vám dva najlepšie recepty, ktoré využívajú medvedí cesnak.

Talianske rizoto s medvedím cesnakom

Foto: Pixeljoy/Shutterstock.com

Suroviny:

  • 300 g ryže Carnaroli
  • 90 g strúhaného syra Grana Padano
  • 100 g cibule (nadrobno nakrájanej)
  • 40 g masla
  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • 250 g medvedieho cesnaku
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 100 g čerstvej ricotty
  • 1 citrón

Postup:

1. Začnite s prípravou medvedieho cesnaku. Medvedí cesnak opláchnite a osušte. Vyhoďte iba veľmi veľké a objemné stopky, ktoré môžete použiť do vývaru, a kvety, ak chcete. Všetko ostatné sa dá použiť. Po vyschnutí rýchlo blanšírujte medvedí cesnak v osolenej vriacej vode do mäkka. To nebude trvať dlhšie ako jednu minútu. Potom rozmixujte cesnak v kuchynskom robote a podľa potreby dolejte trochou vody, ktorá vám ostala z varenia.

2. Prípravu rizota začnete tak, že na malej panvici pokvapkanej olejom jemne osmažíte nakrájanú cibuľu so štipkou soli asi 10 - 15 minút na miernom ohni dozlatista. Na chvíľu ju odložte.

3. Ryžu opečieme na miernom ohni so štipkou soli bez pridania oleja alebo tuku. Ryžu stále miešajte, aby sa nezachytávala na dne panvice alebo aby sa nespálila. Keď bude ryža veľmi horúca, zalejte ju bielym vínom. Nechajte odpariť alkohol, nastavte čas varenia na 15 minút a po troškách pridávajte vývar. Ryžu občas premiešame a stále varíme.

4. V polovici varenia pridajte do ryže cibuľu a medvedí cesnak a stále miešajte. V tejto fáze skontrolujte, či ricotta nie je príliš vodnatá, pretože by mohla narušiť štruktúru rizota. Zbavte sa vody cez cedník.

5. Po uplynutí doby varenia rizota ho môžete odstaviť od tepla, ak ste spokojní s jeho textúrou.

6. Pridajte nastrúhaný syr Grana Padano a maslo do ryže a miešajte, aby ste do nej dostali trochu vzduchu, aby bolo rizoto pekne krémové. Podľa chuti pridáme soľ a šťavu z citróna.

Kuracie stehná s medvedím cesnakom

Foto: facebook.com/macknade

Suroviny:

  • Olej na panvicu
  • 50g múky
  • 3 kuracie stehná
  • 100ml smotany
  • 250g šampiňónov
  • 2 strúčiky cesnaku - najemno nakrájané
  • Hrsť medvedieho cesnaku
  • 400ml kuracieho vývaru
  • Citrónová kôra
  • Trochu bieleho vína
  • Hrsť nasekaného estragónu

Postup:

  1. Rozohrejte olej na panvici na strednom až vysokom stupni.
  2. Kuracie stehná obalíme v múke so soľou, korením (červenou paprikou).
  3. Kuracie stehná opečieme na panvici.
  4. Kuracie mäso vyberieme z panvice a odložíme, zmiernime teplotu a na panvicu pridáme nakrájaný cesnak a šampiňóny. Varíme do zmäknutia a potom zalejeme trochou bieleho vína.
  5. Vráťte kuracie stehná na panvicu a do troch štvrtín podlejte horúcim kuracím vývarom.
  6. Priveďte k varu a duste pod pokrievkou 25 - 30 minút - alebo až kým nebudú stehná uvarené.
  7. Kuracie mäso vyberte z panvice a pridajte smotanu a estragón.
  8. Varíme do zhustnutia a potom kurča vrátime na panvicu s hrsťou čerstvého medvedieho cesnaku.
  9. Varte ešte pár minút a potom posypte čerstvou citrónovou kôrou a korením. Podávame ako ľahký obed s chrumkavým chlebom.
Zdroj: Info.sk, TM, macknade.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

DNES - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

VČERA - 22:03Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

VČERA - 21:16Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

VČERA - 5:55Zaujímavosti

Zvýšiť povedomie o environmentálnych problémoch ako sú zmena klímy, znečistenie ovzdušia, ochrana divočiny a ohrozených druhov, podpora ekologických a udržateľných aktivít.