• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Nagel: Art Film Fest bude skvelými filmami nahustený

  • 16:06 23.04.2021
  • Bratislava
Nagel: Art Film Fest bude skvelými filmami nahustený

Medzinárodný filmový festival Art Film Fest (AFF) sa po ročnej prestávke, spôsobenej koronavírusovou pandémiou, vracia na kultúrnu mapu Slovenska. Jeho 28. ročník sa uskutoční 23. až 27. júna za predpokladaného dodržiavania všetkých bezpečnostných opatrení, ktoré budú v danom čase platné. "Festival ponúkne nabitý program a filmovým fanúšikom vynahradí mesiace, počas ktorých nemohli navštevovať kiná," informoval TASR PR manažér Peter Gašparík.

Obrovskú radosť z ústupu pandémie, vďaka ktorému je možné tento rok AFF zorganizovať, netají umelecký riaditeľ festivalu Peter Nagel. „Situácia nám zatiaľ neumožňuje vrátiť sa k pôvodnému modelu festivalu, ale príprava komornejšej verzie je kreatívnou výzvou, ktorú berieme veľmi zodpovedne,“ uviedol s tým, že kvalita programu zostáva pre organizátorov na prvom mieste: „Už teraz môžeme povedať, že skvelými filmami bude naozaj nahustený.“

V Medzinárodnej súťaži hraných filmov udelí festival ocenenia Modrý anjel tvorcom prvých, druhých alebo tretích hraných filmov z celého sveta. „V časoch obmedzených možností cestovania dostanú diváci šancu navštíviť množstvo krajín priamo v košických kinosálach. Ďalší program ponúkne súborný výber Panoráma, kde sa ocitnú vybrané novinky z ostatných obvyklých programových sekcií,“ dodal Gašparík.

Organizátori ďalej avizujú, že v nebývalom počte, ale i kvalite sa na festivale predstaví aj tradičná Slovenská sezóna, jej divákov čaká v predpremiérach množstvo očakávaných domácich noviniek. „Protipandemické opatrenia nám umožnia sústrediť pozornosť najmä na domácich hostí. Mnohí z nich prídu do Košíc uviesť filmy, ktoré na svoju oficiálnu premiéru ešte len čakajú,“ potvrdil Nagel a pripomenul, že slovenská kinematografia si aktuálne pripomína storočnicu od vzniku prvého celovečerného hraného filmu: „Art Film Fest sa tak vďaka vysokej koncentrácii filmárskych osobností stane miestom, kde ju spoločne oslávime.“

Art Film Fest zostane verný i tradícii odovzdávania ocenení za umelecký prínos. V programe jeho 28. ročníka nebude chýbať odovzdávanie Hercovej misie, Zlatej kamery či Ceny prezidenta festivalu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

8:05 26.03.2024Kultúra

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslávi dnes (26. marca) 80. narodeniny.

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

6:18 20.03.2024Kultúra

Slovenská herecká legenda by dnes slávila sté narodeniny.

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

18:14 13.03.2024Kultúra

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth.

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

6:14 13.03.2024Kultúra

Americký herec Al Pacino vysvetlil, prečo na nedeľňajšom odovzdávaní filmových cien Oscar neprečítal názvy všetkých desiatich filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

15:47 12.03.2024Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Eric Carmen známy vďaka piesni All By Myself či skladbe Hungry Eyes, ktorá bola použitá vo filme Hriešny tanec.