• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Takto vplýva vegetariánska strava na hladiny testosterónu

  • 18:39 25.04.2021
  • Worcester
Takto vplýva vegetariánska strava na hladiny testosterónu

Vegetariánska strava môže ovplyvniť aj libido.

Mnoho ľudí obhajuje nízkotučnú a vegetariánsku stravu ako najlepší spôsob, ako si udržať dobré zdravie. No skutočne to platí aj pre mužov? Štúdia publikovaná v akademickom časopise The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology zistila, že zníženie príjmu tuku tiež znižuje hladinu mužského testosterónu. Výsledkom takej stravy môže byť aj strata libida.

Vedci z University of Worcester dodávajú, že mužský pohlavný hormón tiež chráni pred srdcovými chorobami, cukrovkou a Alzheimerovou chorobou. Výsledky ukazujú, že vegetariánska nízkotučná strava znižuje testosterón až o 26% a je z hľadiska sexuálneho zdravia mužov najhoršia.

Nízkotučná vegetariánska strava väčšinou obsahuje zeleninu, celozrnné výrobky, strukoviny, orechy a semená. Tieto potraviny sú bohaté na vlákninu a sú nízkokalorické v porovnaní s mäsom a inými živočíšnymi produktmi. Ostatné nízkotučné diéty podľa štúdie znížili testosterón v priemere o 10 až 15 percent.

„Pri diétach s nízkym obsahom tukov došlo k významnému zníženiu pohlavných hormónov,“ píše hlavný autor a výživový expert Joseph Whittaker.

Hladina testosterónu závisí do veľkej miery od toho, čo jete

Zistenia ukazujú, že Európania sú obzvlášť náchylní na účinky týchto módnych stravovacích režimov. Autori štúdie sledovali vzorky krvi od viac ako 200 mužov s priemerným vekom 46 rokov.

Normálny rozsah testosterónu je 300 až 1 000 nanogramov na deciliter (ng / dl), v závislosti od veku osoby. Priemerná úroveň však už 50 rokov klesá. Whittaker a spoluautor štúdie Kexin Wu zhromaždili údaje zo šiestich predchádzajúcich štúdií, v ktorých účastníci najskôr držali diétu so 40-percentným obsahom tuku.

Hladiny testosterónu sa prepadli po tom, čo skupina prešla na stravu s tukom nižším o polovicu. Omega 6 polynenasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v rastlinných olejoch, môžu poškodiť schopnosť buniek produkovať testosterón. Doktor Whittaker vysvetľuje, že sú náchylnejšie na škodlivú oxidáciu.

"V ideálnom prípade by sme radi videli niekoľko ďalších štúdií, ktoré by potvrdili naše výsledky. Tieto štúdie sa však nikdy nemusia objaviť, vedci zvyčajne chcú nájsť nové výsledky, nie replikovať staré. Medzitým by bolo dobré, keby sa muži s nízkym obsahom testosterónu vyhýbali nízkotučnému stravovaniu,“ uviedli autori štúdie.

Kde môžete získať správne tuky, aby ste zostali zdraví?

Tuk v potrave je kontroverznou témou a zástancovia diét s nízkym obsahom tukov alebo sacharidov často medzi sebou nesúhlasia. Nízkotučné diéty zvyčajne obsahujú celozrnné potraviny, chudé mäso, ako je kuracie mäso bez kože, ryby, ovocie a zelenina. Aj keď ide o zdravú voľbu, odborníci zdôrazňujú význam zahrnutia tukov do akejkoľvek stravy. Tuk sa častejšie vyskytuje v mäse, orechoch a mliečnych výrobkoch, ako sú syry a mlieko.

V ideálnom prípade by muži mali na zvýšenie testosterónu konzumovať dostatok mononenasýtených tukov, ktoré sa nachádzajú v olivovom oleji, avokáde a orechoch. Tuk je nevyhnutnou súčasťou zdravej a vyváženej stravy. Odborníci všeobecne odporúčajú, aby ľudia nekonzumovali priveľa nasýtených tukov, ktoré sa nachádzajú v masle, tučnom mäse, koláčoch a pečive. Priveľa tukov vo vašej strave, najmä nasýtených tukov, môže zvýšiť „zlý“ LDL cholesterol (lipoproteín s nízkou hustotou), čo tiež zvyšuje riziko srdcových chorôb.

Zdroj: Info.sk, TM, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, swns.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.