• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

5 prekvapivých dôvodov, prečo ste stále smädní

  • 10:16 24.04.2021
  • Bratislava
5 prekvapivých dôvodov, prečo ste stále smädní

Pocit smädu netreba vždy pripisovať dehydratácii. Neraz môže súvisieť aj s ochoreniami či stravou.

Celodenný pobyt na slnku a priveľa slaného jedla vám takmer zaručene prinesie „suchoty“. Ide o prirodzenú reakciu organizmu, ktorý túži po väčšom množstve vody. Čo to ale znamená, ak vás pocit smädu neopúšťa ani vtedy, keď pijete dostatočne?

Vo väčšine prípadov smäd naznačuje, že dochádza k nadmernému poteniu a telo potrebuje doplniť zásoby vody. Smäd sa ale prejavuje aj ako príznak niektorých ochorení, a dokonca sa môže vyskytnúť aj ako vedľajší príznak zmeny stravovacích návykov.

1. Xerostómia

Sucho v ústach vždy vedie k pocitu smädu. O xerostómii hovoríme vtedy, keď slinné žľazy neprodukujú dostatok slín na to, aby v ústach udržali vlhké prostredie. Porucha je najčastejšie následkom rádioterapie pri liečbe rakoviny alebo užívania niektorých liekov, fajčenia či starnutia. Okrem sucha v ústach a pocitu smädu sa pri nej často objavuje aj zápach z úst a zápal ďasien.

Ak sa vám zdá, že vaše ústa neprodukujú dostatok slín, začnite piť viac vody. Ďalšia liečba poruchy je vysoko individuálna záležitosť, s ktorou vám pomôže zubár alebo všeobecný lekár.

2. Cukrovka

Hromadenie glukózy v krvi pri cukrovke núti obličky vykonávať nadprácu, preto produkujú viac moču. Časté močenie logicky vedie k zvýšenej potrebe pitia vody.

Nadmerný smäd sa pri cukrovke zvykne označovať aj ako polydipsia. Okrem neho spoznáte toto ochorenie aj podľa ďalších príznakov, vrátane hladu, únavy, svrbenia kože či pomalého hojenia rán.

Príčinou neprestajného smädu môže byť aj ochorenie diabetes insipidus centralis, ktoré má s cukrovkou spoločný len názov. Ide o vzácnu poruchu obličiek, ktorá spôsobuje narušenie rovnováhy tekutín v organizme. Prejavuje sa najmä nadmerným močením.

3. Anémia

Telo anemika neprodukuje dostatok červených krviniek, následkom čoho nie je schopné dosiahnuť dostatočné okysličenie orgánov. Okrem ďalších symptómov, ako je únava a slabosť, sa anémia prejavuje aj neprestajným smädom. Telo sa totiž snaží zachrániť nedostatočné množstvo tekutín zvýšenou potrebou hydratácie.

4. Strava s nízkym obsahom sacharidov

Bežným vedľajším účinkom stravy s nízkym obsahom cukrov je smäd. Hovoríme napríklad o populárnej keto diéte. Tým, že znížite svoj príjem sacharidov, oberáte telo o glykogén, pričom na jeden gram tejto látky sa viažu asi tri gramy vody.

V prvých týždňoch diéty sa v organizme mení aj hladina elektrolytov a tekutín, takže môže dôjsť aj k častému močeniu. Pri diétach preto treba dávať veľký pozor na dodržiavanie pitného režimu.

5. Cvičenie

Ak ste nijako nemenili svoj denný pitný režim a ani sa vás netýka niektorý z vyššie spomenutých bodov, príčinu neustáleho pocitu smädu pravdepodobne treba hľadať v zvýšenej fyzickej aktivite. Telu jednoducho už nestačí zásoba vody, akú ste mu doteraz poskytovali.

Dostatočnú hydratáciu pri cvičení si zaobstaráte tak, že pred začiatkom vypijete aspoň pohár vody a potom ďalší pohár každých 20 minút.

Zdroj: Info.sk, DP, menshealth.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.