• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Rusko zintenzívnilo vojenské cvičenia v Čiernom mori

  • 21:57 20.04.2021
  • Moskva/Washington
Rusko zintenzívnilo vojenské cvičenia v Čiernom mori

Rusko v utorok zintenzívnilo vojenské cvičenia v Čiernom mori. Na spoločných manévroch letectva a námorníctva sa zúčastnilo viac ako 20 vojnových lodí vrátane fregát, raketových člnov a protiponorkových plavidiel, a bojové lietadlá Su-25SM3, uviedli agentúry AFP a DPA s odvolaním sa na vyhlásenia ruského ministerstva obrany a čiernomorskej flotily.

Lode sprevádzali letky stíhačiek letiace „vo veľmi nízkych letových výškach za sťažených poveternostných podmienok“. Čiernomorská flotila uskutočnila aj manévre, na ktorých sa zúčastnil protisabotážny oddiel a ich súčasťou bol nácvik bojových činností pod vodou.

Nacvičovala sa tiež obrana pred leteckým útokom s využitím rušičiek elektronických systémov i konvenčnej protivzdušnej obrany.

Ruské ministerstvo obrany tiež oznámilo, že na polostrov Krym bolo presunutých viac ako 50 stíhačiek.

Americký denník Wall Street Journal (WSJ) zverejnil v utorok satelitné zábery ruskej vojenskej techniky na anektovanom Kryme a vo Voronežskej oblasti zhotovené medzi 27. marcom a 16. aprílom, ktoré z vlastnej iniciatívy poskytol Dan Jablonski, riaditeľ spoločnosti Maxar Technologies zaoberajúcej sa komerčným družicovým snímkovaním na objednávku orgánov USA a ďalších západných krajín.

Na jednej z fotografií WSJ sú stíhačky Su-30 zoradené na dráhe leteckej základne Saki na Kryme. Snímka bola urobená 16. apríla, koncom marca stíhačky na základni ešte neboli, poznamenáva WSJ. Ďalšie snímky zachytávajú ruskú poľnú nemocnicu, útočné vrtuľníky a ďalšiu techniku na Kryme. Na ďalšej fotografii vidno motostrelecké jednotky v ruskom vojenskom tábore vo Voronežskej oblasti.

K ukrajinským hraniciam boli presunuté aj vojenské lietadlá Su-34, Su-27, Su-25 a Su-24, píše WSJ. Poznamenáva tiež, že podľa satelitných snímok Ruská federácia presunula k hraniciam s Ukrajinou viac bojových lietadiel, ako sa doteraz predpokladalo.

Nemenovaní americkí predstavitelia pre WSJ uviedli, že v blízkosti ukrajinských hraníc je momentálne rozmiestnených asi 80.000 ruských vojakov, čo je zhruba dvakrát viac ako pred mesiacom. Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell 20. apríla odhadol počet ruských vojakov v blízkosti ukrajinských hraníc na viac ako 100.000.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba pre WSJ povedal, že podľa odhadov Kyjeva bude bojová pripravenosť ruských síl o niekoľko týždňov dostatočná na eskalovanie situácie. „Podľa našich odhadov dovtedy ich kombinované vojenské sily budú mať viac ako 120.000 vojakov. Nevieme, či sa Putin rozhodne zaútočiť, ale bude na to určite pripravený,“ uviedol.

Administratíva amerického prezidenta Joe Bidena rokuje o možnosti poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc v prípade začatia nepriateľských akcií. Môže ísť o protitankové, protilodné a protilietadlové systémy, uviedol nemenovaný zdroj pre WSJ. Dodal, že tento plán ešte nebol Bidenovi predložený na schválenie. WSJ tiež píše, že Biely dom zvažuje možnosť zavedenia nových ekonomických sankcií proti Rusku.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Poľsko vyčlení dva milióny eur pre WFP a UNRWA

Poľsko vyčlení dva milióny eur pre WFP a UNRWA

VČERA - 22:12Zahraničné

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy.

Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v USA

Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v USA

VČERA - 22:12Zahraničné

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C' Čche prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať.

Španielsky premiér zvažuje rezignáciu v reakcii na vyšetrovanie svojej manželky

Španielsky premiér zvažuje rezignáciu v reakcii na vyšetrovanie svojej manželky

VČERA - 22:09Zahraničné

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu

Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu

VČERA - 22:09Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu poďakoval svojmu americkému kolegovi Joeovi Bidenovi za podpis zákona, ktorý zahŕňa dôležitú pomoc pre Kyjev v hodnote 61 miliárd dolárov.

Dlho nezvestný obraz Gustava Klimta vydržali za 30 miliónov eur

Dlho nezvestný obraz Gustava Klimta vydržali za 30 miliónov eur

VČERA - 22:07Zahraničné

Za 30 miliónov eur vydržali v stredu vo Viedni portrét mladej ženy od Gustava Klimta s názvom Portrét slečny Lieserovej.