• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 19.3.2024Meniny má Jozef
10°Bratislava

EMA odporučila uviesť krvné zrazeniny ako vedľajšie účinky vakcíny J&J

  • 16:48 20.04.2021
  • Amsterdam
EMA odporučila uviesť krvné zrazeniny ako vedľajšie účinky vakcíny J&J

Európska agentúra pre lieky zistila "možnú spojitosť" medzi očkovaním vakcínou a Johnson & Johnson výskytom krvných zrazenín.

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok oznámila, že zistila "možnú spojitosť" medzi očkovaním proti koronavírusu vakcínou od americkej spoločnosti Johnson & Johnson (J&J) a veľmi zriedkavým výskytom krvných zrazenín. EMA zároveň uviedla, že vznik krvných zrazenín by mal byť uvedený medzi "veľmi zriedkavými vedľajšími účinkami tejto vakcíny", informovala agentúra AP.

EMA zistila možnú spojitosť medzi veľmi zriedkavými prípadmi nezvyčajných krvných zrazenín s nízkym počtom krvných doštičiek,“ uviedla vo vyhlásení EMA so sídlom v holandskom Amsterdame.

Je to veľmi zriedkavý (vedľajší) účinok, ale pre lekárov a pacientov je veľmi dôležité, aby o tom vedeli a dokázali spozorovať akékoľvek ťažkosti a čo najskôr vyhľadať pomoc špecialistu,“ povedala na tlačovej konferencii riaditeľka EMA Emer Cookeová. Poukázala na to, že v takomto prípade je dôležitá včasná intervencia odborníkov. Symptómy zahŕňajú napríklad zahmlené videnie, bolesti hlavy, dýchavičnosť či bolesti na hrudi, priblížila.

Ako však zdôraznila, vo väčšine prípadov vakcíny dokážu zabrániť úmrtiu v dôsledku nákazy koronavírusom či hospitalizácii. Dodala, že EMA vyzvala spoločnosť J&J, aby uskutočnila v celej záležitosti ďalšie štúdie.

Výbor EMA pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) ale zdôraznil, že výhody očkovania vakcínou J&J naďalej prevažujú nad jeho možnými rizikami.

Predsedníčka PRAC Sabine Strausová uviedla, že EMA bude naďalej monitorovať možné vedľajšie účinky očkovacej látky od J&J. „Budeme analyzovať všetky nové dáta a všetky nové dôkazy, ktoré budú k dispozícii, a ak to bude potrebné poskytneme aktualizované odporúčania,“ povedala.

Podobné problémy s výskytom krvných zrazenín sa objavili i po očkovaní vakcínou od britsko-švédskej firmy AstraZeneca. EMA vydala pred dvoma týždňami takmer totožné stanovisko ako pri vakcíne od J&J, keď odporučila, že tvorba krvných zrazenín by mala byť uvedená ako „veľmi zriedkavý vedľajší účinok“ vakcíny od AstraZenecy.

Strausová však varovala, že je priskoro na vyhodnocovanie záverov, čo sa týka podobností medzi týmito dvoma vakcínami. Nie je preto podľa nej možné určiť, pri ktorej z týchto vakcín sa zrazeniny vyskytujú častejšie.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová rozhodnutie EMA ohľadom vakcíny od J&J privítala, obzvlášť skutočnosť, že jej prínosy prevažujú nad rizikami. „Sú to dobré správy pre priebeh vakcinačnej kampane v celej EÚ,“ napísala na Twitteri.

Farmaceutická firma Johnson & Johnson minulý týždeň oznámila, že sa rozhodla pozastaviť používanie svojej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v Európe. Spravil tak po tom, čo americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporučili pozastavenie používania tejto vakcíny. Dôvodom bola predbežná opatrnosť úradov po výskyte ôsmich prípadov neobvyklých krvných zrazenín sprevádzaných nízkym počtom krvných doštičiek v USA po očkovaní medzi takmer siedmimi miliónmi osôb, ktorým bola táto jednodávková vakcína podaná. Väčšinou sa týkali žien mladších ako 60 rokov a došlo k nim v priebehu prvých troch týždňov po zaočkovaní.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ruské úrady plánujú evakuovať asi 9000 detí z Belgorodskej oblasti

Ruské úrady plánujú evakuovať asi 9000 detí z Belgorodskej oblasti

DNES - 13:56Zahraničné

Úrady v ruskej Belgorodskej oblasti plánujú evakuovať približne 9000 detí pre pretrvávajúce ukrajinské útoky. Potvrdil to v utorok tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

Putin dostal v Čečensku takmer 99 percent hlasov

Putin dostal v Čečensku takmer 99 percent hlasov

DNES - 12:57Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý bol počas uplynulého víkendu po piaty raz zvolený za hlavu štátu, získal v Čečenskej republike na severnom Kaukaze 98,99 percenta hlasov.

Austin: Spojené štáty nenechajú Ukrajinu zlyhať

Austin: Spojené štáty nenechajú Ukrajinu zlyhať

DNES - 12:18Zahraničné

Spojené štáty nenechajú Ukrajinu, aby v boji proti ruským silám zlyhala. Vyhlásil to v utorok americký minister obrany Lloyd Austin.

Trumpovi hrozí zhabanie majetku, nemá hotovosť na odvolanie

Trumpovi hrozí zhabanie majetku, nemá hotovosť na odvolanie

DNES - 10:16Zahraničné

Bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi hrozí zhabanie majetku, čo je ponižujúci úder pre jeho starostlivo budovaný imidž magnáta, ktorý si sám vypracoval.

Elon Musk obhajuje užívanie ketamínu, pomáha mu rozptýliť negatívne myšlienky

Elon Musk obhajuje užívanie ketamínu, pomáha mu rozptýliť negatívne myšlienky

DNES - 9:31Zahraničné

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok.