• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Naď: Zo začiatku by malo tvoriť nový Najvyšší správny súd SR minimálne 21 sudcov

  • 12:19 20.04.2021
  • Bratislava
Naď: Zo začiatku by malo tvoriť nový Najvyšší správny súd SR minimálne 21 sudcov

Zo začiatku by malo tvoriť nový Najvyšší správny súd (NSS) SR minimálne 21 sudcov, ktorí by vytvorili sedem senátov. Uviedol to úspešný kandidát na pozíciu predsedu NSS SR Pavol Naď.

Naď verí, že sa túto métu podarí naplniť. Dodal, že ak by neprišlo k zvýšeniu počtu asistentov sudcov, dlhodobé fungovanie nového súdu bez výraznejších prieťahov si vyžaduje 29 sudcov.

Iný spôsob riešenia nepripúšťam, lebo kasačná agenda je taká silná záťaž, že v priebehu prvých dvoch rokov činnosti NSS SR to bude silná výzva na pracovné výkony,“ zdôraznil. Vyhlásil, že postrehol vyjadrenia ministerky spravodlivosti, ktorá je ochotná v prípade problémov s obsadením súdu a začiatkom jeho fungovania docieliť novelu zákona.

Otázniky má pri preklopení „živých“ disciplinárnych konaní na NSS SR. „Ide o veľmi závažnú procesnú otázku. Musí byť vyriešená tak, aby nevznikli pochybnosti, že verdikty súdu v týchto veciach budú zákonné,“ zdôraznil. Vyhlásil, že pre tieto konania platia zásady trestného práva a pri zmene disciplinárneho senátu by tieto osoby mohli žiadať o opakovanie dokazovania.

Na novom súde chce naštartovať také aktivity, ktoré by ho v priebehu troch - štyroch rokov „katapultovali“ do pozície súdu, ktorý bude dôstojným a dôveryhodným partnerom českého najvyššieho správneho súdu. Priznal, že stále nie sú známe podrobnosti, aký objem nerozhodnutej agendy prejde na nový súd.

O sídle nového súdu chce po vymenovaní komunikovať so šéfkou rezortu spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí). Zo začiatku by mal sídliť v budove terajšieho Najvyššieho súdu (NS) SR. „Viem o predpokladanom termíne opustenia tejto budovy, a to je koniec tohto roka. Predpokladám, že dovtedy by sme v improvizovaných podmienkach sídlili v tejto budove,“ povedal. Preferuje sídlo v samostatnej budove, ale po prípadnej rekonštrukcii budovy na Župnom námestí nevylučuje ani návrat do týchto priestorov.

Naďa zvolila Súdna rada za kandidáta na predsedu NSS SR na svojom utorkovom zasadnutí. Hlasovalo za neho všetkých 17 prítomných členov. Ešte ho musí vymenovať prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Vznik NSS SR priniesla minuloročná reforma justície. NSS SR má postavenie ako Najvyšší súd SR v oblasti správneho práva. Okrem iného naň prejdú kompetencie disciplinárneho stíhania sudcov i prokurátorov a v určitom rozsahu aj ostatných právnických profesií. Tiež rozhodovanie o ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy. Funkčný má byť od 1. augusta.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur

DNES - 8:04Domáce

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Lyžiari sa vracajú na lyže, v Lomnickom sedle napadlo 20 centimetrov snehu

Lyžiari sa vracajú na lyže, v Lomnickom sedle napadlo 20 centimetrov snehu

DNES - 7:22Domáce

Lyžiari majú pred sebou ďalší víkend, ktorý môžu stráviť na lyžiach. Ochladenie a sneženie z uplynulých dní zabezpečili stále dobré podmienky na jarnú lyžovačku.

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

DNES - 7:11Domáce

Výpoveďou ďalšej svedkyne obžaloby v stredu v Kežmarku pokračoval súdny proces s Kuffovcami v kauze, ktorá súvisí s medializovanými informáciami o podvodoch s pôdou a útokmi na farmárov.

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

SHMÚ varuje: V týchto lokalitách hrozí sneh a mráz

VČERA - 19:19Domáce

Najmä na severe môže od večera snežiť.

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

Polícia upozorňuje na medveďa v chatovej lokalite

VČERA - 17:50Domáce

V okolí obce zaznamenali pohyb medveďa.