• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Aké rastliny zasadiť pod strom? S týmito ôsmimi nič nepokazíte

  • 8:43 24.04.2021
  • Bratislava
Aké rastliny zasadiť pod strom? S týmito ôsmimi nič nepokazíte

Pri budovaní kvetinového záhonu v okolí stromov sa inšpirujte aj lesmi.

Aj začiatočník vie, že rastliny potrebujú slnko a vlahu na to, aby rástli. Je preto pochopiteľné, že priamo pod stromami, kde slnko presvitá pomedzi vetvy len pár hodín do dňa, sa nebude dariť všetkému.

Na druhej strane existuje niekoľko typov rastlín, ktoré sa vyžívajú v podmienkach, aké im dáva tienisté stanovisko pod drevinami, a pritom krásne ozdobia dvor aj záhradu. Inšpirujte sa napríklad týmito tipmi.

1. Zimozeleň menšia (Vinca minor)

Foto: EQRoy/Shutterstock.com

Zimozeleň dorastá do výšky asi 25 centimetrov, ale oproti väčším odrodám nie je taká invazívna. Darí sa jej v polotieni, kde rýchlo rastie a utvára hustý kvetinový koberec. Jej fialové kvietky kvitnú od polky jari do skorej jesene, pričom jej listy sú vždyzelené. Na trhu možno nájsť aj bielokveté varianty.

2. Papraď

Foto: DimaBerlin/Shutterstock.com

V lese ich nájdete na každom rohu. Aj preto sú paprade také obľúbené v záhradách s husto nasadenými stromami. Aby sa im u vás darilo, zvoľte si druhy, ktoré znesú suché prostredie v tieni, ako napríklad jelení jazyk (Asplenium scolopendrium), japonská papraď (Dryopteris erythrosora) alebo papraď samčia (Sryopteris filix-mas).

3. Veternica hájna (Anemone nemorosa)

Foto: TTphoto/Shutterstock.com

Biele kvetiny veternice na jar vyčaria z vašej záhrady malý lesný hájik. Veternici sa darí v tieni a nepohrdne ani suchou zeminou. Nerastie vysoko do výšky, ale rada sa rozrastá do šírky, na čo treba myslieť aj pri výbere miesta. Veternica vyzerá najlepšie pod opadavými stromami a kríkmi, ako je muchovník.

4. Alchemilka mäkká (Alchemilla mollis)

Foto: haraldmuc/Shutterstock.com

Ak vám pod stromami neprežije nič iné, rozhodne vyskúšajte trvalku alchemilku. Ide o nenáročnú rýchlorastúcu bylinu, ktorá dorastá do výšky jedného metra. Kvitne žltými kvetmi od leta do neskorej jesene. Spolu s ňou môžete pod stromy zasadiť rákosovku (Hakonechloa macra).

5. Mahónia

Foto: Bob Deering/Shutterstock.com

Mahónia cezmínolistá (Mahonia aquifolium) krásne vynikne v tieni stromov. Dorastá do výšky jedného metra a šírky 1,5 metra. Táto odroda kvitne na jar a neskôr zarodí tmavomodré bobule, ktoré prilákajú vtáctvo. Na rozdiel od menej náročných rastlín mahónia potrebuje dostatok vlahy aj v suchšom období. Každý rok by ste ju mali obsypať mulčom.

6. Snežienky

Foto: freya-photographer/Shutterstock.com

Snežienky sú jedny z prvých kvetov, ktoré po zime vítajú jar. Dobre sa im darí v čiastočnom tieni. Ich cibuľky môžete vysadiť na jeseň, ak máte celé rastliny, saďte ich na jar. Počas leta im treba dodať vlahu, aby cibuľky nevyschli. Snežienky môžete pestovať aj v kvetináči.

7. Brunera veľkolistá (Brunnera macrophylla)

Foto: gardenia68/Shutterstock.com

Na jar kvitnúce kvety brunery pripomínajú modré margarétky. Ide o odolnú rastlinu, ktorá prosperuje v suchej pôde a tienistom prostredí. Jej plusom je, že je vysoko odolná voči škodcom. Brunera dorastá do výšky asi 45 centimetrov a rada sa rozrastá do šírky.

8. Hosty

Foto: Flower_Garden/Shutterstock.com

Rôzne druhy host poskytujú množstvo priestoru na výber. Niektoré majú modrozelené listy („Fragrant-Blue“), žltozelené listy („Guacamole“) alebo panašované listy („Patriot“). Niektoré z nich počas leta kvitnú. Hosty vo všeobecnosti preferujú úrodnú pôdu, niektoré znesú aj suchší substrát. Počas sucha ich ale treba zavlažovať.

Ako sadiť pod stromom

  • Pri vykopávaní zeminy nenarušte koreňový systém stromu. Ideálne vysaďte rastliny pomedzi korene stromu.
  • Predtým, ako sa rozhodnete pre rastlinu, zistite, ktoré z nich bude strom tolerovať. Napríklad javor má husté a plytké korene, preto neznesie množstvo rastlín.
  • V blízkosti zakorenených stromov vysaďte len menšie rastliny, ktoré sa neskôr rozrastú. Nevysádzajte dospelé a rozkošatené rastliny.
  • Novo zasadené rastliny pravidelne zalievajte. Ani dážď im totiž nemusí dodať dostatok vody, keďže o ňu „súperia“ s koreňmi stromu.

Zdroj: Info.sk, DP, gardeningetc.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

21:16 22.04.2024Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

6:32 22.04.2024Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

5:55 22.04.2024Zaujímavosti

Zvýšiť povedomie o environmentálnych problémoch ako sú zmena klímy, znečistenie ovzdušia, ochrana divočiny a ohrozených druhov, podpora ekologických a udržateľných aktivít.