• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Do Prahy pricestovali českí diplomati vyhostení z Ruska

  • 6:05 20.04.2021
  • Praha
Do Prahy pricestovali českí diplomati vyhostení z Ruska

Na pražskom letisku Václava Havla v pondelok večer pristál armádny špeciál, na ktorého palube pricestovalo asi 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve. Rusko ich vyhostilo v odvete za vyhostenie zamestnancov ruskej ambasády v Prahe. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Česko sa rozhodlo vyhostiť 18 ruských diplomatov z ČR kvôli výbuchu v areáli muničného skladu vo Vrběticiach z roku 2014.

Podľa podozrenia českých bezpečnostných zložiek doň boli zapojení dvaja ruskí agenti. Vyhostení zamestnanci ruskej ambasády sú podľa českých úradov napojení na ruské tajné služby.

Z Prahy v pondelok popoludní odleteli ruským vládnym špeciálom. Moskva na český krok reagovala vyhostením 20 zamestnancov českej ambasády.

Podľa vicepremiéra a dočasného ministra zahraničných vecí Jana Hamáčka toto rozhodnutie Ruska v princípe veľvyslanectvo paralyzuje, pretože skončil celý jeho politický i ekonomický úsek. Vyhostený bol aj zástupca českého veľvyslanca Vítězslava Pivoňku Luboš Veselý.

Český Deník N s odvolaním sa na údaje českého ministerstva zahraničných vecí informoval, že na českej ambasáde v Rusku zostane po vyhostení len päť diplomatov a 19 administratívno-technických pracovníkov.

Denník dodal, že v ČR ostane po vyhostení na ruskej ambasáde 27 ruských diplomatov a 67 iných zamestnancov. Ďalších 17 Rusov v krajine pôsobí na konzulátoch.

Prvý muničný sklad vo Vrběticiach explodoval 16. októbra 2014 a druhý 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Oba sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Náklady na sanáciu objektu dosiahli stovky miliónov korún. Česká polícia výbuchy vyšetruje ako trestný čin všeobecného ohrozenia.

Česká polícia v súvislosti s výbuchmi vo Vrběticiach hľadá dvoch Rusov, ktorí používajú niekoľko identít. Ide o tých istých mužov, ktorých Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou novičok. Sú nimi Anatolij Čepiga (známy aj pod menom Ruslan Boširov) a Alexandr Miškin (známy aj ako Alexandr Petrov).

Český premiér Andrej Babiš v pondelok povedal, že výbuchy vo Vrběticiach nemožno považovať za akt štátneho terorizmu. Podľa jeho slov išlo o útok na tovar bulharského obchodníka, a nie o akciu namierenú voči Českej republike. Babiš sa takto vyjadril na tlačovej konferencií po rokovaní vlády. Zároveň dodal, že nie je prijateľné, aby agenti robili takéto operácie na území zvrchovaného štátu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

DNES - 6:14Zahraničné

Severná Kórea uskutočnila test "superveľkej hlavice" určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely.

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

DNES - 6:10Zahraničné

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Muž, ktorý sa zapálil pred súdom v New Yorku, je v kritickom stave

Muž, ktorý sa zapálil pred súdom v New Yorku, je v kritickom stave

VČERA - 21:44Zahraničné

Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

VČERA - 20:51Zahraničné

Pred budovou súdu na Manhattane, kde prebieha proces s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom, sa v piatok zapálil muž.

V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny

V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny

VČERA - 20:46Zahraničné

Nadnárodná energetická spoločnosť Vattenfall plánuje umiestniť infračervené kamery na jednu z veterných turbín v Severnom mori,.